REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugėja išmaniųjų vagysčių, kai ilgapirščiai per atstumą atsirakina automobilius ir, arba jais išvažiuoja, arba išsitraukia visus vertingus daiktus. Pastaruoju metu nusikaltėlių akiratyje vis dažniau atsiduria sostinės gyventojai.

Daugėja išmaniųjų vagysčių, kai ilgapirščiai per atstumą atsirakina automobilius ir, arba jais išvažiuoja, arba išsitraukia visus vertingus daiktus. Pastaruoju metu nusikaltėlių akiratyje vis dažniau atsiduria sostinės gyventojai.

REKLAMA

Iškyla su šeima vilnietei Karolinai baigėsi nemažais nuostoliais. Prie Žaliųjų ežerų sostinėje atvykusi moteris planavo pasiplaukioti su valtimi, o vietoj šios pramogos susidūrė su vagimis. Ir ilgapirščiai pasitaikė rafinuoti – iš mašinos ištraukė daiktų už beveik du tūkstančius eurų neišdaužę langų ar nesulaužę spynelės.

Karolina sako, kad apie tokias vagystes, kuomet nusikaltėliai sugeba atrakinti svetimą automobilį per atstumą, sostinėje pastaruoju kalbama dažnai. Ji girdėjo ir apie šitaip apiplėštus žmones Vingio parke, Belmonte.

„Tik išėjome, užrakinome automobilį, valties negavome, tad grįžome po 15-20 minučių ir, kas įdomiausia, automobilis buvo užrakintas, tad įtarimo nekilome. Grįžę namo ieškom rankinuko, piniginės, telefonų – ir nieko nėra", – pasakoja vilnietė Karolina Frolovienė.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilių apsaugos sistemų specialistai sako, kad tokie išmanūs vagišiai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje darbuojasi jau ne vienerius metus. Ilgapirščiai patys gamina savadarbius įrenginius – tarsi siųstuvus ar racijas, kuriais gali perimti mašinos savininko beraktės sistemos pultelio signalą.

REKLAMA

Tokiu atveju veikia du bendrininkai – vienas seka automobilio savininką, kurio raktelis dažniausiai įdėtas kišenėje, kitas vagis tuo metu jau laukia prie grobio – automobilio arba vertingų daiktų jame. Ir abu ilgapirščiai su savimi turi savadarbius signalo perėmimo įrenginius.

Priklausomai nuo turimos technikos, ilgapirštis laukiantis prie automobilio nuo savo bendro, kuris seką savininką, gali būti nutolęs net kilometro atstumu.

„Einate į parduotuvę ir paskui jūs kažkas eina, o kitas vagis jau prie jūsų mašinos laukia. Jie kaip žvejai su meškere žvejoja signalą iš jūsų rakto ir perduoda kitam vagiui. Jis tiesiog simuliuoja rakto būseną ir lengvai atsidaro mašiną ir išvažiuoja", – sako autoserviso darbuotojas Miroslavas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo tokių ilgapirščių – ekspertai pirmiausia siūlo itin paprastą, tačiau efektingą būdą – specialų dėkliuką raktui ar vadinamajam pulteliui. Iš išorės tai paprastas, dažniausiai odinis dėkliukas, tačiau jo viduje – nelaidi signalams medžiaga. Taip pat į mobilųjį telefoną galima atsisiųsti programėlę, kuri savininką realiu laiku informuoja, jei atidaromos durelės arba užvedama mašina.

„Jei neturite dėkliuko ir raktas jūsų kišenėje – bekontaktis atsidarymas – durys atsidaro, užsivedat ir išvažiuojate, ką gali padaryti ir blogas žmogus, nuskanavęs jūsų raktą. Bet jei raktas dėkliuke – mašina neatsirakina, kiek nebandyk", – pataria autoserviso darbuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos duomenimis tokių vagysčių daugėja. Ilgapirščiai taip pat pasinaudoja ir žmonių aplaidumu, kuomet vos kelioms minutėms paliekamas neužrakintas automobilis.

Tiesa, pačių automobilių vagysčių kiek mažiau – jei šiemet vagišiai nugvelbė 148 transporto priemones, tai pernai 157.

Daugiau detalių – vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų