REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamtoje poilsiaujantys tautiečiai pastebi, kad jų malonias akimirkas gamtoje smarkiai drumsčia akivaizdžiai išaugę debesys uodų. Ir iš tiesų, gamtininkai pastebi, kad šiais metais kraujasiurbių daugiau. Kuriose šalies vietovėse uodų reikia saugotis labiausiai ir kaip nuo jų gintis?

Gamtoje poilsiaujantys tautiečiai pastebi, kad jų malonias akimirkas gamtoje smarkiai drumsčia akivaizdžiai išaugę debesys uodų. Ir iš tiesų, gamtininkai pastebi, kad šiais metais kraujasiurbių daugiau. Kuriose šalies vietovėse uodų reikia saugotis labiausiai ir kaip nuo jų gintis?

REKLAMA

Šią vasarą gamtoje poilsiaujantys tautiečiai kaip niekada skundžiasi negalintys atsiginti uodų spiečių. Geliantys mašalai zyzia visur, tačiau birželį Lietuvoje jų daugiausiai buvo fiksuojama vakaruose, pajūry, arba tiksliau, drėgnose vietovėse.

Nors štai šalia upės vidury Vilniaus miesto poilsiaujantys tautiečiai pasakoja, kad uodai puola ne tik šalia vandens telkinių, jų sutinka ir kitur:

„Dabar pastebiu, kad nėra prie vandens telkinių, o šiaip jų daug. Net ir ne prie upės, ar ežero.“

„Be abejo, purškalais. Uždarinėti langus, kad nepriskristų į namus. Kai saulė tai jų nėra, aišku, vakare išlenda.“

REKLAMA
REKLAMA

„Kas bijo gal prie tų ir kimba, prie manęs tai ne. Sakė man viena irgi parduotuvėje: jūs neikit prie upės, labai mašalų daug. Aš kiekvieną dieną ateinu. Tai būna, kad po kepure palenda. Bet, nieko, visai manęs nekanda.“

REKLAMA

Uodus naikinantys specialistai sako, jog sausas pavasaris prognozavo, kad uodų šią vasarą bus mažiau, tačiau gegužės mėnesį gerokai palijus, atsiradus laikiniems vandens telkiniams, uodai pradėjo veistis lyg pasiutę.

„Ir dabar turbūt turim tą rezultatą, kada ypatingai tos vietos, kur pilnai neiškaitinamos saulės, ir uodų kiekį mes turime dėl to tokį nemažą, kad žmonės galėtų skųstis“, – sako „Dezinfa“ paslaugų vadovas Liutauras Grigaliūnas.

Įgėlus kraujasiurbiams kai kas susiduria su nemaloniu niežuliu, o linkusiems į alergijas žmonėms gali kilti rimtų nemalonumų.

REKLAMA
REKLAMA

„Vieniem žmonėms būna tiesiog įkanda ir praeina tas paraudimas, kitiem būna netgi pūslėm, sutinimai labai dideli. Tai priklauso nuo žmogaus reakcijos. Jei žmogus nėra labai alergiškas, nereaguoja. Jam tiesiog paniežies, pasikasys, praeis ten su tepaliuku. Bet tie, kurie būna alergiški, įsijautrinę žmonės tai jiems iš tiesų duoda ir labai didelius patinimus“, – pasakoja šeimos gydytoja Alma Astafjeva.

Kone vienintelis būdas būnant gamtoje bent kiek sumažinti mašalų susidomėjimą jumis, tai teptis ir purkštis kūną repelentais. Specialistai pataria rinktis natūralesnius, ne tokius cheminius preparatus.

„Repelentai – medžiagos, kurios užblokuoja uodo uoslę ir jie tiesiog neužuodžia žmogaus, nes uodai orientuojasi uosdami kažkokį kvapą, šilumą. Tai tie repelentai neleidžia. Taip pat dar galo būti įvairūs aliejukai, kurie atbaido. Uodai nemėgsta to kvapo įvairių aliejų“, – kalbėjo ULAC epidemiologė Aušra Bartulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia rizika dėl uodų įkandimų – jų pernešamos ligos. Maliarija viena iš jų – nors šiuo metu šalyje fiksuojami tik pavieniai įvežtiniai atvejai. Tačiau medikų akiratyje atsirado ir kita nuo gyvūnų žmonėms uodų pernešama liga.

„Dar atsirado viena liga – dirofiliarijozė, kur taip pat platina uodai, bet registracijos šitos ligos nėra, ji neįtraukta į privalomų registruojamų ligų sąrašą, bet pavieniai atvejai yra registruojami Lietuvoje“, – sako A. Bartulienė.

Mašalus naikinantys specialistai pasakoja, kad uodus naikina jų veisimosi vietose – šalia vandens telkinių. Čia naikinamos uodų lervutės. Taip pat žmonės kreipiasi dėl trumpalaikio, vos kelių dienų uodų naikinimo.

REKLAMA

„Tada mes chemiškai išpurškiame pastatų išorę, pavėsines, stogines kažkokias. Žmonės turi vakarėlį ir jau tą savaitgalį jiems būna ramu. Uodas tikrai geriau jaučia chemijos koncentraciją, kad ir ji mažesnė, negu žmogus fiziškai užuos kažką ir tam savaitgaliui būna žmonėms ramu“, – pasakoja L. Grigaliūnas.

Tiesa, specialistai pataria nepadauginti cheminių repelentų, taip pat nepiktnaudžiauti jais, mat jie gali daryti neigiamą poveikį sureagavę su saule. Purkštis apsaugą nuo mašalų reikėtų taip, kaip nurodyta, dažniausiai kas keturias-penkias valandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų