REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po savaitę trukusio chaoso dėl e. sveikatos gedimo Prezidentas Gitanas Nausėda neištvėrė ir pareikalavo nedelsiant iš atostogų sugrįžti Ekonomikos ir inovacijų ministrui Rimantui Sinkevčiui – jam pavaldus registrų centras. Tačiau kaip tyčia, šiandien per pietus elektroninė sistema atkurta. Ministras Sinkevičius darbe žada pasirodyti rytoj.

Po savaitę trukusio chaoso dėl e. sveikatos gedimo Prezidentas Gitanas Nausėda neištvėrė ir pareikalavo nedelsiant iš atostogų sugrįžti Ekonomikos ir inovacijų ministrui Rimantui Sinkevčiui – jam pavaldus registrų centras. Tačiau kaip tyčia, šiandien per pietus elektroninė sistema atkurta. Ministras Sinkevičius darbe žada pasirodyti rytoj.

REKLAMA

Chaosas vaistinėse ir gydymo įstaigose nesibaigia – vyresnio amžiaus gyventojai lieja apmaudą, mat iš savo kišenės jiems teko pakloti nemenkas sumas už kompensuojamus vaistus. Valstybinė ligonių kasa pacientus ramina – esą šie galės susigrąžinti pinigus, tačiau turės nueiti biurokratinius kryžiaus kelius. 

Po daugiau nei savaitės chaoso ir nerimo pagaliau atkurta elektroninės sveikatos sistema. Ji pradėjo veikti tik apie pietus, tačiau iki tol į vaistines plūdę žmonės jiems būtinus kompensuojamus vaistus, kaip ir visą savaitę pirko iš savo kišenės. Nors valdžia nuo liepos 1 dienos pažadėjo, kad mažas pajamas gaunantys ir vyresni nei 75 metų amžiaus pacientai kompensuojamus vaistus galės įsigyti nemokamai:

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiog man reikėjo vaistų, kurie kompensuojami, o kadangi nebuvo elektroninio recepto, su knygele nieko nerodo, net amžiaus, tai susimokėjau.“

„Jeigu pas gydytoją nėra talono ir man artėja diena, ir aš nenoriu be vaistų būti, aš turiu nusipirkti truputį vaistų. Tada nekompensuojami brangesni vaistai gaunasi.“

REKLAMA

„Kaip tiems žmonėms, kurie skurdo riboj yra, o jų kuo daugiau skurdo, tuo daugiau sveikatos problemų.“

Dieną naktį plušėję Registrų centro specialistai pagaliau prikėlė 40 milijonų eurų kainavusią e-sveikatos sistemą. Valstybinės įstaigos vadovas Saulius Urbanavičius po pietų paskelbė, kad sistema užkurta ir ji veikia be trikdžių. Pasak Urbanavičiaus, visi duomenys yra atkurti.

„Čia tik pradžia darbų, reikia užtikrinti, kad jinai veiktų. Prašysime pagalbos, neatidėliotinų sprendimų valstybiniu lygmeniu, turėsime galvoti apie kitas lokacijos vietas. Laukiame įrangos, tačiau jos neužteks, teks skubiai įsigyti kitą“, – sako Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose lankęsis prezidentas Gitanas Nausėda dar rytą pažėrė kritikos Ekonomikos ir inovacijų ministrui Rimantui Sinkevičiui. Nors Nausėda per Registrų centro skandalą ir lietaus užpiltą elektroninės sveikatos sistemą, viešai situacijos nekomentavo, šį rytą paragino Sinkevičių neatostogauti, o grįžti į darbą tvarkyti elektroninės sistemos. Tiesa, kaip tyčia po pietų ji jau pradėjo veikti.

„Poną Sinkevičių paraginu nedelsiant grįžti į darbą, nes atostogos tokiomis aplinkybėmis yra netoleruotinos. Dėl objektyvių priežasčių žmogus negalėjo būti darbe, iš karto tą pačią dieną, bet jau rytoj jisai turi sugrįžti į darbą“, – pasakoja prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ministras Sinkevičius į darbus grįš jau rytoj. Ministro atstovė tikina, kad paskutinėmis dienomis Sinkevičius ne atostogavo, o padėjo organizuoti laidotuves, mat mirė artimas jo žmonos giminaitis, todėl ir prezidento priekaištai yra nepagrįsti. Panašu, kad chaosas tęsiasi ne tik valdžioje, bet ir visoje sveikatos sistemoje.

Ligonių kasa jau ramina žmones ir skelbia, kaip mažas pajamas gaunantys ar vyresni nei 75 metų amžiaus žmonės galės atgauti pinigus už vaistus, kuriuos šie pirko už savo pinigus. Tiesa, gyventojai vaistus turėjo įsigyti turėdami popierinį receptą.

„Tokie gyventojai gali pateikti prašymą teritorinei ligonių kasai, pateikti kvitą, kad sumokėta paciento priemoka ir nurodyti sąskaitą, į kurią pervedama ta paciento priemoka, kurios jie turėjo nemokėti“, – teigia Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė.

REKLAMA

Prašymą gyventojai gali pateikti elektroniniu būdu arba atnešti jį į teritorinę ligonių kasą.

Sutrikusi elektroninės sveikatos sistema pridarė daugybę rūpesčių ir tiems pacientams, kurie kasdien turi vartoti jiems paskirtus vaistus. Štai vilnietė Rūta pasakoja, kad cukriniu diabetu sergančiai dukrai būtinas insulinas, tačiau be popierinio recepto vaistinės jo nenori parduoti. Nors pasak mamos, insulinas dukrai yra gyvybiškai svarbus ir maža dozė vaisto jai priklauso.

„Pasakė, kad man negali duoti insulino, dėl to, kad nemato recepto. Bet sakau – mano vaikas negali palaukti, jei negaus insulino, mano vaikas gali mirti. Sako – aš viską suprantu, galiu jums parduoti už pilną kainą. Vieno švirkšto kaina nemaža – 27 eurai“, – kalbėjo mama Rūta Girdiušienė.

REKLAMA

Maža to, dėl strigusios elektroninės sveikatos sistemos šeimos gydytojų darbas priminė chaosą, pikti pacientai būriais ėjo prie gydymo įstaigų.

„Nepatenkinti, nes jie negauna kompensuojamų vaistų, kai kurie yra juos pabaigę, turi pirkti pilną kainą, nes fiziškai neturime galimybės išrašyti“, – sako šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerija jau parengė projektą, kuriuo siūloma numatyti, kad ateityje sutrikus elektroninės sveikatos sistemai, 75 metų ir vyresniems pacientams vaistinėje pateikus nustatytos formos popierinį receptą, paciento priemoka būtų padengiama. Toks projektas bus svarstomas Vyriausybės posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų