REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso židinys transporto įmonėję Kaune plečiasi. Šiandien pranešta apie dar du naujus atvejus. Beveik visi uzbekai serga lengva Covid-19 forma ir Abromiškių reabilitacijos ligoninėje atsiprašinėja už anksčiau išsakytus tautiečių grasinimus. Prie ligoninės jau budi ir policija.

Koronaviruso židinys transporto įmonėję Kaune plečiasi. Šiandien pranešta apie dar du naujus atvejus. Beveik visi uzbekai serga lengva Covid-19 forma ir Abromiškių reabilitacijos ligoninėje atsiprašinėja už anksčiau išsakytus tautiečių grasinimus. Prie ligoninės jau budi ir policija.

REKLAMA

Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga tempų nemažina. Vyriausybė įvedė privalomą saviizoliaciją atvykstantiems iš trečiųjų šalių, ir patikslino, kokiu atveju į Lietuvą grįš privalomas kaukių dėvėjimas.

Stop juosta aptvertuose dviejuose pastatuose Abromiškių reabilitacijos ligoninės vaikų skyriaus teritorijoje izoliuoti 4-i lietuviai ir 17-a uzbekų. Pastarieji skirtingu metu čia atvežti iš Kauno „Hegelmann Transporte“ įmonės, kur turėjo dirbti vairuotojais. Vienas uzbekas čia kaip reikiant įsisiautėjo – vyras teigė negavęs oficialaus dokumento apie ligą, nesulaukiantis gydymo, tad grasino išeiti į miestą ir užkrėsti kitus.

„Mums sakė, kad jam nepatinka sistema. – Reikalavo gydymo jis?- čia toks išsireiškimas buvo: „Kad jei jau aš sergu, tai duokite man gydytoją“, – sako reabilitacijos ligoninės direktorius Vitalijus Glamba.

REKLAMA
REKLAMA

Su įsiutusiais užsieniečiais teko ne kartą kalbėtis ir juos raminti.

„Toks staigus pasikeitimas sukėlė tokią jų reakciją, šiek tiek neadekvačiai suprato ją. Vakar mes daug jiems aiškinome ir šiandien turėjome pokalbį su jais, panašu, kad jie jau viską suprato ir vertina situaciją kitaip negu vakar“, – pasakoja V. Glamba.

REKLAMA

Štai kaip tik visiems sergantiesiems atvežami pietūs. Jie paliekami lauke ir užsieniečiai ateina jų pasiimti. Įstaigos darbuotojai minimaliai kontaktuoja su jais. Šiandien uzbekai giria priežiūrą ir tikina buvę sukrėsti, kai išgirdo apie kolegos grasinimus.

„Nežinau, iš mūsų niekas taip negalėjo. Aš atsakau už save, už savo žodžius. Aš galvoju, jei išeičiau, tai kaip teroristas, tas pats kaip į lėktuvą bombą įnešti ir visus susprogdinti. Manau, gerai, kad čia taip mums nustatė“, – teigia uzbekas Aziz.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad sakė ne iš čia vaikinai. Iš kur – nežinau. Mes kai išgirdome, buvome sukrėsti. Faktas – mes čia esame, bet mes patenkinti, kaip mus sutiko, kaip maitina, kaip bendrauja su mumis, žmogiškai viskas“, – kalbėjo uzbekas Babur.

Uzbekai pasakoja, kad jiems tepinėlius iš nosiaryklės testams dėl koronaviruso ėmė Kaune. Tačiau atsakymų jie tikina nežinantys. Ir jokių ligos simptomų nejaučia:

„Aš nežinau, mums nieko nesakė. Sako, susiruoškite. Mums nieko nerodė. Gal jie taip apsidraudė… Mums kasdien matuoja temperatūrą 36,3. Tik vieną dieną 37,8 buvo.“

„Manau, įtarimai buvo, aš nieko nejaučiu. Mums pasakė, kad būtinas karantinas ir mes sutikome.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po išgirstų grasinimų, saugumą prie ligoninės pastatų užtikrina Elektrėnų policijos pareigūnai. Pažeidimų, sako, kol kas neužfiksavę. Jei gautų pranešimą apie bandymą palikti patalpas, reaguotų žaibiškai.

„Tie nameliai yra aptverti stop juosta, būtent apeina tą teritoriją ir pasižiūri, ar viskas yra tvarkoje. Uzbekijos piliečiai laikosi tos saviizoliacijos, būna šalia namelių, neužeina už stop linijos ribų“, – sako Veiklos skyriaus viršininkas Edgaras Telinskis.

Į uzbekiškus grasinimus žaibiškai sureagavo ir Premjeras.

„Tą ligą platinti užtraukia ir baudžiamąją atsakomybę. Tiek veikos padarymas, tiek kesinimasis ją padaryti, šiuo atveju kalbame apie baigtinį nusikaltimą. Tai būtų pasekmės ir deportacijos, ir visos panaikinimas, ir baudžiamoji atsakomybė“, – pasakoja Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Anot Premjero, nuo šiol atvykus į Lietuvą iš trečiųjų šalių ir užsieniečiams, ir Lietuvos piliečiams bus būtina izoliuotis. Tiesa, ši tvarka bus taikoma tik toms valstybėms, kuriose fiksuojamas aukštas sergamumas:

„Tokia teisę įgyja operacijų vadovas. Priimti sprendimą dėl tų šalių, kur viršija, pagal mūsų rodiklius 25-i susirgimai 100 tūkstančių gyventojų per pastarąsias dvi savaites. Jeigu bus viršijama, bus privaloma izoliacija.“

Visi sprendimai bus Sveikatos apsaugos ministro rankose. Aurelijus Veryga aiškina, kad įmonės turės pačios susimokėti už savo darbuotojų izoliaciją.

„Mes tikrai nieko nefinansuosime, nei testavimo, nei izoliavimo. Tai yra tų įmonių ar žmonių, kurie atvyks reikalas. Jei jie nori atvykti į Lietuvą, turi interesą, įmonė nori atsivežti darbuotojus, tai ji ir privalės pasirūpinti, kaip tą žmogų izoliuoti, jeigu jam bus nustatyta prievolė atlikti testus, tai taip pat turės būti atliekama įmonės sąskaita“ – teigia ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Vyriausybė diskutavo ir apie galimą reikalavimo dėvėti kaukes sugrįžimą. Kalbėta apie tai, kad Aurelijus Veryga šią taisyklę galėtų sugrąžinti tuo atveju, jei per dvi savaites būtų 140 susirgimų, arba apytikriai 10 infekcijos atvejų per dieną.

„Šiandien mes kalbame apie 5-is atvejus 100-ui tūkstančių gyventojų, jeigu viršijama, tada atsirastų galimybė ministrui svarstyti apie atskirus sektorius. Mes turime tuos didžiausią riziką keliančius sektorius, viešasis transportas, galbūt prekybos centrai“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Per vakar dieną Lietuvoje užfiksuoti 6-i nauji koronaviruso atvejai, iš jų 2 susiję vairuotojais iš Uzbekistano. Visuomenės sveikatos specialistai aiškina, kad įvertinti uzbekų sukeltos situacijos dar negalima. Esą kiek vairuotojai užsikrėtė žmonių, paaiškės vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbu išlaukti 14-a dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos. Tuomet ir matyti, ar atsiranda simptomai. Maksimaliai saugu po 14-os dienų jau skaičiuoti šitą derlių“, – sako visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Vežėjų atstovai žada vykdyti visus reikalavimus, tačiau neslepia, kad įmonės dėl vairuotojų trūkumo susidurs su sunkumais.

„Vairuotojai iš trečiųjų šalių, kurie turėtų problemų Lietuvoje, įsidarbina kitose šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje, tai būtų mums nenaudinga. Vairuotojų trūkumas buvo nuolatinis. Šiuo metu, jeigu iš tos apyvartos išimti dar dvi savaites, tai tikrai būtų didelis nuostolis“, – pasakoja „Linava“ atstovas Mečislavas Atroškevičius.

Vyriausybė priėmė ir daugiau sprendimų – nuo rugsėjo dalyvių ar žiūrovų skaičius renginiuose bus neribojamas nei viduje, nei lauke, bet bus privaloma laikytis nustatytų saugumo reikalavimų. Gali būti, kad koncertuose ar rungtynėse bus privaloma žiūrovams laikytis atstumo, dėvėti asmens apsaugos priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų