REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Regitroje” – vairuotojų šturmas. Jau ryt įsigalioja naujas automobilių registracijos mokestis, galintis siekti net 500 eurų. Paskutinę minutę tokių taršos mokesčių išvengti besitikintys žmonės eilėse praleidžia valandų valandas, o kai kurie jose stovi jau antrą dieną. Kokias sumas teks pakloti nuo rytojaus, reportaže. 

„Regitroje” – vairuotojų šturmas. Jau ryt įsigalioja naujas automobilių registracijos mokestis, galintis siekti net 500 eurų. Paskutinę minutę tokių taršos mokesčių išvengti besitikintys žmonės eilėse praleidžia valandų valandas, o kai kurie jose stovi jau antrą dieną. Kokias sumas teks pakloti nuo rytojaus, reportaže. 

REKLAMA

Sostinėje nuo ankstyvo ryto šalia „Regitros“ formuojasi milžiniškos automobilių eilės. Žmonės nenori mokėti automobilio registracijos mokesčių, dėl to skuba užregistruoti savo automobilį.

Skubėti reikėjo kiek anksčiau, mat naujas mokestis atsiranda jau rytoj, liepos pirmą dieną. Tam, kad spūstyse nepaskestų „Regitros" prieigos, eismą ryte sureguliavo policija. Viena ilga eilė buvo padalinta į dvi mažesnes. Vairuotojams, išlaukusiems 3-4 valandas pavyksta sutaupyti nuo keliolikos iki 500-ų eurų.

„Esam realiai jau nuo vakar. Mašiną vakar palikom, nes vakar nespėjom – matėsi, kas čia. Galvojom šiandien iš ryto, tai nuo pusės septynių. Per karantiną labai daug nedirbo, padarė tik internetu registruotis, internetu registruoti irgi labai didelė eilė. Dėl to eilė susidarė“, – sako vairuotojas Eidvydas.

REKLAMA
REKLAMA

„Galėtų pasirūpinti prieš taršos mokestį, vis tiek matosi, kad daugiau. Vakar girdėjau iki pietų aptarnavo tiek, kiek normalią dieną per visą dieną aptarnauja. Gal reikėjo tą mokestį vėlinti, duoti daugiau dar laiko žmonėms pasiruošti, nes po karantino visi supuolė, per patį karantiną ne tiek važiavo, nespėjo žmonės“, – pasakoja vairuotojas Justinas.

REKLAMA

„Čia tiktai dėl mokesčio visi susirinko, plius dar prisidėjo karantinas. Dėl to ir tokios eilės. Skaičiavau, mokestis kainuotų apie 240 eurų, verta laukti“, – teigia vairuotojas Jaroslavas.

Oficialiai rinkliava vadinama registracijos mokesčiu, tačiau jos dydis priklauso nuo automobilio taršos. Mokestis nustatomas pagal išmetamo anglies dioksido kiekį, CO2. Kuo daugiau jo išmeta automobilis, tuo sąskaita didesnė. Jei automobilis varomas dyzelinu, už registraciją teks sumokėti nuo 30-ies iki 540-ies eurų; jei benzinu, nuo 15-os iki 270-ies eurų; jei naudojate dujas, nuo 13-os su puse iki 243-ių eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Išmetamo anglies dioksido kiekį galite rasti automobilio registracijos liudijime, V7 punkte. Jei jis nenurodytas, pati „Regitra“ Jums nustatys mokesčio dydį.

„Paprastasis variantas kuomet yra parametras CO2. Jeigu mes to parametro nerandame, reiškia, mes savo registre ieškome lygiaverčių transporto priemonių, pagal Europos patvirtinimą. Jeigu surandam iš jų išsivedam medianą ir pagal medianą priskiriame CO2. Jeigu ir tai nepadeda, tada žiūrime į registracijos liudijime kitus atributus, pagal kuriuos galima išsiskaičiuoti formulę“, – kalbėjo „Regitra“ atstovas Saulius Šuminas.

Nors buvo svarstyti įvairiausi šio mokesčio variantai, galutiniai nuspręsta, kad rinklia turės būti mokama kiekvieną kartą registruojant automobilį. Dėl to susimokėti reiks ir įsivežant automobilį iš užsienio, ir įsigijus jį Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai užkliuvo tiek Seimo opozicijai, tiek automobilių rinkose ekspertams. Esą taršių automobilių savininkai galės neišleisti nė cento.

„Jis nepradavinės šito automobilio. Važinės su juo tol, kol tas automobilis važiuoja, o kol tas automobilis važiuoja, jis be galo teršia aplinką“, – sako Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Jei Lietuva tikrai nori paskatinti gyventojus pirkti mažiau aplinką teršiančius automobilius, anot rinkos ekspertų, šalyje reikėtų įvesti visuotinį metinį taršos mokestį.

„Tiems, kurie jau turi daug teršiančius automobilius, jie nieko nemoka. Jie ir toliau gali važinėti ir teršti tiek, kiek Jiems patinka, niekas jų nestabdo. Tie, kurie iš smalsumo per metus pakeičia 5-s automobilius, jie penkis kartus tiek ir turės sumokėti. Nebūtinai reiškia, kad jie 5-is kartus priterš“, – pasakoja „Autoplius.lt“ atstovas Matas Buzelis.

REKLAMA

Periodinis mokestis, anot aplinkos ministro, per griežtas.

„Žmonės, kurie turi automobilį, jie būtų automatiškai nubausti, nes jiems tikrai sudėtinga pakankamai įsigyti tą automobilį, todėl toks mokestis būtų didelė našta ir daug kas jos negalėtų pakelti“, – teigia ministras Kęstutis Mažeika.

O Seimo valstiečiai priduria, kad rytoj galioti pradėsiančio registracijos mokesčio pakanka.

„Mes esam viena iš paskutinių Europos Sąjungos valstybių, kur tokio mokesčio nėra, tai mokestis yra tikrai minimalus, labai daug straipsnių visokių, rašymų apie tai, kad žmonės suskubs. Tai yra tie, kurie įsigijo automobilį ir nenorėtų jo mokėti, bet jis yra tikrai minimalus“, – kalbėjo Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

Aplinkos ministras preliminariai skaičiuoja, kad registracijos mokestis šalies biudžetą papildys 12-a milijonų eurų. Šie pinigai esą bus skiriami tolimesniam taršos mažinimui, kompensacijoms dviračiams, paspirtukams, ar elektromobiliams įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų