REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klimatui šylant erkių mūsų šalyje vis daugėja, tad gausėja ir erkiniu encefalitu užsikrėtusių žmonių gretos. Nors medikai tautiečius ragina skiepytis, dažnam vakcina tiesiog per brangi. Dalis opozicijos atstovų pasiūlė sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai skiepus kompensuoti, tačiau šis atkerta, kad dabar yra rimtesnių bėdų.

Klimatui šylant erkių mūsų šalyje vis daugėja, tad gausėja ir erkiniu encefalitu užsikrėtusių žmonių gretos. Nors medikai tautiečius ragina skiepytis, dažnam vakcina tiesiog per brangi. Dalis opozicijos atstovų pasiūlė sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai skiepus kompensuoti, tačiau šis atkerta, kad dabar yra rimtesnių bėdų.

REKLAMA

Šiemet 10 kilometrų plaukte įveikęs žurnalistas Ramūnas Grumbinas pernai grūmėsi su kur kas rimtesniu iššūkiu – erkiniu encefalitu. Jis pasakoja, kad liga užklupo netikėtai ir klastingai. Įsisiurbusio parazito jis nė nepastebėjo, o per kelias savaites sveikata taip sušlubavo, kad sportiškam vyrui teko gultis į ligoninę. Nustačius ligą, palatoje su lašelinėmis Ramūnas praleido dvi savaites. Aktyviai sportuojantis, ne vieną dešimtį per dieną kilometrų nubėgantis žurnalistas tuomet nė negalėjo pajudėti iš lovos.

„Ilgus mėnesius buvo bendras kūno silpnumas. Nueiti šimtą metrų buvo misija neįmanoma. Praėjo mėnesiai kol pradėjau vaikščioti, pusę metų kol galėjau pradėti bėgioti. Tenka iki šiol žinoti savo silpnąsias puses, nes ir pusiausvyros niuansai dar yra neatsistatę“, – sako žurnalistas Ramūnas Grumbinas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusi žiema buvo šiltesnė nei įprasta, o dėl klimato kaitos Lietuvos miškuose ir pievose tūnančios erkės ir žiemą išlieka gyvybingos, tad sparčiau dauginasi. Nenuostabu, kad kiekvienais metais fiksuojama ir daugiau susirgimų. Štai jei pernai per pirmą pusmetį susirgusiųjų – 99, tad šiemet jau 136.

REKLAMA

Tiesa 2019-aisiais tokiu laikotarpiu nuo erkinio encefalito mirė šeši, o šiais metais jau du žmonės. Deja, bet kol kas vaistų nuo erkinio encefalito nėra, tad gyventojams siūloma skiepytis. Tai ypatingai aktualu mūsų tautiečiams, nes Pasaulinė sveikatos organizacija vakcinuotis pataria šalims, kur sergamumas yra 5 ir daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų, o mūsų šalyje šie rodikliai yra 3-5 kartus didesni.

Nors tautiečiai pastaraisiais metais išties aktyviau skiepijasi, tačiau nepakankamai. Dalis skundžiasi aukštomis vakcinos kainomis – poliklinikose siūlomi trys skiepai po 20 eurų. Tad dalis politikų sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai pasiūlė skiepus kompensuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūliau įtraukti į kalendorių vaikų skiepijimo, kad būtų finansuojama būtent mūsų mažiesiems. Kitą vertus, matome, kad mirštamumas nuo erkinio encefalito būtent senjorų, tai ir jiems reikėtų padėti, tuo labiau, kad skiepas nėra labai pigus. Reikia trijų vakcinų“, – pasakoja Seimo narė Aistė Gedvilienė.

Sveikatos apsaugos ministerijai buvo siūloma paskaičiuoti kiek vakcinos finansavimas atsieitų, taip pat padiskutuoti kam ir kokia dalimi skiepus kompensuoti. Visgi, šis klausimas pernai buvo atidėtas, na o 2020-aisiais tiek Lietuvą, tiek pasaulį užklupo koronavirusas. Taigi, ministras Veryga sako, kad būtinus skiepus šalis jau kompensuoja, o su erkiniu encefalitu dar galima palaukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo skiepų, kurie yra svarbesni, prasmingesni. Tas pats roto virusas, meningokokas. Erkinio encefalito skiepas yra tikrai brangus ir reikėtų ieškoti papildomai pinigų. Mintis tokia buvo, tačiau iki kompensavimo dar nėra prieita“, – teigia ministras A. Veryga.

Iš kalbintų vilniečių nuo erkinio encefalito pasiskiepijęs vos vienas kitas. Dalis mano, kad skiepai jiems nereikalingi, kiti – norėtų, bet per brangu:

„Man neaktualu. Aš mieste būnu. Kur čia tos erkės? Geriau galvotų kaip nuo COVID apsisaugoti.“

„Labai mėgstame grybauti, dažnai grybaudavome, bet bijome erkių.“

„Nepasitikiu skiepais.“

„Tai aišku, nepraleisčiau pasinaudoti galimybe.“

„Šiaip iš principo turėtų būti nemokamai. Jei medicina nori nesugriūti, tai paskiepiji ir gali prognozuoti išlaidas, o jei neskiepysi, neprognozuosi ir žmonių gydymo ir kitų nelaimių.“

REKLAMA

Epidemiologai tautiečius ragina erkių sukeliamas ligas vertinti itin rimtai. Štai encefalitas paveikia visą nervų sistemą ir pirmiausia pasireiškia galvos, sąnarių skausmais, gali krėsti šaltis, pykinimas, o vėliau prasideda ir sunkus galvos smegenų uždegimas. Laiku nepradėjus gydymo žmonės rizikuoja gyvybe ar visam gyvenimui liekančiomis pasekmėmis.

Gydytoja Aušra Bartulienė sako, kad encefalitu galima užsikrėsti ne tik įsisiurbus erkei, bet ir atsigėrus ožkos ar karvės, kurioms įkando parazitas, pieno.

„20-30 procentų žmonių perserga sunkia erkinio encefalito forma ir jiems gali likti liekamieji reiškiniai. Iš lengvesnių tai galvos skausmai, neramumas, bendra savijauta bloga, bet gali būti paralyžius ir kitos rimtos sveikatos problemos“, – kalbėjo gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė.

REKLAMA

Pasaulyje veisiasi net 800 rūšių erkių – o Lietuvoje sutinkama per pustrečio šimto, tačiau iš jų tik trys-keturios kelia pavojų žmogaus bei augintinių sveikatai bei gyvybei. Pačios agresyviausios yra šuninė arba miškinė erkė, Ixodes Ricinus. Ji platina ir encefalitą, ir Laimo ligą.

Kreiptis į medikus derėtų įsisiurbus ir pievinei erkei. O soduose ar daržuose sutinkama ryškiai raudonos spalvos nariuotakojis. Tiesa, ši erkė žmogui nepavojinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų