REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas neturite planų – griebkite krepšius ir keliaukite į mišką. Jau gausiai dygsta voveraitės, raudonviršiai, o gal net ir baravykų pavyks rasti. Štai dzūkai, kurie gyvena iš miško gėrybių, šiais metais itin patenkinti. Gausiai palijo, tad grybų tikrai bus.

Kas neturite planų – griebkite krepšius ir keliaukite į mišką. Jau gausiai dygsta voveraitės, raudonviršiai, o gal net ir baravykų pavyks rasti. Štai dzūkai, kurie gyvena iš miško gėrybių, šiais metais itin patenkinti. Gausiai palijo, tad grybų tikrai bus.

REKLAMA

Dzūkai netveria džiaugsmu. Grybams ir kitoms miško gėrybėms augti bent jau šiuo metu sąlygos yra tiesiog idealios. Pastaruosius kelerius metus Dzūkiją alino sausra. Tačiau šiais metais viskas pasikeitė į gerąją pusę. Šviečia saulė, šilta ir gausiai palijo.

Netoli Varėnos esančiame miške grybautojų netrūksta. Varėniškis Kęstutis su žmona sako pirmą kartą šį sezoną išsiruošė į mišką. Vyras juokauja: dabar vyksta tik žvalgytuvės. Žiūri, kokia situacija miške, ar pradėjo dygti grybai. Jų tikrai bus, tikina dzūkas, ir jau netrukus.

„Kazlėkai, raudonikiai. Raudonikių sako ir dabar yra, bet daugiau lapuočiuose. Po savaitės jau drąsiai. Ateina geri laikai“, – sako Varėnos gyventojas Kęstutis. 

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip sako dzūkai, savaitės reikės tiems, kurie nori gausiai raudonviršių ar baravykų prisirinkti. O kam gardžios voveraitės – į mišką gali keliauti jau šį savaitgalį, laukti nebereikia. Ir dabar Dzūkijos miškuose jų labai daug. Tik dar labai mažos, vos išlindusios iš po sąmanų.

REKLAMA

Grybautojas iš Varėnos Giedrius sako, kad į mišką tikrinti grybų situacijos ateina jau trečią kartą. Be mažyčių voveraičių vyras jau yra radęs ir kitokių grybų, bet dar nedaug:

„Šiemet daug ką radęs: ir raudonviršių, ir kazlėkų, ir baravykų. Per daug buvo šaltas, ilgas pavasaris. Jeigu nebūtų gegužės mėnuo buvęs šaltas, būtų kas kita.“

Dzūkai neslepia džiaugsmo: šį sezoną, bent jau vasaros pradžioje, tikrai pavyks užsidirbti iš miško gėrybių. Giedriui grybai ir uogos – pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Miško gėrybes renka visa šeima. Tik Giedriui labiau prie širdies grybai, o štai žmona uogas renka. Jau sirpsta ir ankstyvosios miško žemuogės.

REKLAMA
REKLAMA

„Ankstyvųjų žemuogių jau yra. Prieš savaitę jau valgėme. Žmona parvežė stiklainiuką pririnkusi. Jau kaip šiais metais – tai pas mus pasaka. Tikrai. Nėra, ko geriau norėti“, – teigia Varėnos gyventojas Giedrius.

Optimistiškai nusiteikęs ir kitas dzūkas – Algis, iš Varėnos rajono Barčių kaimo. Vyras grybauja daugiau nei pusšimtį metų. Jis irgi neabejoja, kad beprasidedantis grybų sezonas bus geras ir derlingas. Gausus lietus permirkė Dzūkijos pušynus. Tad drėgmės kol kas tikrai pakanka, šilumos taip pat.

„Palyja, „pašutina”, vėl palyja, vėl pakaitina. Taip ir eina. Grybams geresnio oro nereikia“, – kalbėjo Barčių kaimo gyventojas Algis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir Algis sako, kad šią vasarą jau pavyko rasti baravykų ir raudonviršių. Jų dar nėra daug, tačiau po geros savaitės ir šių grybų turėtų būti pilni miškai:

„Esu radęs vieną ąžuolinį baravyką, keturis raudonikius, paberžį ir šiandien, va, saujelę voveraičių.“

Dzūkai iš miško šiemet viliasi labai gerai uždirbti. Panašu, kad ne tik grybų šiais metais bus daug, bet ir mėlynių.

Šiuo metu žydi ir bruknės. Ir į jas dzūkai deda dideles viltis. Žiedų daug, tad tikimasi taip pat gero bruknių derliaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų