REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuspręsta – Vyriausybė nuo birželio 17 d., trečiadienio, Lietuvoje atšaukia karantiną. Tiesa, didelė dalis draudimų Lietuvoje vis dar galios. Šalyje ir toliau negalės įprastu rėžimu veikti naktiniai klubai, barai, gydymo įstaigos, toliau bus ribojimas ir gyventojų judėjimas tarp valstybių. 

Nuspręsta – Vyriausybė nuo birželio 17 d., trečiadienio, Lietuvoje atšaukia karantiną. Tiesa, didelė dalis draudimų Lietuvoje vis dar galios. Šalyje ir toliau negalės įprastu rėžimu veikti naktiniai klubai, barai, gydymo įstaigos, toliau bus ribojimas ir gyventojų judėjimas tarp valstybių. 

REKLAMA

Ministrai po pustrečio mėnesio pertraukos vėl susirinko Vyriausybėje. Šalyje paskelbus karantiną priiminėti sprendimus sėdint vienoje salėje pasirodė per daug pavojinga. Tad Vyriausybės nariai iki šiol viens į kitą žvelgė tik per kompiuterio ekraną.

„Posėdžiai vyko labai sėkmingai video konferencijos būdu. Tai gal atskleidė galimybes, kurių niekad neišnaudodavome“, – sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tas gyvas bendravimas iš tikro daug smagesnis, nuoširdesnis. Ir tų liapsusų, kurių būdavo per nuotolinį, tikėkimės, nebus“, – pasakoja aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA

„Man tai didelio skirtumo nebuvo, kartais net atrodo nuotoliniu būdu yra patogiau“, – teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

Ministrams, kaip ir vaikams mokyklose, teko mokytis nuotolinio darbo subtilybių. Susikaupti pavykdavo ne visiems.

REKLAMA

Pirmųjų nuotolinių posėdžių metu V. Šapoka užsirūkė. O sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo nuotolinių spaudos konferencijų metu pradėjo juokauti apie nuolat dingstantį interneto ryšį.

„Nuo šių metų birželio 17-os dienos atšaukti karantiną visoje Lietuvos teritorijoje. Manom, kad situacija yra pakankamai saugi, kad karantiną būtų galima atšaukti“, – šiandien Vyriausybėje kalbėjo A. Veryga.

Anot Verygos, užbaigus karantiną privalomos taisyklės virs rekomendacijomis. Jau nuo šiandien iš užsienio kelionių grįžę gyventojai neprivalo tirtis dėl koronaviruso. Nuo birželio 17-osios kirpykloje ar parduotuvėje, anot Verygos, dėvėti kaukę taip pat nebus privaloma.

REKLAMA
REKLAMA

„Nelieka tokios prievolės, imperatyvo dėl tų asmens apsaugos priemonių naudojimo, dėl izoliacijos. Mes grįžtam prie šitų priemonių, kaip prie rekomendacinių“, – sako A. Veryga.

Tiesa, yra išimčių. Nors karantinas baigsis birželio 17-ąją, ekstremali situacija, kuri buvo paskelbta dar vasario 2-ąją, nebus atšaukta. Dėl to dalis reikalavimų liks galioti.

„Judėjimo apribojimai, masinių renginių apribojimai. Tam tikri nurodymai dėl sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo paliekant rekomendacijas prioritetą teikti nuotolinėms konsultacijoms ir panašiai“, – pasakoja A. Veryga.

Tai reiškia, kad poliklinikose ir ligoninėse toliau bus paisoma sugriežtintų taisyklių, o reginiuose toliau ribojamas žmonių skaičius. Naktiniams barams, klubams dar nebus leista grįžti į įprastą gyvenimo ritmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įsivaizduokim didesnį kokį nors naktinį klubą, kur susirenka keli šimtai žmonių, užtektų ten vieno, kuris intensyviai su visais pabendraus. Ten tikrai niekas neužtikrintų atstumų laikymosi ir tada mes jau turėtumėme net ir 1000-ius aukštos rizikos žmonių“, – teigia A. Veryga.

Tokia ministro žinia barų ir naktinių klubų savininkams neleis išbristi iš problemų.

„Žmonės kartais vertina šitą verslą, lyg tai būtų kažkoks pilietis, kur gali pasėdėti namie ir palaukti truputėlį, savaitę, tai mes negalime palaukti savaitę, mes turim įsipareigojimų tiekėjams. Mes turim sutartis tam tikras su jais sudarytas. Mes turim įsipareigojimus mokėti atlyginimus savo darbuotojams“, – kalbėjo barų „Piano Man“ vadovas Šarūnas Čėsna.

REKLAMA

Nedžiūgauja ir grožio salonai. Esą tik kai visi karantino sušvelninamai bus oficialiai surašyti popieriuje, bus galima kalbėti apie sąlygų pagerėjimą.

„Labai yra daug neaiškumo, ar tikrai mes jau turime ir galime be kaukių, ar tikrai mes jau turime dirbti ir galime nusiimti visas dezinfekavimo schemas. Ar tikrai reikia dar visą tai turėti, būtų irgi labai smagu sužinoti“, – sako kirpėjų ir grožio asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė.

Tiek infektologai, tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek ir pats prezidentas Gitanas Nausėda ragina neatsipalaiduoti, tiki, kad rekomendacijos ne mažiau svarbios nei privalomi nurodymai.  Esą kaukes nešioti reikia. Tai saugo nuo infekcijos išplitimo, galimos antrosios viruso bangos.

REKLAMA

„Neturėtumėme pasiduoti iliuzijai, kad tai automatinis procesas, kuomet kiekvieną savaitę ką nors papildomai atpalaiduosime. Tai gali bet kuriuo metu sukelti viruso paūmėjimą. Nebūtinai šalies mastu, o kažkokių teritorijų. Tokiems židiniams mes turime būti pasiruošę“, – pasakoja prezidentas Gitanas Nausėda.

„Apie kaukes ir respiratorius, reikia, nereikia, nepadeda. Vis daugiau mes turime duomenimis pagrįstų įrodymų, kad tai yra viena iš priemonių. Viena iš priemonių, kuri padeda apsaugoti kitus“, – teigia S. Skvernelis.

Neprivalomomis Verygos rekomendacijomis vadovautis žada tik dalis prekybos centruose kalbintų pirkėjų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nenusimsiu. Dar nedrąsu kažkaip.“

„Taip, su kauke. Vis tiek saugumo reikia laikytis.“

„Gal ir nesidėsiu. Man yra sudėtinga, iš tikrųjų. Kvėpuoti labai sunku, karšta šiuo metu.“

„Kai su akiniais, man geriau nusiimti, nes užrasoja, nepripratęs.“

Vyriausybė šiandien svarstė ne tik karantino pabaigos, bet ir koronaviruso valdymo strategijos priemonių planą. Jame žadama iki birželio pabaigos pasiekti, kad tyrimai dėl koronaviruso būtų atlikti ne vėliau kaip per parą nuo mėginių paėmimo.

Kalbama apie asmens apsaugos priemonių rezervo plėtimą bei apie specialią koronaviruso pacientams skirtą modulinę ligoninę.

Vyriausybė taip pat pritarė, kad nuo birželio 12 dienos būtų panaikinta sienos kontrolė su Lenkija, taip pat leista atnaujinti reguliariuosius skrydžius į Lietuvą iš Airijos, Ispanijos, Italijos, Graikijos, Kroatijos bei Kipro.

Atvykusiems privalomai izoliuotis nebereikės.

Ministrai pakeitė ir Covid-19-a rizikos grupės apibrėžimą. Į šią grupę asmenys bus įtraukiame ne nuo 60-ies, o nuo 65-erių metų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų