REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienio liūtis paskandino ne tik kai kurias gatves, bet ir sergančių žmonių galimybę greitai gauti reikiamų vaistų. Vanduo pridarė didžiulės žalos Registrų centrui, kur trūkus vamzdžiui vanduo užpylė serverinę. Dėl to buvo visiškai paralyžiuota elektroninės sveikatos sistema, žmonės negali registruotis koronaviruso testams.

Pirmadienio liūtis paskandino ne tik kai kurias gatves, bet ir sergančių žmonių galimybę greitai gauti reikiamų vaistų. Vanduo pridarė didžiulės žalos Registrų centrui, kur trūkus vamzdžiui vanduo užpylė serverinę. Dėl to buvo visiškai paralyžiuota elektroninės sveikatos sistema, žmonės negali registruotis koronaviruso testams.

REKLAMA

Pasipiktinę žmonės plūdo į vaistines prašydami jiems būtinų medikamentų, tačiau jų nebegavo. Sveikatos apsaugos ministerija prašo gyventojų kantrybės ir tvirtina, kad išimtiniais atvejais gydytojai gali išrašyti popierinį receptą.

Nuo pat ankstyvo ryto gyventojai užplūdo vaistines, prašydami jiems parduoti itin svarbių medikamentų. Tačiau atsakymas vienas – elektroniniu receptu išrašytų vaistų pacientams įsigyti galimybės nėra:

„O ką man daryt dabar? Aš negaliu be vaistų?“

Šešiasdešimt devynerių metų Valentina piktinasi, mat jai būtini vaistai nuo kraujospūdžio. Sužinojusi, kad jų negaus, moteris eina matuotis spaudimo, nes pensininkei iškart pasidarė negera:

REKLAMA
REKLAMA

„Uoj, 205 ir 108, o pulsas 85“

Vaistų nuo nemigos atėjęs įsigyti pensininkas Julius lieka apstulbęs, mat dėl stringančios sistemos jisai taip pat liko be medikamentų:

REKLAMA

„Nemiga, man tai 94 metų žmogui labai čia yra čiut ne tragedija.“

„Sveikatos sistema sugriauta, Konstitucijoje parašyta nemokamai, o dabar už vaistus po šimtą.“

„Aišku, čia yra negerai, bet ką padaryti, kaip išvengti?“

Liūtis vakar išplovė ne tik kai kurias Vilniaus gatves, bet ir gyventojų duomenis. Kol žmonės plūsta į vaistines ir piktinasi stringančia sistema, Registrų centras suka galvą, kaip kuo greičiau atstatyti visiškai sutrikusią elektroninės sveikatos sistemą, kurią vakar plovė vanduo.

Registrų centre vakar po smarkios liūties buvo užpilta pastato serverinė. Trūkus vamzdžiui vanduo pateko į patalpas, kuriose saugomi duomenys. O blogiausia yra tai, kad sutriko elektroninės sveikatos sistema. 

REKLAMA
REKLAMA

Šalia Registrų centro pluša darbininkai, po vakarykštės liūties jie valo ir gausiai vandens suneštą smėlį. Čia dėl itin stiprios liūties trūko nuotekų vamzdis.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius tikina, kad visą naktį serverinėje dirbo specialistai. Nors pati serverinė nėra įrengta rūsyje, vanduo į patalpas pateko per pastate esančius plyšius.

„Atsiradus vandeniui patalpoj, paaiškėjo ir esminiai pastato konstrukcijos pažeidimai. Be abejo, per tuos plyšius vanduo pateko į mūsų duomenų centrą“, – pasakoja Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija ramina gyventojus ir žada, kad per parą elektroninės sveikatos sistema bus atstatyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Duomenys Registrų centre yra išsaugoti, jie nedingo ir visi ryšiai yra šiuo metu arba atstatyti, arba atstatinėjami. Blogiausia padėtis su E. sveikata ir matomai per parą tie ryšiai bus atkurti, bet ne taip greitai, kaip norėtųsi“, – teigia ministras Rimantas Sinkevičius.

Tačiau tokie ministro žodžiai menka paguoda gyventojams, mat vyresnio amžiaus pacientai negali gauti elektroniniu būdu išrašytų vaistų. Maža to, gydytojai visiškai negali naudotis elektronine sistema. O sveikatos apsaugos ministerija siūlo gydymo įstaigoms vaistus pacientams išrašinėti popieriniais receptais.

„Išimties atvejais gali būti naudojami popieriniai receptai ir pacientams nereikia turėti vaistų pasų knygelių. Yra tokie receptai išimties tvarka. Be abejo, tai galima padaryti, jei vaistų pacientui reikia būtent šiandien“, – kalbėjo viceministrė Kristina Garuolienė.

REKLAMA

Į poliklinikas bandantys patekti pacientai tikina, kad situacija absurdiška, nes popierinių receptų jie taip paprastai gauti negali. Mat pirmiausia dar reikia sulaukti eilės, kad patektum pas savo gydytoją:

„Negali, vat ir dabar girdėjau, kad negali, stichinė nelaimė kažkokia.“

„Pinigai įdėti, o tolko jokio, kaip čia kitaip vertinsi.“

Vaistininkai pripažįsta, kad situacija labai sudėtinga, tačiau tam tikrais atvejai išimtis žmonėms galima padaryti ir vaistus išduoti.

„Jeigu tai vaistai lėtinėms ligoms gydyti, tai, ką mes galime išduoti ir apskritai veikiant sistemai . Tai lygiai tokių pačių vaistų galime ir jiems parduoti, tik nėra galimybės pasitikrinti ką jie konkrečiai vartoja, bet paprastai visi pacientai žino, ką jie vartoja“, – sako ,,Eurovaistinės“ farmakotechnikė Elvyra Ramaškienė.

REKLAMA

Ekstremaliomis sąlygomis dėl paralyžiuotos elektroninės sveikatos sistemos dirba ne tik gydymo įstaigos, vaistinės, bet ir karštoji koronaviruso linija, kuria registruojami žmonės pasitikrinti dėl Covid-19.

„Šiandien dienai užsiregistruoti į tyrimą nebegalima, jei tai nebuvo padaryta iki vakar dienos. Ir kita problema – atsakymai tyrimų vėluos“, – pasakoja karštosios linijos koordinatorė Greta Beinaravičiūtė.

Jau dabar skaičiuojama, kad vien per šiandieną apie 30 tūkstančių pacientų negalėjo įsigyti vaistų su elektroniniu receptu. Maža to, sutrikus Registrų centro sistemų veiklai aptarnauti klientų negali ir notarai – neveikia Gyventojų, Hipotekos ir Areštų registrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų