REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po trijų mėnesių pertraukos lietuviai vėl nevaržomai gali keliauti į Lenkiją – kaimynai jau atvėrė sieną. Ir tautiečiai nesnaudžia. Vos tik paskelbus sprendimą, lietuviai patraukė į Lenkiją. Ko ten ieško?

Po trijų mėnesių pertraukos lietuviai vėl nevaržomai gali keliauti į Lenkiją – kaimynai jau atvėrė sieną. Ir tautiečiai nesnaudžia. Vos tik paskelbus sprendimą, lietuviai patraukė į Lenkiją. Ko ten ieško?

REKLAMA

Nuo penktadienio ryto lietuviai vėl gali laisvai keliauti į Lenkiją ar per ją. To negalėjo daryti visus tris 3 mėnesius. Dėl karantino. Įleisti tik keliaujantys darbo, verslo ar mokslo tikslais. Nuo šiandien keliaujantiems nebebus taikomi jokie apribojimai, taip pat grįžus nebereikės izoliuotis.

Lietuva Lenkijai sienas atidarė pusė paros anksčiau. Iki vakar vakaro Lenkija skelbė, kad sieną atidarys tik šeštadienį. Premjeras Saulius Skvernelis sako, įtikinti Lenkijos kolegą tai padaryti šiandien nebuvo sunku. Lenkija Lietuvai padarė išimtį. Visas kitas vidines sienas, su kitomis šalimis, atveria tik ateinančią naktį.

„Manau, kad mes susišnekam, susikalbam. Ir šiandien tas irgi. Toks simbolinis, bet anksčiau negu su visom kitom valstybėm siena su Lietuva atidaryta yra“, – sako Premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos premjeras negaili pagyrų Lietuvai. Esą mūsų šalis puikiai susitvarkė su pandemijos banga. O Skvernelį vadina bičiuliu.

„Mielas bičiuli Sauliau, iš tikrųjų džiaugiuosi, kad visus tuos sunkius laikus, kuriuos mums sukėlė koronaviruso pandemija, per tą laiką mes einame greta, kaip draugai . Ir iš tikrųjų, grįžtame prie normalaus bendradarbiavimo daugelyje sričių“, – pasakoja Lenkijos Premjeras Mateusz Moraviecki.

REKLAMA

Vos tik paskelbus apie atidaromas sienas, lietuviai ilgai nelaukę naudojasi tuo. Štai jau prieš vidurdienį pasipila lengvieji automobiliai iš Lietuvos į Lenkijos pusę:

„Vykstame į Augustavą. Tiesiog graži diena, pasižiūrėti kaip atrodo Lenkija per šitą laikotarpį. Taip. Puiki proga, penktadienis, nuvažiuoti pas kaimynus.“

Kai kurie lietuviai į Lenkiją vyksta darbo reikalais, tačiau svarsto nepraleisti progos ir apsipirkti:

„Gėrimų nebent. Dabar nuvažiuosiu kaip tik. Tuo pačiu. Visokių.“

„Tiesiog pagrindinius produktus – pieno, duonos, mėsos.“

Nors dauguma džiaugiasi po karantino atgauta keliavimo laisve, kai kurie nuogąstauja, jog visa tai geruoju nesibaigs:

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl tos pačios situacijos. Dėl to plitimo tolimesnio. Kol kas manau taip.“

Lenkijos statistikos departamentas skelbia, kad lietuviai Lenkijoje per metus išleidžia daugiau nei 300 milijonų eurų. Taigi, galima skaičiuoti, jog per tris mėnesius karantino, kol lietuviai negalėjo patekti į Lenkiją, Lietuvoje liko daugiau nei 70 milijonų eurų.

Iš lentynų tautiečiai šluodavo viską – maisto produktus, drabužius, statybines prekes, baldus. Skvernelis mano, kad trys mėnesiai karantino situaciją pakeitė.

„Kalbant apie tas pačias kainas ir apie atsakomybę mūsų prekybininkų, aš manau, kad gal tas važiavimas bus dėl senų įpročių. Gal yra kitas asortimentas, kita aplinka, bet nėra tokio ekonominio stimulo“, – teigia S. Skvernelis.

Šiandien pasienyje susitikę premjerai aptarė ir dvišalius santykius, saugumo, gynybos klausimus. Neatmetama, kad jei sergamumas kotronavirusu vėl padidėtų, sienas vėl tektų uždaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų