REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės vakariniame Minsko mikrorajone saugumo pajėgos trečiadienį panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas, žmonės slėpėsi šalia esančių namų laiptinėse, pranešė portalas tut.by.

Šiaurės vakariniame Minsko mikrorajone saugumo pajėgos trečiadienį panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas, žmonės slėpėsi šalia esančių namų laiptinėse, pranešė portalas tut.by.

REKLAMA

Kaip pranešama, tame rajone ant kelio iš suoliukų pastatyta barikadų, užtvertos kelios eismo juostos.

Prie vietos prekybos centro atvežta vandens patranka, atvyko OMONo pareigūnai.

Tuo metu Baltarusijos tyrimų komitetas trečiadienį patvirtino, kad mirė 25-erių vaikinas, kuris buvo sulaikytas sekmadienį pietrytiniame Gomelio mieste. Jam buvo skirta 10 parų arešto už dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose.

Tyrėjų teigimu, vaikino mirties priežastis neaiški. Tuo metu „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) citavo to jauno vyro motiną, kuri sakė, kad jis turėjo širdies problemų ir ištisas valandas buvo laikomas milicijos furgone.

REKLAMA
REKLAMA

Nobelio literatūros premijos laureatė ragina atsistatydinti Lukašenka

Nobelio literatūros premijos laureatė baltarusių rašytoja Svetlana Aleksijevič trečiadienį paragino atsistatydinti Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

REKLAMA

„Norėčiau pakartoti tai, ką taip gražiai pasakė žurnalistė Svetlana Kalinkina: „Išeik gražiai!“ (...) Bet jau nepavyks, kraujas [buvo pralietas]“, – sakė rašytoja interviu „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) Baltarusijos redakcijai.

Paklausta, ar ji būtų pasirengusi tapti tarpininke tarp valdžios ir protestuotojų, S. Aleksijevič atsakė: „Jei aš būčiau jaunesnė ir nesirgčiau, tada tikriausiai.“

Minske medikai protestuoja prieš smurtą 

 Daugiau kaip 130 medicinos darbuotojų baltais chalatais trečiadienį susirinko prie Minsko medicinos universiteto protestuoti prieš smurtą, pranešė žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tut.by informavo, kad susirinkusieji rankose laiko plakatus su užrašais „Medikai prieš smurtą“ ir „Sustabdykite smurtą“.

Kaip pranešama, pas susirinkusiuosius išėjo sveikatos apsaugos ministras Uladzimiras Karanikas. Jis pasiūlė jiems susirinkti universiteto aktų salėje, bet medikai liko stovėti šalia Dzeržinskio prospekto.

Protestuojantys medikai ploja, jiems signalizuoja pro šalį važiuojantys automobiliai.

Gydytojai sako, kad jie susirinko spontaniškai, norėdami parodyti, kad „mes esame kartu“. Jie pažymi, kad yra prieš smurtą ir už taiką bei savitarpio pagalbą.

Tuo metu ministras U. Karanikas vadina šią akciją surežisuota.

„Skaudu suprasti, kad mūsų kolegos yra naudojami kuriant paveikslėlį ir provokuojant vidaus reikalų įstaigų atstovų jėgos atsaką“, – sakė ministras, cituojamas Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos oficialiame „Telegram“ kanale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikriausiai nemaža dalis dalyvių iš tikrųjų atvyko su gerais ketinimais, tačiau bent keli provokatoriai tarp jūsų, deja, gali išprovokuoti ryžtingą teisėsaugos institucijų atstovų atsaką“, – sakė ministras.

U. Karanikas ragino spręsti visus klausimus derybų keliu.

Protestai tęsiasi

Kiek vėliau tut.by pranešė, kad Minsko centre esančioje Pergalės aikštėje vyksta spontaniška akcija: ten susirinkusios baltais rūbais apsirengusios moterys dainuoja lopšinę.

Anksčiau trečiadienį maždaug pustrečio šimto baltai apsirengusių moterų su gėlėmis Minske šalia Komarovsko turgavietės susikibo į gyvąją grandinę.

Jos protestavo prieš suklastotus prezidento rinkimus ir jėgos panaudojimą prieš protestuotojus, nesutinkančius su oficialiais balsavimo rezultatais.       

REKLAMA

„Liaukitės mus mušę! Tiesiog norime, kad būtų sąžiningai suskaičiuoti balsai, – sakė viena iš akcijos dalyvių. – Atėjome tuščiomis rankomis, be ginklų – kaip ir kiti taikūs protestuotojai. Smurtą naudoja tik viena pusė.“   

Tuo metu įvairiuose Minsko rajonuose trečiadienio vakarą renkasi protestuotojų grupės.

Portalo tut.by duomenimis, Minske prie metropoliteno stoties „Puškinskaja“ susirinko apie 700 žmonių. Ten atvažiavo omonininkų autobusas.

Prie kelių metropoliteno stočių protestuotojai rikiuojasi į gyvąsias grandines, daugelis žmonių atėjo su gėlėmis. Nepriklausomybės prospektu periodiškai praeina protestuotojų grupės.

REKLAMA

Vietose, kur ankstesnėmis dienomis vyko protestai, pozicijas užėmė saugumo pajėgos ir milicija.

Keli žymūs Baltarusijos žurnalistai išėjo iš darbo

Keli žymūs Baltarusijos valstybinėje žiniasklaidoje dirbę žurnalistai išėjo iš darbo; apie tokį sprendimą savo socialinių tinklų paskyrose jie paskelbė trečiadienį.

Tarp nusprendusiųjų trauktis – valstybinei televizijos ir radijo kompanijai priklausančių ATN, „Belarus 1“ laidų vedėjas Jauhenas Perlinas, STV dirbusi Taciana Borodkina ir radijo laidų vedėjas Aliaksandras Šusteris.

„Sveikiname šalį su „pasirinkimu“! Net dabar, kai „pasirinkimas“ jau padarytas, aš nebijau, nebijokite ir jūs. Neatimkite ateities iš savo vaikų!“ – feisbuke parašė T. Borodkina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Perlinas savo pareiškimą pavadino „Kas nutiko mano Baltarusijai?“ ir sakė, kad dabar nė viena iš jo vedamų laidų nebekelia jam tokių emocijų kaip anksčiau.

„Aš nusprendžiau, kad mano šiandieninis eteris „Belarus 1“ buvo paskutinis. Šiam sprendimui niekas nepadarė įtakos, priėmiau jį pats“, – rašė jis.

Apie sprendimą trauktis iš ATN pranešė ir laidų vedėjas Siarhejus Kozlovičius.

Portalo tut.by žiniomis, iš darbo išeina ir keli Pirmojo nacionalinio Baltarusijos radijo kanalo darbuotojai, įskaitant A. Šusterį ir žinių vedėją Tacianą Filipčenko.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės taip pat pranešė apie televizijos kanalo ONT laidų vedėjos Olhos Bohatyrevič atleidimą.

REKLAMA

Keliomis dienomis anksčiau apie tai, kad išeina iš darbo „Belarus 1“, instagrame pranešė rytinės laidos vedėjai Vera Karetnikova ir Andrejus Makajenakas.

M. Pompeo: JAV svarstys galimybę paskelbti sankcijų Baltarusijai

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį pareiškė, kad Vašingtonas neatmeta galimybės paskelbti sankcijų Baltarusijai, nors galutinis sprendimas dar nepriimtas.

„Esu tikras, kad apsvarstysime visus šiuos dalykus ir kad svarbu nustatyti kriterijus. Ką, mūsų nuomone, galime padaryti ne tik vienašališkai kaip JAV, bet ir daugiašaliu formatu, kad pasiektume gerų rezultatų Baltarusijos žmonėms – ar tai būtų sankcijos, ar sprendimai dėl produkcijos tiekimo. Visa tai yra dalykai, dėl kurių reikia apsispręsti“, – sakė M. Pompeo Valstybės departamento paskelbtame interviu „Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).

REKLAMA

Anot jo, dar per anksti priimti konkrečius sprendimus, nes būtina stebėti, kaip artimiausiu metu klostysis įvykiai Baltarusijoje.

M. Pompeo dar kartą pareiškė, kad savaitgalį įvykę prezidento rinkimai nebuvo laisvi ir sąžiningi.

„Buvome nepaprastai susirūpinę dėl rinkimų ir labai nusivylėme, kad jie nebuvo laisvesni ir sąžiningesni. Jau matėme tokį elgesį anksčiau ir apgailestaujame, kad būtent taip ir nutiko. Tuomet stebėjome smurtą ir pasekmes, kai su taikiais protestuotojais buvo elgiamasi, kad neturėtų būti elgiamasi“, – sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Pasak jo, JAV taip pat smerkia smurtą prieš taikius protestuotojus šalyje.

„Dar nenusprendėme, koks būtų tinkamas atsakas, bet galiu pasakyti, kad bendradarbiausime su mūsų draugais europiečiais, su mūsų laisvę mylinčiais draugais, kurie yra lygiai taip pat susirūpinę dėl to, kas įvyko. Norime gerų rezultatų Baltarusijos žmonėms ir imsimės atitinkamų veiksmų“, – pridūrė valstybės sekretorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai pirmadienį paskelbė, esą jis rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje ketvirtą naktį vyksta protesto akcijos. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą. 

Per šias demonstracijas vyko įnirtingų protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

Išvakarėse protestuotojai Minsko centre iš šiukšlių dėžių statė barikadas. Policija prieš juos panaudojo ašarines dujas, vandens patrankas ir kurtinamąsias granatas.

Naktį į antradienį vykusio protesto metu žuvo vienas žmogus. Pareigūnų teigimu, jis gyvybės neteko, kai jo rankose sprogo nežinomas sprogstamasis įrenginys.

REKLAMA

Rugpjūčio 10–12 dienomis buvo sulaikyta daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, daugiau kaip 250 sužeistųjų yra ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų