REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė dešimtims tūkstančių šalies medikų dovanoja atostogas – taip bandys ir medikus pamaloninti, ir šalies turizmo verslą gelbėti. Dar šį rudenį kiekvienas sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojas galės gauti 200 eurų nuolaidą savo atostogoms Lietuvoje.

Vyriausybė dešimtims tūkstančių šalies medikų dovanoja atostogas – taip bandys ir medikus pamaloninti, ir šalies turizmo verslą gelbėti. Dar šį rudenį kiekvienas sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojas galės gauti 200 eurų nuolaidą savo atostogoms Lietuvoje.

REKLAMA

„Medikų sąjūdžio“ atstovai sako, kad tai jokios realios naudos neatnešantis politikų triukas prieš rinkimus. Patys medikai labiausiai baiminasi, kad pasinaudoti dovanotomis pramogomis neturės kada, nes turės dirbti per antrą viruso bangą arba jau bus išnaudoję visas priklausančias atostogas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija sugalvojo medikams už atliktus darbus ir patirtą stresą pandemijos metu atsilyginti atostogomis Lietuvoje.

„Šiai priemonei yra skirta 10 milijonų eurų. Tą skyrė vyriausybė. Reiškia 50 tūkstančių žmonių galės nuo rugsėjo 1-os iki lapkričio 30-os galės pasirinktinai šiek tiek pasimėgaut SPA ir panašiai. Tai padėka mūsų medikams“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai atostogauti galės tik Lietuvoje, ir tik rudenį. Esą toks laikas pasirinktas sąmoningai – vasarą turizmo sektorius perkrautas, todėl medikams ką nors rezervuoti būtų pernelyg sudėtinga. Tiesa, jei į šalį atsiris antroji Covid-19 banga, šis ministerijos pasiūlymas gali ir nuplaukti.

REKLAMA

„Jeigu bus antroji banga Covid, tai, žinoma, medikams, ko gero, teks dirbti. Tada teks iš naujo persvarstyti šios priemonės galimybes, bet mes esam tikri, kad medikai anksčiau ar vėliau galės pasinaudoti šia priemone“, – pasakoja R. Sinkevičius.

Įvairius pasiūlymus už 200 eurų formuos kelionių agentūros, juos, ar tokio dydžio nuolaidą medikai gaus pateikę darbo pažymėjimus. Tam agentūros jau pradėjo ruošti specialius paketus.

Tikimasi vienu šūviu nušauti du zuikius – leisti medikams pailsėti ir tuo pačiu paskatinti šalies turizmo industrijos atsigavimą. Iš viso tokio pamaloninimo iš vyriausybės pradžioje sulauks 35 tūkstančiai specialistų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės gražios konkurencijos tarp kelionių organizatorių. Jau dabar girdėjom, kad jie labai ruošiasi. Siūlys įvairius paketus medikams. Paketuose gali būti ir apsilankymas operos ir baleto teatre, ir ekskursija, ir įvairios kitokios pramogos. Čia jau verslo fantazijos klausimas“, – teigia ministro patarėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Tiesa, kol kas neaišku, ar tokia dovanėlė priklausys ir kitiems sveikatos įstaigų darbuotojams – slaugytojų padėjėjams, laboratorijos darbuotojams, paramedikams.

Ministerija prašo šalies savivaldybių pateikti sveikatos įstaigos darbuotojų sąrašus, padėsiančius nuspręsti kam dar skirti šią privilegiją. Daugelis kalbintų medikų tikina – nors tokie užmojai ir gražūs, tačiau, deja, greičiausiai daugeliui jais pasinaudoti paprasčiausiai nepavyks, nes reiks dirbti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Limituotas, reiškia, terminas. Labai mažas kiekis žmonių per tą laiką galės iš vienos darbovietės išeiti, nes vieni išeina, kiti turi dirbti. Kažkas pasinaudos, kažkas ne“, – kalbėjo nefrologė Rasa.

Slaugytojų padėjėjai kol kas liko be papildomos kompensacijos atostogoms.

„Šiaip, tai neteisinga. Aš pati dirbu operacinėje. Jie taip pat lygiai dirba kaip ir mes, ir netgi pasakyčiau, kad mes be jų kaip be rankų. Jie lygiai taip pat dalyvauja ir turėtų būt vienodos sąlygos“, – sako slaugytoja Ilona.

„Jeigu mus išleis atostogų, bus galima galvoti, nes mūsų dabar labai ribotas atostogų kiekis yra“, – mano slaugytoja. 

REKLAMA

„Medikų sąjūdžio“ atstovė sako, kad tokie veiksmai panėšėja į paprasčiausius priešrinkiminius manevrus, plečiant savąjį elektoratą. Ir esą, pažadų iš vyriausybės atskriejo jau daug, tačiau daugelis jų taip ir liko neišpildyti. Todėl didžioji dalis medikų bendruomenės tokiais pažadais paprasčiausiai nebetiki.

„Kai pažiūri, ir su priedais prie atlyginimo buvo delsiama, nebuvo išmokėti, ne visi gavo. Kaip ir, sakykim, su kompensacija už priverstinį išėjimą į saviizoliaciją nebuvo teisingai padaryta, na, ir kaip sakau, visuomenei paskelbiam labai garsiai, kad štai rūpinamės medikais ir sumokame jiems, o iš tiesų realybėje gaunasi visai kitaip“, – pasakoja „Medikų Sąjūdžio“ prezidentė Živilė Gudlevičienė.

Sutrikę ir kelionių organizatoriai. Kai kurie sako, kad nors apie šią akciją informuoti jau yra, tačiau kol kas taisyklių, pagal kurias turėtų būti organizuojamos kelionės medikams, dar nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų