REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandalas Abromiškėse – užsikrėtę koronavirusu ir reabilitacijos ligoninės skirtose patalpose turintys izoliuotis pacientai laužo taisykles: vakarais netrukdomi keliauja ir į parduotuvę, ir pasivaikščioti po kaimą.

Skandalas Abromiškėse – užsikrėtę koronavirusu ir reabilitacijos ligoninės skirtose patalpose turintys izoliuotis pacientai laužo taisykles: vakarais netrukdomi keliauja ir į parduotuvę, ir pasivaikščioti po kaimą.

REKLAMA

Ligoninės administracija neslepia – toks incidentas buvęs, tačiau ligoninė ne kalėjimas, ir susekti kiekvieno sergančiojo tiesiog neįmanoma.

Įvykį tiria policija, kai kurie besigydantieji skundžiasi, kad pakliuvę čia su besimptome forma apgyvendinami su dar keliais ūmiomis Covid-19 formomis sergančiais viename kambaryje. 

Išsliūkina į miestelį

Dvyliktą popiet, laikinai gyvenantys vyrai, net ir pliaupiant lietui, stovi ir laukia, kada bus atvežtas maistas. Kam maisto produktų neužtenka, neslepia tyliai galintys išsliūkinti ir jų nusipirkti miestelyje esančioje parduotuvėje.

Tai esą vieša paslaptis, mat išeiti iš čia, kaip sako beveik mėnesį čia besiizoliuojantis Jonas, juokų darbas.

„Dieve tu mano, nu, va, laiptai padaryti ir lipk“, – sako beziizoliuojantis pacientas Jonas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrai lipa per tvorą arba pasinaudoja atidarytais varteliais dažniausiai po šešioliktos valandos, kai aplink esantis personalas išeina namo.

REKLAMA

„Čia, va, yra netoli parduotuvė, per miškelį. Nes, na, niekas nekontroliuoja, tu, kaip atvažiavai, kaip ir prie daugiabučio, gi ten irgi nebūna nei kokios apsaugos, nei nieko. Niekas neprižiūri nei kaip tu, kur vaikštai, nieko, tai ten lygiai tas pats“, – pasakoja koronavirusu užsikrėtęs pacientas.

Jei sučiumpa, bauda yra garantuota

Jeigu išėjusysis iš čia sučiumpamas, bauda garantuota. Jos bijo ir Jonas.

„Dieve tu mano, nuo penkių 500 iki 1200. Tai savaime aišku – bijau“, – teigė vyras.

Čia besigydantys sako, kad personalas bėgančių negaudo. Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktoriaus pavaduotoja kaltinimus atremia – patalpos ne kalėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Stebi kameros ir patruliuoja policija

Tiesa, priežiūra vykdoma: kartkartėmis patruliuoja policija, aplinka stebima kameromis. Pati administracija tikisi pacientų geranoriškumo.

„Ta tvora yra rakinama. Tačiau galimybės, manau, teoriškai galimos. Tai nėra kalėjimas“, – teigia direktoriaus pavaduotoja Jūratė Pranckevičienė.

Esą reabilitacijos ligoninė suteikia sergantiesiems tik patalpas. Pacientai gydosi ambulatoriškai, nuotoliniu būdu, prižiūrimi savo šeimos gydytojo.

„Prieš izoliuojant, jie informuojami visuomenės sveikatos centro specialisto. Apie prievolę laikytis nustatytų taisyklių. Izoliacijos paslaugos yra adekvačios, tam ambulatoriniam gydymui būtų pacientui taikomas gydantis namuose“, – kalbėjo J. Pranckevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitaikė incidentų

Nors pavaduotoja neslepia, kad prieš kelias savaites buvo kilęs incidentas.

„Yra buvęs atvejis, galimai į režimo pažeidimą, apie tai raštu informuotas visuomenės sveikatos centras bei policijos komisariatas. Atliekamas tyrimas“, – sako J. Pranckevičienė.

Vietiniai liudija, kad vyras buvo sučiuptas jau su maišais, atėjęs veikiausiai iš parduotuvės. Kadangi jis neturi kur izoliuotis, buvo vėl paliktas čia.

Sveikatos apsaugos ministras nustemba – apie tai, kad čia žmonės gali laisvai išeiti, nebuvo girdėjęs. Bet žmones ragina netylėti ir įspėti tiek policiją, tiek administraciją, jeigu pamatys izoliacijoje privalančius būti pacientus.

REKLAMA

„Nesvarbu, kas bebūtų informuotas, tikrai, manau, visi imtųsi veiksmų nedelsiant. Tiek administracija, tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, tiek policija.

Manau, bus nedelsiant sureaguota, informuota ir ta situacija įvertinta. Aš iki šiol nebuvau girdėjęs tokių problemų“, – pasakoja ministras Aurelijus Veryga.

Kai kas prisipažįsta norintis tiesiog pabėgti iš čia, nes esą kartu su kitais būnantys sergantieji vienas kitą užkrečia, tad ir pasveikti sudėtingiau. Jonas sako sulaukęs neigiamo testo rezultato, o jau po kelių savaičių pakartotas jis vėl parodė virusą.

„Čia atvežė naujų ir gavosi teigiamas. Tai mes gi čia kartu visi. Tai, man atrodo, kad jeigu neigiamas, tai jau mus turėtų gal kažkur atskirai nuo kitų?“, – teigia besiizoliuojantis pacientas Jonas.

REKLAMA

„Aš Lietuvoje nuo dvidešimt aštuntos. Liepos dvidešimt aštuntos. Aš jau persirgau, aš turėjau simptomus, bet, kaip aš galiu būti čia? Ir man rodo pliusą“, – kalbėjo besiizoliuojantis iš Ukrainos Sergej.

Ramina, kad vienas kitam nėra pavojingi

Specialistai ramina – jeigu žmonės serga tuo pačiu virusu ir nesvarbu, kokia forma, vienas kitam esą nėra pavojingi.

„Čia jau sprendžia, aišku, gydytojas, įvardindamas ligos sunkumą, diagnozuodamas, aišku, kiekvienas serga su savais simptomais, įvairiais, nebūtinai visi serga pagal vadovėlį, bet izoliacijai jie naudoja skirtingas visas priemones, manau, esu tikra, kad prižiūrima visa infekcijų plitimo kontrolė“, – sako NVSC atstovė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keli, įtarę sergantys COVID-19, pastebi ir kitą problemą: pakliūti į mobiliuosius punktus, kur galima pasidaryti testą, nevairuojantiems – misija neįmanoma. Ministras sako, tuo privalo pasirūpinti savivaldybės.

„Tikrai savivaldybė neturėtų nusišalinti, nes tai, kaip ir socialinė problema, jeigu žmogus neturi, ir nereikia jokių įpareigojimų, mes jų visų ir neišvardinsim“, – pasakoja A. Veryga.

Tačiau bent jau Vilniaus savivaldybė teikusi tokią pavežėjimo paslaugą dabar ją nutraukė.

„Tuo metu, kai Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė, kad tai nėra privaloma, mes teikti ir nustojome. Nors finansavimo niekada negavom, mes teikėme ją savo resursais. Savivaldybės vairuotojai, viešasis transportas ir panašiai.

REKLAMA

Bandėme nupirkti paslaugą rinkoje, tačiau neatsirado norinčiųjų tuos pavežėjimus daryti“, – teigia administracijos direktorius Povilas Poderskis.

O štai paskambinę karštąja linija, žmonės sako išgirdę, kad į tokį punktą rekomenduojama važiuoti taksi mašina.

Visuomenės sveikatos centras kategoriškai draudžia tai daryti ir vėl siunčia atgal į savivaldybę prašyti pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų