REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio rajone 6-šis dešimtmečius bitininkaujančiam senjorui šiemet bitės iškrėtė neregėtą pokštą. Išsirito visas korys bičių albinosių. Tiesa, balti kūneliai išskirtinai vyriškosios lyties, dar vadinami bičių tranai. 

Panevėžio rajone 6-šis dešimtmečius bitininkaujančiam senjorui šiemet bitės iškrėtė neregėtą pokštą. Išsirito visas korys bičių albinosių. Tiesa, balti kūneliai išskirtinai vyriškosios lyties, dar vadinami bičių tranai. 

REKLAMA

„Va, čia aš taip ir bitininkauju, taip ir žaidžiu su savo mielomis bitėmis“, – 82-ejų panevėžietis Rimantas bitininkauja jau 6-šis dešimtmečius, bet tokios gamtos išdaigos, kokią jam šiemet iškrėtė bitės, dar nėra regėjęs.

Pravėrus vieną iš sodų pakraštyje laikomų avilių, jame dūzgė ir bitės albinosės:

„Korys baltų bičių. Viena kita čia buvo tamsios, kaip priklauso.“

Tiesa, visas korys neįprastai baltų bičių išskirtinai vyriškos lyties, tik tranai. Tranai šiaip nei medaus neša, nei kokius dar darbus daro, juos bičių šeima išperi tik motinėlei apvaisinti, po ko jie išvejami ir žūva.

REKLAMA
REKLAMA

„Nustebau, net išsižiojau pamatęs tokį dalyką. Ar gali būti gamtoje baltos bitės? Nu tai pasirodo, kad gali būti, bet aš nesutikau per 60 metų tokio dalyko. Gamtos išdaiga. O čia atidarau ir stebuklas“, – sako bitininkas Rimantas Lisauskas.

REKLAMA

Pirma bitininkui kilusi mintis, kad bites užpuolė kokia nors liga, mat tokiu būdu veisdamas tranus jis juos naudoja kaip bičių erkučių gaudyklę. Bet geriau pagalvojęs šią versiją atmetė, juk nenaudoja jokių medikamentų bitėms gydyti, išskyrus tokį natūralų.

„Šitame koryje nėra nė vieno kitokio perelio, čia vien tik tranai. Čia specialus korys, kad gaudyt erkes. Aš tokį metodą naudoju virš 10 metų, dar kuo gerai toks metodas, nereikia faktiškai vaistų“, – pasakoja R. Lisauskas.

Tokia staigmena bičiuliui pasitaikė tik viename avilyje iš laikomų 6-šių šeimų. Tiesa, tai antra tokia dūzgių staigmena bitininkui – prieš dešimtmetį panevėžietis buvo patekęs į Lietuvos rekordų knygą, kai ant vieno rėmelio jis rado per šimtą motininių lopšelių. Paprastai bitės tokių per visą avilį sudeda iki dešimties, daugiausia penkiolikos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai dabar truputį galvelės jau tokios pajuodavusios, o iš pradžių, kada atkėliau, tai iš vis tik juda, nori išlįst jau iš akutės net išsižiojau, kas gi čia dabar – baltos kojos, baltos akys“, – teigia R. Lisauskas.

Vis dėlto bitininkų draugijos pirmininkas turi paaiškinimą, kodėl tranai pas bičiulį mėgėją ėmė ir staiga pabalo. Dėl pokšto greičiausiai kalta kraujomaiša.

„Giminingas kryžminimasis motinėlės yra. Pasidomėjau su bitininkais kitais, kas čia per įdomybė, sako, kad tai yra hibridas giminingas veisimas. Tranai neturi tėčio genų. Tik mamos ir kai mama yra gimininga, taip ir nutinka“, – kalbėjo bitininkų draugijos pirmininkas Vaidas Arbutavičius.

Pasak bitininkų, kad taip daugiau nenutiktų, reikėtų kas 2–3 metus keisti bičių šeimas naujomis, geriausiai atsivežti iš kitos vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų