REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune atgimsta vienas pagrindinių simbolių – Soboras. Restauratoriai žada, kad ilgus metus akis badęs apleistas ir itin prastos būklės jo fasadas pasikeis po kelių mėnesių. Tam skirta daugiau kaip du milijonai eurų.

Kaune atgimsta vienas pagrindinių simbolių – Soboras. Restauratoriai žada, kad ilgus metus akis badęs apleistas ir itin prastos būklės jo fasadas pasikeis po kelių mėnesių. Tam skirta daugiau kaip du milijonai eurų.

REKLAMA

Nusilupę dažai, sutrūkinėjęs fasadas ir pavojingai byrantis tinkas, – toks smarkiai apšepęs tikinčiuosius ir turistus Laisvės alėjoje jau daugybę metų pasitinka vienas unikaliausių Kauno statinių – Švento arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia, visų vadinama tiesiog Soboru. Kauniečiai neslepia – širdį skauda matant taip apleistą architektūros šedevrą:

„Gal kokį 30 turbūt.“

„Negražu, Laisvę sutvarkė, tai pirma gal reikėjo Soborą gal ar kartu tvarkyt.“

„Yra tiek apleistų objektų, nepajėgi sutvarkyt turbūt valstybė.“

„Mes kai čia daug metų gyvenam tai atrodo atremontavo nudažė, praeina koki meta ir vėl ar čia technologiškai sunku padaryt ar mūras senas.“

„Apgailėtinai kol kas, bet laukiam pokyčių, nes girdėjom, kad didelės permainos.“

Tad išvydę Kauno simbolį juosiančius pastolius gyventojai džiūgauja – 125 metų įspūdingą istoriją skaičiuojantis objektas pagaliau atgimsta.

REKLAMA
REKLAMA

„Bus sutvarkyti fasadai ir jie bus sutvarkyti pagal tarpukario tvarkymo koncepciją kuomet buvo pasirinkta nuosaki šveisi fasadų spalva“, – sako Kultūros paveldo skyriaus specialistė Sigita Bugenienė.

REKLAMA

Sulaukus paramos iš Europos Sąjungos, Kultūros paveldo departamento ir Kauno valdžios pradėta kapitalinė Soboro išorės restauracija už daugiau kaip 2 milijonus eurų. Bus atnaujintos durys, kolonos, langai.

„Buvo tikrai prastos būklės ir reikalavo didelių investicijų – ir labai sunku pritraukti tuos pinigus. Bus tvarkoma fasadas, fasado langai ir grotos, bus restauruojamos perdažomos nuo korozijos“, – pasakoja VšĮ „Soboro projektai“ vadovė Renata Bagdonienė.

Jau sutvarkyti stogo kupolai, pro kuriuos sunkdavosi vanduo, ant jų grąžinti įspūdingi dingusiais laikyti ir prieš kelerius metus surasti ketvirtį tonos sveriantys kryžiai. O restauruoti šį objektą – milžiniškas iššūkis – daug detalių, įmantri puošyba.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra daug sluoksnių, daug dažymo sluoksnių daug medžiagų, restauravimo sluoksnių kur vieni dera, kit nedera“, – teigia S. Bugenienė.

Tad dabar žvalgomės ten, kur verda darbas ir ką nuo praeivių slepia pastolius dengianti širma. Štai restauratoriai teptuku kruopščiai dažo kiekvieną detalę.

Nugramdžius atšokusį tinką rasta ir negrabiai paslėptų puošybos elementų.

1895-ais metais kaip reprezentacinis tvirtovės objektas pastatytas stačiatikių Soboras iškilo naudojant to meto pažangias technologijas – medžiagos keliavo iš visos Europos, o šventovė buvo itin gausiai dekoruota.

„Pirmą kartą buvo panaudota ir gelžbetoninė konstrukcija kupole, pastatas šildomas, po to keitėsi – tarpukariu buvo labai daug nuomonių, kad gal nugriauti, bet 1932 buvo išleistas įsakymas išsaugoti“, – kalbėjo S. Bugenienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bėgant metams objektas vis keitė paskirtį, nauji šeimininkai tvarkėsi savaip. Sovietmečiu pastatas paverstas skulptūros ir vitražo galerija, atgavus nepriklausomybę grąžintas tikintiesiems, atnaujintas, o vėliau taip ir gyvavo tik palopomas.

„Buvo laikas kai savom lėšom savom galimybėm, prieš dešimt metų kažkoks kampas buvo palopytas, kitas kampas – tai džiaugiamės šiandien kad pilna restauracija atliekam šito pastato“, – sako R. Bagdonienė.

Sobore aukojamos ne tik Mišios, čia vyksta parodos ir koncertai. O po šios restauracijos į šventovę galės patekti ir neįgalieji, jiems įrengiama prieiga. Planuojama, kad Soboro tvarkymo darbai bus baigti spalio 31-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų