REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslo metai pasibaigė, tėvai išmokų už pradinukų priežiūrą karantino metu nebegauna, o suvaržymai įgriso. Dėl to gerokai išaugo vaikų vasaros stovyklų paklausa. Štai birželio mėnesiui vaikų išleisti į stovyklą tikriausiai nebepavyks, o kai kuriose populiariose vaikų pramogų vietose ir kitais vasaros mėnesiais susidariusios laukiančiųjų eilės.

Mokslo metai pasibaigė, tėvai išmokų už pradinukų priežiūrą karantino metu nebegauna, o suvaržymai įgriso. Dėl to gerokai išaugo vaikų vasaros stovyklų paklausa. Štai birželio mėnesiui vaikų išleisti į stovyklą tikriausiai nebepavyks, o kai kuriose populiariose vaikų pramogų vietose ir kitais vasaros mėnesiais susidariusios laukiančiųjų eilės.

REKLAMA

Organizatoriai sako, kad šiemet mažiau vaikų galės pasilepinti stovyklomis, nes dauguma jų sumažino grupes ir nusprendė poilsį vaikams organizuoti kone mėnesiu vėliau.

Marijampolietė Valerija su vyru augina tris – dešimties, šešerių ir trejų metų – vaikus. Moteris nedirba, tik jos vyras. Valerija sako, kad tik vyresnėlį penkioms dienoms šią vasarą leis į karate stovyklą, kurios kaina 130 eurų.

Anot jos, tokią sumą šeima gali skirti. Tačiau jei į stovyklą reiktų leisti visus tris vaikus, ji turėtų gerai pagalvoti, ar finansinė našta šeimai ne per didelė. Tiesa, tokios stovyklos, kai gali nevaržomi taškytis balose, turbūt norėtų kiekvienas vaikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vasarą planuojame daug laiko patys būti su vaikais, keliauti, nes yra tokia galimybė – nepririšti prie darbų, bet vyresnį vaiką leisim į stovyklą penkių dienų. Žodžiu, kasmet tą vyresnį vaiką išleidžiame tiesiog paįvairinimui vasaros atostogų“, – sako mama Valerija.

REKLAMA

Valerijos sūnus stovyklos dar laukia, o štai šios mergaitės ja sostinėje jau mėgaujasi ir planuoja kitos dienos išvyką.

„Jeigu be valgio, tai numirsim. Mes ten lauže kepsim bulves patys. Duoną kepsim. Aš tai su malonumu galiu pasakyti, kaip čipsus padaryti“, – kalbasi mergaitės su mokytoja. 

Vaikai sako, kad sunkiausia karantino metu buvo kovoti su nuoboduliu:

„Kiekvieną dieną klausiau mamos, ką veikti. Per minutę vieną kartą paklausdavau ir taip kokias penkias valandas, kol nepasakydavo.“

„Dėl to mane mama ir užrašė į šitą stovyklą, kad pavaikščiočiau lauke, palakstyčiau, turėčiau ką veikti.“

REKLAMA
REKLAMA

Šios penkių dienų stovyklos kaina su maitinimu be nakvynės – 150 eurų. Organizatoriai sako, kad tėvai derėtis nebando, tik džiaugiasi išvis gavę vietą stovyklose. Mat savaitės pradžioje nutraukus išmokų mokėjimą už nesergančius pradinių klasių moksleivius, o tėvams grįžus į darbus stovyklų paklausa dar labiau išaugo.

„Tas dviejų mėnesių ir daugiau sąstingis buvo sudėtingas. Vaikai namuose, tėveliai skuba, lekia, dirba. Vieni prie kompiuterių, kiti telefono nepaleidžia iš rankų. Tai iškart pirma pamaina sulaukė dėmesio, į antrą šitą pamainą kol kas yra didžiausia paklausa ir dar renkam vaikus dar dviem pamainom“, – pasakoja „Augueko“ atstovė Gintarė Baltušienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot vaikų intelekto lavinimo akademijos vadovės, vietos stovyklose tirpsta dar ir dėl to, kad saugantis koronaviruso grupėse turi būti mažiau vaikų. O kai kurios stovyklos, taip pat ir rengiamą šioje akademijoje, šį mėnesį grupių išvis nerenka, laukia karantino pabaigos ir stovyklas pradės tik liepą.

„Birželio mėnesį rasti stovyklą – aš pati savo vaikui ieškojau – tai šiai dienai labai sudėtinga, todėl kad atostogos atėjo, mokslai pasibaigė, ne visos stovyklos organizuoja jau nuo birželio, tai tos vietos ištirpo“, – teigia MENAR Akademijos įkūrėja Vaida Zibalytė.

„Labai gera, nes grynas oras, jau pasiilgau išeiti taip į lauką, kažkaip pabėgioti, pažaisti. Taip, draugų“, – kalbėjo dešimtmetė Elžbieta. 

REKLAMA

„Čia yra vaikų golfo stovyklos pirma diena. Vaikai treniruojasi golfo, pradėjo mokytis. Praeitą savaitę, deja, tik vienai dienai turėjome 3,5 metų vaikelį, kuris atvažiavo pasibandyti ir tikrai gerai sudalyvavo stovykloje. Prisijungs vienoje iš ateinančių stovyklų“, – sako profesionalus golfo treneris Domantas Matulis.

Ši penkių dienų stovykla su maitinimu bei kasdieniu vaikų atvežimu bei parvežimu į Vilnių tėvams kainuoja 209 eurus.

Anot golfo klubo vadovės, kai kurios vasaros savaitės tokios populiarios, kad vietų stovykloje jau nebėra, tad formuojasi laukiančiųjų sąrašai.

„Startavome praeitą savaitę. Planuojame daryti viso trylika savaičių vaikų stovyklų, tai labai paklausi stovykla matome. Turbūt dėl to, kad gryname ore vyksta, didelėje teritorijoje – 83 ha, yra galimybė išlaikyti didelius atstumus, nereikia vėdintis patalpų, nes esame gryname ore“, – pasakoja golfo klubo vadovė Irma Markevičienė.

REKLAMA

Prie turiningos vaikų vasaros prisideda ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kuri karantino metu renginiams nepanaudotus 2,5 milijono eurų skirs vaikų vasaros pramogoms. Be to, 18-a vaikų stovyklų visoje Lietuvoje rengiama iš Europos Sąjungos struktūrinių lėšų. Tam skirta 400 tūkstančių eurų.

„Pagal šį projektą yra finansuojamos stovyklos socialiai remtinų šeimų vaikams. Tai apie 95 procentai stovyklos lėšų yra dengiama ir kitą nedidelę dalį jie pasidengia ir patys. Informaciją apie šį projektą ir stovyklas galima rasti puslapyje tapk.lt“, – teigia viceministrė Kornelija Tiesnesytė.

Jei suskubsite vietų dar galima rasti ir dalinai finansuojamose savivaldybių stovyklose. Štai Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybės vaikų vasaros stovyklų organizavimui išdalijo daugiau nei pusę milijono eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų