REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atostogaujantiems Lietuvoje ar tą daryti planuojantiems, turbūt labiausiai rūpi orai. Šiandien minima Septynių brolių miegančių diena, pagal kurią senovės lietuviai sprendė, kokie bus likusios vasaros orai. Tad ar sulauksime šią liepą karščių, ar pliaups ir toliau, klausėme ir etnologų, ir sinoptikų.

Atostogaujantiems Lietuvoje ar tą daryti planuojantiems, turbūt labiausiai rūpi orai. Šiandien minima Septynių brolių miegančių diena, pagal kurią senovės lietuviai sprendė, kokie bus likusios vasaros orai. Tad ar sulauksime šią liepą karščių, ar pliaups ir toliau, klausėme ir etnologų, ir sinoptikų.

REKLAMA

Šiandien yra Septynių brolių miegančių  diena. Anot mūsų protėvių spėjimų, jei šią dieną lis, tai lis ir ateinančias septynias dienas, o gal net ištisas septynias savaites.

Ir panašu, kad lietaus daugumoje šalies vietovių šiandien tikrai netrūko. Tad ar septyni miegantys broliai taps pranašiški ateinantiems savaitės orams? Tautiečiai pažvelgę į šios dienos dangų mano, kad taip tikrai gali būti.

„Ne visada pasiteisina, bet mačiau prognozes, kad ateity dar lis.“

„Šiandien visai rudenėlis, nepanašu į vasarą.“

„Pasiteisina. Ir dažniausiai pasiteisina. Birželis būna karštas, kaip buvo iki Joninių pasižiūrėkim, net per Jonines nelijo, kad ir kaip bebūtų keista. Kada visą dieną šniokščia lietus.“

REKLAMA
REKLAMA

„Yra kaip yra, tiesiog reikia pasidžiaugti, išeiti. Koks yra, toks yra oras. Reikia prisitaikyti.“

Tai, kad liepos pradžia dažniausiai būna lietinga, anot etnologų, mūsų protėviai pastebėjo jau seniai. Ir būtent liepos 10–ąją pažymėjo, kaip Septynių brolių miegančių dieną. O jos pavadinimas kilęs iš legendos apie septynis brolius – tikėjimo kankinius, kurie statė šventovę Kijeve, o paskui tiesiog užmigo. Jie esą miega iki šiol ir turi galią nulemti vasaros orus.

REKLAMA

„Bažnyčios liturgijoje šitas metas yra septynių brolių kankinių ir jų motinos paminėjimas, beje, turėčiau pasakyti, kad tie septyni broliai kankiniai buvo kankinami ugnyje, taigi vanduo toks kaip ir laukiamas dalykas, kad tą ugnį užlietų“, – sako etnologė Gražina Kadžytė.

Tad, anot senųjų papročių žinovų, jaudintis, jei šią dieną pliaupia lietus, nereikėtų – jo gamtai reikia.

„Galėčiau pajuokauti, jeigu išlis per septynias valandas, tai kitoms dienoms nebeliks. Visaip gali būti. Jeigu diena graži, tada sausas oras bus. Bet galiu pasakyti, kad mums lietus labai reikalingas. Jei toks kaip šiandien, tai, sako, grybų, javų lietus“, – pasakoja G. Kadžytė.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, galima sakyti, kad bent ateinančios septynios paros – tikrai bus lydimos miegančių brolių. Kita savaitė išties nusimato vėsi ir su lietumi.

„Artimiausią savaitę, tai tokioje mes būsime vėsesnėje oro masėje. Karščių kažkokių tikrai neprognozuojama, o vėliau sunku pasakyti, atmosferos procesai dar labai būna persitvarko ir gali būti visai kitokie orai, negu dabar mes juos matome“, – teigia sinoptikas Tadas Kantautas.

Jeigu dabar orus galime apskaičiuoti, tai anksčiau žmonės pasikliaudavo tik gamtos ženklais. Todėl tokios gamtos etapų atskaitos dienos ir būdavo žymimos, o prietarai kuriami ne šiaip sau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Seniau žmogus žiūrėdavo ne į kompiuterinę prognozę, bet žiūrėdavo į dangų. O tuos spėjimus ir darbus planuodavo iš kasdieninių oro stebėjimų: kaip saulė leidžiasi, ar į saulę, ar ne. Ar raudona saulė leidžiasi, ar šviesi. Ką paukščiai daro. Ar jie į pažemę sklendžia, ar žemyn kyla“, – kalbėjo G. Kadžytė.

Šiąnakt dangus prakiurs, todėl kai kuriose šalies vietovėse gali prasidėti audros su stipriais vėjo gūsiais, o kai kur ir kruša.

„Nemažai lietaus nusimato artimiausią naktį. Visai ne toli mūsų šalies slinks aktyvus, vandeningas ciklonas. Tai naktis debesuota, lietinga, vietomis lis gausiai“, – sako T. Kantautas.

O kokia bus visa liepa ar net ateinantis rugpjūtis, sinoptikai pasakyti dar negali. Kol kas numatomi tik vėsesni, tikros lietuviškos vasaros orai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų