REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narkotikų, tabako, alkoholio kontrolės departamentas perspėja gyventojus apie rinkoje atsirandančias naujas psichoaktyvias medžiagas. Jos iš Kinijos į Lietuvą atkeliauja siuntomis, tiesiog internetu. Naujosios psichoaktyvios medžiagos tūkstančius kartų pavojingesnės nei jų pirmtakės. Net nedidelis jų kiekis gali lengvai pražudyti žmogų.

Narkotikų, tabako, alkoholio kontrolės departamentas perspėja gyventojus apie rinkoje atsirandančias naujas psichoaktyvias medžiagas. Jos iš Kinijos į Lietuvą atkeliauja siuntomis, tiesiog internetu. Naujosios psichoaktyvios medžiagos tūkstančius kartų pavojingesnės nei jų pirmtakės. Net nedidelis jų kiekis gali lengvai pražudyti žmogų.

REKLAMA

Klaipėdos pareigūnai sulaikė narkotikų platintojus. Tiesa, ši kartą nusikaltėliai turi ne heroino ar kokaino, o karfentanilio, kuris laikomas nauja psichoaktyvia medžiaga. Karfentanilis veikia panašiai kaip kitos slopinantį poveikį turinčios medžiagos. Be kitų savybių jis sukelia ir mieguistumą. Tačiau karfentanilis daug stipresnis nei tradiciniai opioidai. Jis tūkstančius kartų stipresnis nei heroinas ar morfinas. Dėl to jo perdozuojama ir mirštama daug lengviau ir greičiau.

„Dažniausiai tai yra pasirenkama formulė kažkokio tai psichostimuliatoriaus, žinomų, tam tikrų senų medžiagų ir ant jų molekulės lipdomi kažkokie tai priedai, kurie sustiprina, dažniausiai sustiprina tos senos medžiagos poveikį“, – sako toksikologė Gabija Laubner.

REKLAMA
REKLAMA

Karfentanilis tik vienas pavyzdys. Lietuvos toksikologai reguliariai susiduria su įvairiausiomis naujomis psichoaktyviomis medžiagomis.

„Kas yra pavojingiausia su visomis naujomis psichoaktyvviomis medžiagomis, tai yra tai, kad jos yra gaminamos dažniausiai nelegaliose Kinijos laboratorijose ir vartotojas galutinio rezultato, kokia bus medžiaga pagaminta dažniausiai nežino, nes nei tie, kurie vartoja, nei tie kurie gamina negali atsakyti, koks bus galutinis rezultatas, kokias medžiaga bus pagaminta“, – pasakoja G. Laubner.

REKLAMA

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistai  atkreipia dėmesį, kad dažnai tiek naujos, tiek senos psichiką veikiančios medžiagos į Europą iš Kinijos ar kitų šalių patenka per štai tokias tamsiojo interneto parduotuves. Jose už kriptovaliutas pardavinėjami ne tik narkotikai, bet ir ginklai, tapatybės dokumentai, kitos nelegalios prekės.

„Juodasis tamsusis internetas yra tie šaltiniai, kurie labiausiai susiję su patekimu tų medžiagų pas mus į rinką. Juo labiau, kad didžiosios farmacijos įmonės taip pat yra kažkur tai ne nežinomoje vietoje. Daugiausia yra Kinijoje ir įvairiais kanalais iš Kinijos atkeliauja į Europą. Pasklinda įvairiomis formomis ir medžiagomis, ir tos medžiagos pasiekia mūsų vartotojus. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras šiemet vienoje iš savo ataskaitų konstatavo, kad per pirmuosius tris šių metų mėnesius prekyba narkotikais tamsiajame internete gerokai išaugo“, – teigia departamento vadovas Renaldas Čiužas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, kaip ir visa Europa stengiasi apsaugoti nuo naujų psichoaktyvių medžiagų, nuolat pildo kontroliuojamų medžiagų sąrašus naujų junginių pavadinimais. Tiesa, tokią kovą laimėti labai sunku. Mat, uždraudus vieną medžiagą, ją greitai pakeičia kita.

„Reguliariai mes rinkoje esančias chemines medžiagas peržiūrime, analizuojame ir jeigu kelia įtarimų kartu su ekspertais tvirtiname, teikiame siūlymus sveikatos apsaugos ministrui patvirtinti specialiuosius sąrašus medžiagų, kur būtų duoti tam tikri apribojimai. Šiai dienai riekia pripažinti, kad tų naujųjų psichoaktyvių medžiagų rinka labai mobili, labai kintanti ir labai sudėtinga. Siekiant išvengti kontrolės, naujosios psichiką veikiančios medžiagos dažnai pardavinėjamos kaip maisto papildai, vaistai, buitinės priemonės, cheminiai reagentai moksliniams tyrimams ar net augalų trąšos“, – kalbėjo R. Čiužas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje dažniausiai iš šių medžiagų aptinkami sintetiniai kanabinoidai, naujos medžiagos, kurios imituoja kanapių poveikį. Tai didžiausia neteisėtų narkotinių ir psichotropinių medžiagų rinkos dalis. Sintetiniai kanabinoidai dažniausiai randami augalinės kilmės mišiniuose, pavyzdžiui, apipurkštame tabake.

„Jeigu per karantiną alkoholio žmonės vartojo mažiau, cheminių medžiagų, arba apsinuodijimai dėl tam tikrų narkotinių medžiagų lygį išlaikė panašų, koks buvo pernai tuo pačiu metu. Vadinasi vartojimas yra“, – sako R. Čiužas.

Kai kurios užsienio valstybės draudžia naudotis tamsiuoju internetu. Tačiau tamsiausiose jo kampeliuose vyksta ne tik nelegali prekyba. Mat ši sistema padeda trečiųjų šalių valstybių gyventojams pasiekti ar paskleisti informaciją, kuri dalyje valstybių draudžiama. Dėl to nei Lietuvos Seimas, nei kitos valstybės jo neblokuoja.

REKLAMA

„Dalis žmogaus teisių aktyvistų autoritarinėse valstybėse naudoja būtent šią naršyklę diskutuoti it komunikuoti savo informaciją. Pusę informacijos, kuri yra tame tamsimajame internete yra nelegali. Tai nelegali prekyba ginklais, narkotikais, kitomis nelegaliomis prekėmis ir paslaugomis. Ją yra uždarę tik autoritarinės šalys, kaip Kinija, Rusija, Iranas. Absoliuti dauguma vakarų šalių nėra uždraudusi to tamsiojo interneto“, – pasakoja Seimo narys Mykolas Majauskas.

Lietuvos pasilinksminimo vietose buvo atliktas tyrimai. Tyrėjai 2018-aisiais aiškinosi, kiek naktiniuose klubuose, baruose yra populiarios psichoaktyvios medžiagos. 1-as iš 25-ių lankytojų tyrimo metu prisipažino, kad narkotikus vartoja kasdien. 1 iš 20-ies aiškino, kad tai daro kelis kartus per savaitę. 1-as iš 9-ių „kelis kartus per mėnesį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų