REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu Lietuvoje smėlis įplieskė karštas diskusijas, tačiau šįkart ne apie smėlį Lukiškių aikštėje, bet Latvijoje, Jelgavoje. Čia vyksta 14-tus metus organizuojamas smėlio skulptūrų festivalis. Jame – ir dvi lietuvių menininkų smėlio skulptūros.

Pastaruoju metu Lietuvoje smėlis įplieskė karštas diskusijas, tačiau šįkart ne apie smėlį Lukiškių aikštėje, bet Latvijoje, Jelgavoje. Čia vyksta 14-tus metus organizuojamas smėlio skulptūrų festivalis. Jame – ir dvi lietuvių menininkų smėlio skulptūros.

REKLAMA

Jelgavos skulptūrų festivalis šiemet dėl viruso kiek mažesnis, jame lankytojų kiek mažiau nei ankstesniais metais. JeLgava šiemet švenčia savo 755-erių metų gimtadienį, tad ta proga pasirinkta tema: miesto istorija – nuo seniausių laikų iki ir Lietuvoje mėgstamų „Brainstormų“, latviškai Prata vėtra (Proto audra). Netrūksta čia ir lietuviškų akcentų, pora skulptūrų sukūrė lietuviai.

Tiesa, jei ne virusas, festivalio tema būtų buvusi kitokia. Menininkai iš viso pasaulio jau siuntė eskizus su Leonardo Da Vinčio išradimų interpretacijomis. Tačiau uždarytos sienos pakoregavo planus.

REKLAMA
REKLAMA

„Figūros didesnės, bet tik iš Latvijos. Koronavirus. Suprantate, kai buvo daug šalių, tada ir vietas skirstė – pirma, antra. O dabar aš nematau – skirstė kas ar ne. Tiesiog paroda“, – sako lankytoja Ema.

REKLAMA

Organizatoriams teko skubiai keisti dalyvių geografiją, tad be dviejų lietuvių visi kiti autoriai – latviai, ir temą: smėlyje įamžinti Jelgavos istoriją. Pasirodo, šiame mieste ilgiau ar trumpiau gyveno nemažai žymių žmonių. Juos traukė didingi Jakaterinos rūmai.

„Ir tikrai ten daug žymių žmonių lankėsi ir vienas tarp jų buvo Kazanova. O įdomu tai, kad jis buvo pakviestas kaip inžinierius. Tik taip suprantu, kad nieko jis ten nenuveikė kaip inžinierius“, – pasakoja skulptūros autorius Martynas Gaubas.

Martynas Gaubas sukūrė būtent šio pagarsėjusio nuotykių ieškotojo smėlio skulptūrą su dviem neįvardintomis rūmų damomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas lietuvis, dabar nuolat Latvijoje gyvenantis Donatas Mockus kartu su partnere sukūrė, ko gero, populiariausią tarp lankytojų skulptūrą, kurioje pavaizduoti šių dienų Latvijos popscenos dievukai – „Brainstorm“.

Štai, ką pasakoja lankytojai: 

„Oi, mes ką tik pradėjom. Bet man patiko „Prata vėtra“, čia juk mūsų žymi grupė.“

„Šiaip visos skulptūros gražios, negalima išskirti – patiko nepatiko. Kiekviena savaip gera. Tai labai graži šita, kur herbas, ir nuostabi ši „Prata vėtra“. Atpažįstami mūsų muzikantai.“

Menininkas pasakoja, kad eskizą reikėjo derinti ir su pačiais muzikantais.

„Iš pirmo šūvio nepataikiau, aš juos norėjau kaip draugiškus šaržus daryt. Bet jiems nepatiko ta idėja. Reikėjo labiau realistinius tokius daryt. Bet ne visi supranta kas yra smėlis. Nes smėlyje padaryti realistinius praktiškai neįmanoma. Nes smėlis yra smėlis“, – teigia skulptūros autorius Donatas Mockus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad su smėliu dirbti sunku, sunkiau nei su ledu, jam antrina ir kolega Martynas.

„Smėlis turi tam tikrą specifiką. Tarkim ir šiuo atveju aš kai dariau. daugelis menininkų sakė, kad aš labai rizikuoju, nes labai suploninau jau kaklus. Nors jie man dar per stori. Viskas turi piramidė principu eiti“, – kalbėjo M. Gauba. 

Donatas sako, kad kurti „Brainstorm“ skulptūrą nebuvo lengva, tačiau statyti jam teko ir daug didesnes.

„Retai kada tenka daryti portretinius, retas egzempliorius, bet didesnių esam darę, daug didesnių. Mes esam padarę praeitais metais, irgi su partnere, ten buvo ir daugiau dalyvių. Mes padarėm pasaulio rekordą Vokietijoj. 17,5 metro“, – sako D. Mockus. 

Smėlio skulptūromis Jelgavoje bus galima grožėtis visą vasarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų