REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po koronaviruso pandemijos Lietuva į šalį turistus vilios neįprastais būdais. Valdžia užsimojo turistams kompensuoti kas trečią Lietuvoje praleistą naktį – apgyvendinimo paslaugos su maitinimu užsienio svečiams nekainuos. Viešbučių ir restoranų asociacija tikina, kad vien tokių priemonių atgaivinti turizmą nepakanka. O kai kurie ekonomistai skeptiškai vertina ir tokias valdžios akcijas ir ragina nemėtyti šimtų tūkstančių eurų į balą.

Po koronaviruso pandemijos Lietuva į šalį turistus vilios neįprastais būdais. Valdžia užsimojo turistams kompensuoti kas trečią Lietuvoje praleistą naktį – apgyvendinimo paslaugos su maitinimu užsienio svečiams nekainuos. Viešbučių ir restoranų asociacija tikina, kad vien tokių priemonių atgaivinti turizmą nepakanka. O kai kurie ekonomistai skeptiškai vertina ir tokias valdžios akcijas ir ragina nemėtyti šimtų tūkstančių eurų į balą.

REKLAMA

Valdžia jau ruošiasi nuo rudens į Lietuvą vilioti dosnius užsienio turistus ir žada jiems kompensuoti dalį nakvynės išlaidų. Taip po karantino gniaužtų planuojama gaivinti šalies turizmą. Mat kol kas sostinėje geriausiu atveju galima išvysti turistus iš Baltijos šalių. Štai į Vilnių iš Latvijos su šeima aplankyti čia gyvenančius artimuosius atvykęs 36 metų vyriškis sako dėl koronaviruso keliauti nenustosiąs:

„Pas mus Latvijoje mažai kas dėl to pergyvena, pirmą mėnesį daugiau pakalbėjo, nes buvo aktualu ir įdomu, o po to tik chi chi, juokėsi, mažai kas tuo tiki, aš išvis netikiu.“

REKLAMA
REKLAMA

Vilniečiai tikina, kad turizmą reikia gaivinti jau dabar ir atverti vartus užsienio svečiams, mat turistų taip mylimas Vilnius per karantiną liko be užsienio svečių. Kai kurie norėtų svečių net iš tų šalių, kur koronavirusas siaučia beveik nevaldomas:

REKLAMA

„Reikia šiaip atidaryti sienas. Kad visi galėtų atvažiuoti ir, svarbiausia, iš Baltarusijos, nes daug žmonių važiuoja iš Baltarusijos čia apsipirkti.“

„Bet kokios priemonės, kurios tiktai skatintų ir padėtų, sveikintinos būtų – ar tai kas trečią parą, ar kas ketvirtą finansuoti, jau gerai.“

„Už tris dienas jisai išleis 300 ir jam atiduoti 30 už nakvynę, tai visai normalu. Bet aš dabar galvoju, kai kur nors nuvažiuosiu, kas man apmokės, bent kas penktą naktį?“

Šiuo metu atvykstamasis turizmas Lietuvoje yra gilioje duobėje. Į Lietuvą pasisvečiuoti atvažiuoja tik pavieniai turistai.

REKLAMA
REKLAMA

Laikinasis Ekonomikos ir inovacijų ministras jau ruošia gelbėjimo planą, kaip paskatinti turizmą. Į Lietuvą atvykstantiems turistams nuo rudens planuojama kompensuoti kas trečią praleistą naktį apgyvendinimo įstaigose. Trečia naktis turistui bus nemokama, o valstybė viešbučiui kompensuos pinigus. Planuojama, kad tokia priemone nuo rudens galėtų pasinaudoti apie 10 tūkstančių turistų.

„Tai ši priemonė padidintų Lietuvos patrauklumą, bet taip pat užtikrintų ir papildomą vertę. Nes dažniausiai turistai Lietuvoje praleidžia dvi naktis, o tos trečios nakties praleidimas leistų užtikrinti, kad didesnė išlaidų dalis liktų Lietuvoje“, – sako laikinasis ekonomikos ir inovacijų ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O viešbučių ir restoranų asociacija tikina, kad vien tik tokių akcijų neužtenka, esą verslą reikia gelbėti kitais būdais.

„Be jokios abejonės, mes kalbame su Vyriausybe ir prašome, kad būtų mokesčiai nubraukti. Nes dabar vienintelė pagalba yra dideliems viešbučiams paskolos, nes reikės grąžinti atidėtus mokesčius. Bet kaip grąžinti, kai nėra srautų turistų, tai yra sudėtinga. Dabar Vilniuje viešbučiai užimti po 2, po 3 procentus“, – pasakoja viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros ,,Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas tikina, kad tokia išskirtine idėja Lietuva po koronaviruso prisivilios turistus iš Vokietijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos.

REKLAMA

„Visos šalys, kurios kviečiasi pas save atvykti kaimynus ar tolimesnius gyventojus, konkuruoja tarpusavyje. Tai Lietuvai irgi reiktų turėti konkurencingų pasiūlymų, kuriais galėtų suvilioti“, – teigia ,,Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas.

Lietuvos turizmo rūmų, valdžia turi rūpintis ne tik kaip pritraukti Europos Sąjungos šalių turistus į Lietuvą, bet ir svečius iš tolimesnių šalių, pavyzdžiui, Izraelio.

„Mums būtina atverti duris kaip įmanoma greičiau, kad Izraelio turistai galėtų patekti į Lietuvą. Dėl to, kad jiems aktualu, nes ten karšta ir jie turėjo įprotį keliauti į Lietuvą“, – kalbėjo Turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė.

REKLAMA

Tokiomis turistų vilionėmis abejoja ir kai kurie ekonomistai. Pasak Žygimanto Maurico, realios naudos tokios idėjos vargu, ar turės. Jau dabar skaičiuojama, kad valstybei kompensuoti 10 tūkstančių nakvynių kainuos apie 600 tūkstančių eurų.

„Tai kainuos pakankamai nemažus pinigus. Ir kalbant apie ekonomikos skatinimą, labai svarbu laiku ne tik pradėti, bet ir laiku sustoti. Ypatingai, jei lieka papildomų pinigų, nebūtina jų visų išleisti. Yra žymiai prasmingesnių ir efektyvesnių būdų juos išleisti“, – sako vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Lietuvoje išskirtiniais būdais bus skatinamas ir vietinis turizmas, jau pristatytas gastronominis šaltibarščių žemėlapis. Jame nurodytos lankytinos vietos, kur galima paskanauti įvairiausiai pagardintų šaltibarščių.

Viliamasi, kad šiemet dėl koronaviruso protrūkio tautiečiai pinigus leis Lietuvoje. Mat vien pernai apie milijonas lietuvių keliavo po užsienio šalis ir ten išleido kone milijardą eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų