REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažeikių rajone šūvių, pražudžiusių pareigūną, buvo galima išvengti. Po Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato audito paaiškėjo, kad Telšiuose pareigūnai nepakankamai rūpinasi nelegalių ginklų kontrole. Esą tam nebuvo skiriama pakankamai dėmesio. 

Mažeikių rajone šūvių, pražudžiusių pareigūną, buvo galima išvengti. Po Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato audito paaiškėjo, kad Telšiuose pareigūnai nepakankamai rūpinasi nelegalių ginklų kontrole. Esą tam nebuvo skiriama pakankamai dėmesio. 

REKLAMA

Į pareigūną, kinologą Saulių Žymantą bei jo partnerę šūviai Mažeikų rajone paleisti gegužės pabaigoje. Įvykio metu 40-metį kinologą mirtinai sužeidė smurtu artimoje aplinkoje tuo metu įtartas Stasys Brasas. Nušovęs Saulių Žymantą 52-iejų Stasys Brasas padegė savo namą ir kartu su juo paskendo liepsnose.

Vėliau degėsiuose buvo rastas ir pats Brasas, ir nusikaltimo įrankis – nelegaliai laikytas ginklas, maždaug prieš šimtą metų pagamintas karinis karabinas. Policija po šio įvykio Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate atliko auditą, po kurio konstatuota – Telšių policijoje nelegalūs ginklai nebuvo pakankamai gerai kontroliuojami. Esą gauta informacija apie nelegalius ginklus bei su jais susijusį brakonieriavimą nebuvo nuodugniai tikrinama.

„Gauta žvalgybinė informacija kai kuriais atvejais buvo tikrinama paviršutiniškai, tai yra, neįsigilinus. Matyt, pritrūko ir vadovų kontrolės šioje vietoje. Tai galėjo nulemti, kad asmenys galėjo tiesiog disponuoti nelegaliais ginklais. Galėjo pareigūnai giliau pasigilinti, labiau į gautus pranešimus, į gautą informaciją ir daugiau skirti tam dėmesio“, – sako generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Braso našlė po tragiško įvykio pasakojo, kad policija turėjo žinoti apie nelegaliai laikomą ginklą. Anot moters, Brasas su ginklu dažnai vaikydavo ją pačią. Moteris esą skundėsi pareigūnams, kad vyras ją grasina nušauti.

REKLAMA

Auditą atlikę pareigūnai neslepia, kad tinkama reakcija į tokį, ar kitą panašų pranešimą apie nelegalų ginklą galėjo pakeisti įvykių eigą.

„Yra tokia tikimybė, kad jeigu būtų principingiau pasižiūrėta į tam tikrą informaciją ir jeigu ji būtų patikrinta nuodugniau, taip, galbūt tas asmuo, kuris šovė, to ginklo būtų tiesiog neturėjęs“, – pasakoja A. Paulauskas.

Nors audite pažymima, kad Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate didelių bėdų nenustatyta, trūkumų rasta ir daugiau. Auditą atlikę pareigūnai akcentuoja, kad komisariate vadovai ir pavaldiniai nesutaria tarpusavyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia pripažinti, kad dabartinis vadovas, nėra tas vadovas, kuris šioje situacijoje įneštų tam tikrą psichologinę pusiausvyrą į komisariatą ir todėl šiuo atveju pasikvietėm iš Klaipėdos padėti“, – teigia A. Paulauskas.

Komisariato viršininkas Remigijus Rudminas šiuo metu serga, turi nedarbingumą. Jo pavaduotojas Robertas Jagminas atleistas iš tarnybos policijoje.

Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate laikinai šeimininkaujantis Klaipėdos apskrities vyriausiojo komisariato pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius tikina, kad po informacija apie nelegaliai laikomus ginklus nagrinėjama po padidinamuoju stiklu.

„Kas liečia gautos informacijos tikrinimą šiuo metu yra sustiprinta ta veikla, sustiprinta kontrolė būtent šioje srityje, padarytos išvados. Tai supranta tiek darbuotojai, tiek vadovai kontroliuojantys savo pavaldinių veiklą“, – kalbėjo laikinasis Telšių policijos vadovas Raimondas Vaitkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi Lietuvos policijos komisariatai ėmėsi tikrai per patikrinti turimą informaciją. Ypatingai, kas liečia nelegalius ginklus. Tikrai turime labai daug teigiamų pavyzdžių, kuomet nuodugniau ir giliau pasigilinus į tą problematiką buvo surasti nelegalūs ginklai, pradėti ikiteisminiai tyrimai“, – sako A. Paulauskas.

Auditas nėra pabaiga. Šiuo metu dėl nušauto pareigūno toliau atliekamas ir tarnybinis patikrinimas. Esą išvados artimiausiu metu turėtų būti patvirtintos ir paviešintos. Kartu su kinologu Sauliumi Žymantu buvusi pareigūnė sveiksta, Policijos departamentas tikisi, kad ji netruks vėl galės darbuotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų