REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva pagerino vasaros rekordą – 48 nauji koronaviruso atvejai per vakar dieną. Tiek susirgimų šalis nematė nuo pat karantino pabaigos.

Lietuva pagerino vasaros rekordą – 48 nauji koronaviruso atvejai per vakar dieną. Tiek susirgimų šalis nematė nuo pat karantino pabaigos.

REKLAMA

Tiek Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras piktinasi, kad Lietuvos gyventojai per daug atsipalaidavo ir nesisaugo. Dėl to kitą savaitę turėtų įsigalioti nauja taisyklė. Visos viešojo maitinimo įstaigos, naktiniai klubai, barai privalės užsidaryti iki vidurnakčio.

Infektologas Alvydas Laiškonis ragina Vyriausybę imtis dar griežtesnių kontrolės priemonių, galbūt net uždaryti.

Po festivalio – 14 užsikrėtusių

Beveik 700 žmonių surinkęs, rugpjūčio 15-16 dienomis Prienų rajoną drebinęs „Pravalfestas“ šiuo metu vienas sparčiausiai augančių koronaviruso židinių Lietuvoje. Per vakar dieną nustatyti 7 nauji su renginiu susiję COVID-19 atvejai. Su šiomis linksmybės siejama jau 14 susirgimų.

„14 atvejų. Ir turiu nuojautą, kad tai nepaskutiniai, rodo, kad šis židinys tikrai yra išplitęs, kas svarbiausia, išplitęs ne po vieną apskritį“, – sako visuomenės sveikatos specialistė Rolanda Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Per daug atsipalaiduoja ir matome rezultatą. Ne tik festivaliuose, bet ir kitose pasilinksminimo vietose. Aš tą ne kartą minėjau, galiu ir dar kartą pakartoti, už tai, kokia bus situacija, atsakingi esam visi“, – pasakoja ministras A. Veryga.

REKLAMA

Lietuvoje per vakar dieną užfiksuoti 48 nauji susirgimai. Daugiau atvejų fiksuota buvo tik karantino įkarštyje, beveik pusšimtis infekcijų – naujas šios vasaros rekordas.

„Grįžtame į tuos laikus, kai atvejus skaičiavome dešimtimis“, – teigia R. Lingienė.

„Deja, epidemiologinė situacija ne tik, kad negerėja, ji blogėja. Nors neturim eksponentinio augimo, tas augimas yra pakankamai nuosaikus. Kol kas yra daugiau užsikrėtimų tarp jaunų žmonių, pasilinksminimo vietose“, – kalbėjo A. Veryga.

Linksminsis iki vidurnakčio

Renginių organizatoriams linksmybių, kultūrinių renginių taisyklės jau sugriežtintos, tačiau tai ne viskas. Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga žada, kad nuo kitos savaitės linksmintis naktiniuose baruose, klubuose bus galima tik iki vidurnakčio.

REKLAMA
REKLAMA

„Bus siūloma nustatyti taip, kaip yra pas mus kaimyninėje Latvijoje, kad būtų galima veikti iki 24-os valandos. Tam reikėtų nusiteikti, nes ir COVID-19 valdymo komitete, ir Vyriausybėje buvo apie tai diskutuota. Tiesiog verslai turėtų žinoti, tam ruoštis“, – sako A. Veryga.

A. Veryga skuba pakeisti šita tvarką nes bijo, kad miestuose virusą platinti pradės į universitetus, kolegijas grįžę studentai:

„Būtų gerai, kad kaip galime greičiau įsigaliotų, nes yra vienas labai svarbus niuansas, kurį reikia vertinti. Rugsėjo pirmą suvažiuos studentai. Studentai ne tik į mokslus eis, bet susirinks pasilinksminti, viena iš vietų, kur jie nukeliaus, bus naktiniai klubai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Infektologas: ragina Vyriausybę imtis dar griežtesnės kontrolės

Infektologas Alvydas Laiškonis ragina Vyriausybę imtis dar griežtesnės kontrolės.

„Reiktų labai rimtai atkreipti dėmesį į kavines, restoranus, naktinius barus, ne galvoti, ką daryti su jais, bet uždaryti, jeigu galima, sutrumpinti jų laiką. Reikia mums patiems žmonėms suprasti, kad mes atsipalaidavome ir aš tą, ką mačiau šiais metais Palangos Pajūryje, ką mačiau poroje koncertų, nesilaikoma jokios distancijos“, – pasakoja infektologas A. Laiškonis.

Specialistai ragina šalies gyventojus ne piktintis privalomu kaukių dėvėjimų, o atsakingai dengti nosį ir burną.

REKLAMA

„Žmonės nori „milimikronais“ susižinoti, kiek sulaiko, kiek nesulaiko, bet negalvoja, kad kaukė yra apsauginė priemonė nuo oro lašelinių infekcijų. Tą puikiai mes visi žinome, chirurgai visi nešioja, pediatrai. Visi seniai nešioja ir staiga, kai reikia visuomenei, jie pradeda ieškoti kitų priežasčių“, – teigia infektologas.

Kitas daug nerimo visuomenės sveikatos specialistams keliantis židinys – medicinos priemonių gamybos bendrovė „Intersurgical.“  Per praėjusią parą čia nustatyti dar aštuoni atvejai. Iš viso registruoti 24 susirgimai. Įmonėje dirba du su puse tūkstančio darbuotojų, iš jų 156 artimai bendravo su sergančiaisiais. Visame Švenčionių rajone apriboti masiniai renginiai.

REKLAMA

Sparčiai augant sergamumui, baiminamasi, kad Lietuva gali susprogdinti Baltijos šalių burbulą. Mūsų sergamumas jau ties ribiniu slenksčiu – 16 susirgimų 100 tūkstančių gyventojų. Kol kas nežinia, kokias priemones Lietuvos gyventojams gali taikyti mūsų kaimynai, Latvija ar Estija. Neatmetama galimybė, kad atvykėliams iš Lietuvos užsienyje gali tekti izoliuotis.

„Estai ir Latviai dar neaišku, bet jeigu bus priimtas toks sprendimas, tai taip – izoliacija. O kitos šalys nieko nereiškia. Reikia žiūrėti, kaip visiems sakau, domėkitės užsienio reikalų ministerijoje, tų šalių konsulinėse tarnybose“, – teigia R. Lingienė.

Fiksuota ir 86-oji mirtis. Kauno klinikinės ligoninės medikams nepavyko išgelbėti koronavirusu sirgusio vyresnio nei 60-ies metų amžiaus žmogus gyvybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų