REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uždegta žalia šviesa populiaciniam koronaviruso tyrimui. Jeigu po poros savaičių savo pašto dėžutėse rasite kvietimus savanoriškai išsitirti dėl koronaviruso – nenustebkite. Iš viso greitaisiais testais planuojama ištirti apie 6,5 tūkstančio žmonių.

Uždegta žalia šviesa populiaciniam koronaviruso tyrimui. Jeigu po poros savaičių savo pašto dėžutėse rasite kvietimus savanoriškai išsitirti dėl koronaviruso – nenustebkite. Iš viso greitaisiais testais planuojama ištirti apie 6,5 tūkstančio žmonių.

REKLAMA

Tikimasi išsiaiškinti, kiek iš viso gyventojų šalyje galėjo persirgti koronavirusu ir ar jie turi imunitetą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad toks tyrimas yra reikalingas artėjant antrajai koronaviruso bangai.

Užsienio reikalų ministerijoje dėl koronaviruso imtasi papildomų saugumo priemonių – dezinfekuotos patalpos, izoliuoti kai kurie darbuotojai. 

Užsienio reikalų ministerijoje dienos neramios. Į darbą penktadienį susirinko ne visi, nes dar vakar buvo valomos ir dezinfekuojamos patalpos, mat koronavirusas nustatytas ministerijos darbuotojo šeimos nariui. Pats darbuotojas ir su juo kontaktavę asmenys izoliavosi. Lietuvoje kasdien vis šokinėjant koronaviruso atvejų skaičiui, jau puse lūpų kalbama ir apie galimai anksčiau ateisiančią antrą koronaviruso bangą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak sveikatos apsaugos ministro, būtų naivu tikėtis, kad antros koronaviruso bangos Lietuvai pavyks išvengti.

„Kad Lietuva išvengtų šito viruso plitimo viduje, labai, labai reikėtų fantazuoti, dėl ko taip galėtų įvykti. Sienų nėra, žmonės keliauja, yra šalys, iš kurių draudžiama atvykti. Nepaisant to, vis tiek žmonės skrenda, važiuoja, keliauja, parsiveža“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Antrajai koronaviruso bangai, kuri gali ateiti dar iki rudens, ruošiamasi ne tik perkant apsaugos priemones, bet ir atliekant įvairius tyrimus. Iki šiol nėra žinoma, kiek žmonių Lietuvoje galėjo persirgti koronavirusu, mat ne visiems pasireiškia ryškūs COVID-19 simptomai.

Tad mokslininkai jau yra pasiruošę atlikti populiacinį gyventojų tyrimą. Mokslininkai prašo Registrų centro atsitiktiniu būdu atrinkti daugiau kaip 20 tūkstančių žmonių iš trijų didžiųjų rajonų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir trijų mažesnių.

„Norėjome ištirti rajonus, kuriuose buvo didelis sergamumas COVID-19, kuriuose nebuvo ir vidutinio paplitimo. Atrinkome Ukmergės rajoną, kuriame buvo didelis sergamumas, Tauragės, kuriame vidutinis, ir Zarasus, kur susirgimų buvo labai mažai“, – pasakoja Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso planuojama kraujo tyrimus dėl koronaviruso atlikti maždaug 7 tūkstančiams gyventojų.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorės Ramunės Kalėdienės, šis tyrimas leis sužinoti, ar žmonių kraujyje susidarė antikūnai, koks yra koronaviruso ligos paplitimas.

Pirmieji laiškai paštu gyventojus su kvietimu pasitikrinti dėl koronaviruso pasieks maždaug po dviejų savaičių. Žmonėms bus nurodyta ir gydymo įstaiga, kurioje šie turėtų atlikti greitąjį koronaviruso testą.

„Žmonės turės atvykti į nurodytą sveikatos priežiūros įstaigą, kur jam bus paimtas kraujas iš piršto. Tai yra greitieji testai, tai atsakymą žmogus sužinos po 10–15 minučių“, – teigia R. Kalėdienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad visi reikalingi leidimai populiaciniam tyrimui jau yra išduoti, belieka tik jį pradėti. Tiesa, pasak ministro A. Verygos, kol kas nėra aišku, kuriam laikui, persirgus koronavirusu, susiformuoja imunitetas.

„Anksčiau ar vėliau paaiškės, kokiam laikui imunitetas yra įgyjamas. Tai, kai mes jau žinosime, kokia visuomenės dalis yra persirgusi, atitinkamai ir strategiją bus galima rinktis tada tiksliau“, – kalbėjo A. Veryga.

Tyrimas dėl besimptomių koronaviruso atvejų buvo atliktas ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro darbuotojų.

Profesorė Aurelija Žvirblienė tikina, kad iš viso buvo ištirta 50 koronavirusu sirgusių Nemenčinės įmonės darbuotojų. Iš jų – 12 nejautė jokių simptomų, o 13 jautė vos pastebimus simptomus. Pasak mokslininkės, šis tyrimas buvo atliktas praėjus 2 mėnesiams po to, kai jiems buvo diagnozuota koronaviruso infekcija.

REKLAMA

„Didžioji dauguma tų žmonių turėjo antikūnus, tų, kurie nejautė jokių simptomų, iš tų buvo 75 procentai, kurie turėjo antikūnus, o tie, kurie jautė silpnus simptomus, turėjo 100 procentų antikūnus. Visi turėjo antikūnus“, – sako Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras skaičiuoja, kad iš viso nuo pirmojo Lietuvoje registruoto koronaviruso atvejo šalyje nustatyti 362 įvežtiniai atvejai. Daugiausia net 115 atvejų registruota iš Jungtinės Karalystės. Taip pat nemažai užsikrėtusių žmonių atvyko ši Austrijos – 33. Švedijos – 20 ir Jungtinių Valstijų – 18. Daugiausia įvežtinių atvejų patvirtinta kovo-balandžio mėnesiais.

REKLAMA

„Kovo mėnesį buvo registruota virš 200 atvejų atvykusių iš užsienio šalių. Nuo birželio mėnesio iki šios dienos 42 atvejai. Atvejų skaičius nėra didelis dėl to, kad didžioji dalis izoliuojasi“, – pasakoja Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

O štai kaimynai jau ne tik nerimauja, bet ir imasi veiksmų. Per pastarąsias keturias dienas Latvijoje patvirtinti 38 koronaviruso atvejai. tad didėjant susirgusių koronavirusu skaičiui, Latvijos sveikatos apsaugos ministerija jau nusprendė trumpinti viešojo maitinimo įstaigų darbo laiką. Latvijos policija taip pat nurodė, kad žada griežtinti žmonių, kurie privalo laikytis saviizoliacijos, kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų