REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

O dabar apie tikrai neįprastus naminius augintinius. Lietuvoje populiarėja naminės skruzdėlės. Jos specialiose fermose auginamos kolonijomis, reikalauja palyginti mažai priežiūros. Tiesa, jų nepaglostysi, bet stebėjimas veikia kaip geriausia terapija.

O dabar apie tikrai neįprastus naminius augintinius. Lietuvoje populiarėja naminės skruzdėlės. Jos specialiose fermose auginamos kolonijomis, reikalauja palyginti mažai priežiūros. Tiesa, jų nepaglostysi, bet stebėjimas veikia kaip geriausia terapija.

REKLAMA

Kajaus Korsako namuose bėgioja ne tik šuniukas, čia zuja neįprasti augintiniai – šimtai skruzdėlių. Susidomėjęs šiais vabzdžiais radviliškietis taupė pats ir tėvai pridėjo, kad įsigytų „Messor strukctor" skruzdžių koloniją – motinėlę ir 16 darbininkių. Dabar formikariume – skruzdžių namuose, jų per 200 ir kasdien kolonija auga, mat motinėlė vis deda kiaušinėlius.

„Lietuviškai trumpai, skruzdėlės pjovėjos. Motinėlė deda visokių tipų, tai beveik suaugusias skruzdėles deda, arba tik lervas, arba visai mažus kiaušinėlius“, – sako skruzdžių augintojas Kajus Korsakas.

REKLAMA
REKLAMA

Būsimasis penktokas kasdien apžiūri augintinių fermą, viską fiksuoja ir dienoraštyje.

Berniukas turi 3 skirtingų rūšių skruzdžių motinėles, tiesa, kitos dar tik augina savo šeimynas. Bet namai įkurtuvėms jau ruošiami. Vardai motinėlių didingi – Kleopatra, Barbora, gal bus ir Elžbieta, o štai maistui šios augintinės visai neišrankios.

REKLAMA

„Sezamo, linų, garstyčių ir daug įvairių sėklų jos valgo, taip pat skruzdėlės neišgyventų be baltymų“, – pasakoja K. Korsakas.

„Mažai kolonijai piršto dydžio mėgintuvėlio angliavandenių pusei metų užtenka visiškai“, – teigia „Skruzdis“ savininkas Jonas Mikalauskas.

Tai įvairūs sudžiovinti vabzdžiai ir gyvos kirmėlės. Skruzdėlės nemato ir negirdi, „susikalba“ antenomis arba skleisdamos feromonus – taip parneša apie pavojų, maistą ar naujas erdves.

Kartais jas palepina gliukoze, virta vištiena, obuolio ar vynuogės kąsneliu. O girdo atvėsintu virintu vandeniu. Skruzdėlės tikros pedantės, visas šiukšles tempia į vieną kampą, bereikia išvalyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo pabėgę ir ne sykį, bet aš jas visas sugavau“, – kalbėjo K. Korsakas.

„Tokie dviprasmiški jausmai, kad nenuskriaustumėm Kajaus skruzdėlių sumaišę su lauko skruzdėlyte“, – sako Kajaus mama Erika Korsakienė.

Kajaus mama atvirauja, iš pradžių nepatikliai žiūrėjo į sūnaus užgaidą, o šiandien džiaugiasi jo pomėgiu: „Domisi, ieško literatūros, internete naršo, nuo pat pirmos minutės mes esame tik stebėtojai ir palaikytojai, o viską daro pats Kajus.“

Pats Kajus sako, kad prižiūrėti skruzdėles nesunku ir svajoja apie retesnes rūšis. Svarbiausia jas saugot nuo skersvėjo, tiesioginių saulės spindulių ir palaikyti tinkamą drėgmę, mat formikariume gali įsiveisti pelėsis, tada kolonijai pražūtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skruzdžių gyvenimo stebėjimas veikia tarsi geriausia terapija. Pasak šį verslą plėtojančio Jono Mikalausko, susidomėjimas šiais neįprastais naminiais augintiniais didėja: perka jas ir sau, ir dovanų.

„Sakyčiau, tai populiarėjantis užsiėmimas, labai dažnai vaikai noriai perkasi. 2-4 procentai yra vyriškiai, suaugę vyrai, kurie skambina, domisi, ta yra jų augintinis, kuris reikalauja sąlyginai mažai priežiūros, dėmesio“, – pasakoja J. Mikalauskas.

Žinoma, pasaulyje yra ir tokių skruzdėlių mylėtojų, kurių kolonijos primena tikrus skruzdėlynus, ir vikruolės ten skaičiuojamos milijonais. Lietuvoje kol kas žmonės puoselėja mažas kolonijas.

„Labai danai žmonės netenka kantrybės, jie nori rezultato čia ir dabar, o tas grožis pasimato po trijų penkių mėnesių“, – teigia J. Mikalauskas.

Skaičiuojama, kad šiuo metu vien Baltijos šalyse yra apie 1000 skruzdžių kolonijų augintojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų