REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neramumai dėl Mineapolyje policijos pareigūno uždusinto afroamerikiečio George’o Floydo Jungtinėse Amerikos Valstijose tęsiasi – vėl neapsieita ir be kruvinų incidentų. Tuo metu protestai vyko ir Europoje, o Belgijoje jie peraugo net į riaušes.

Neramumai dėl Mineapolyje policijos pareigūno uždusinto afroamerikiečio George’o Floydo Jungtinėse Amerikos Valstijose tęsiasi – vėl neapsieita ir be kruvinų incidentų. Tuo metu protestai vyko ir Europoje, o Belgijoje jie peraugo net į riaušes.

REKLAMA

Sekmadienio vakaras, Siatlas. Minioje stovinti protestuotoja filmuoja demonstracijos akimirkas, bet nė neįtaria, kad vos už kelių sekundžių čia įvažiuos automobilis.

Vienas protestuotojas iškart užsipuola vairuotoją, bet netrukus jis pašaunamas.

Išsigandusi minia iškart lekia iš įvykio vietos. Protestuotoją pašovęs vairuotojas išlipa iš automobilio ir su ginklu rankose eina demonstrantų link. Laimė, niekas daugiau nenukentėjo, o pro minią nardęs šaulys pats pasidavė policijai – jo motyvai kol kas neskelbiami.

O protestuotojas, kuris nukentėjo nuo šaulio kulkos, guli šalia automobilio – 27-erių vyras – dabar jau sveiksta ligoninėje, jo būklė stabili.

REKLAMA
REKLAMA

Naktis Siatle neapsiėjo ir be pareigūnų susirėmimų su protestuotojais – gatvės čia ir vėl virto kone karo lauku. Protestuotojai statė barikadas ir į pareigūnus mėtė akmenis, butelius, padegamąsias bombas – vienas riaušių policininkas buvo sužeistas.

REKLAMA

Tad atsakydami į protestuotojų veiksmus pareigūnai į juos mėtė garsines granatas, žmones vaikė ašarinėmis dujomis. Bet tokie vaizdai – dabar  išimtis. Didžioji dalis protestų Amerikoje jau vyksta taikiai.

Dieną Niujorko, Los Andželo ir Vašingtono gatvėse protestuoti susirinko tūkstančiai žmonių. Tai vaizdas iš Holivudo – skaičiuojama, kad šiame proteste dalyvavo daugiau nei 20 tūkstančių žmonių, kovojančių prieš rasinę nelygybę ir policijos brutalumą afroamerikiečių atžvilgiu.

O tuo metu Vašingtone protestuotojai reikalavo, kad Jungtinių Valstijų Kapitolijų saugantys pareigūnai atsiklauptų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šie to nepadarė. Nepasitenkinimas policijos darbu Amerikoje vis didėja, o protestų dalyviai toliau reikalauja nutraukti finansavimą policijai. Ir štai Mineapolyje – mieste, kuriame pareigūnas keliu uždusino afroamerikietį George’ą Floydą – miesto taryba paskelbė, kad Mineapolio policijos departamentas bus išardytas ir pertvarkytas.

„Mineapolio policija neužtikrina mūsų visų saugumo. Esam pasiruošę išardyti dabartinę policijos struktūrą Mineapolyje ir kurti naują viešojo saugumo modelį, kuris iš tikrųjų padėtų mums jaustis saugiai“, – sako Mineapolio tarybos pirmininkė Lisa Bender.

Tiesa, tokiam žingsniui nepritaria miesto meras, o policijos sistemos pertvarka mieste gali užtrukti ir kelis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu demonstracijos dėl rasinės nelygybės vyko ir Europoje. Taikūs protestai jau peraugo ir į riaušes. Štai vaizdai iš Briuselio. Dešimtys vandalų imasi ir parduotuvių plėšimo. Iš pradžių daužyti vitrinas kėsinasi vos keli riaušininkai, bet po kelių akimirkų, kai tik stiklas dūžta, dešimtys riaušininkų į parduotuvę veržiasi it skėriai.

Jie ima viską, kas tik papuola į jų rankas. Negana to, vienas riaušininkas į parduotuvę net įmeta degančią dėžę.

Per neramumus Briuselyje riaušininkai pareigūnus apmėtė buteliais, akmenimis, o įsiaudrinusią minią policija malšino ir vandens patrankomis. Dalis vandalų buvo sulaikyti.

REKLAMA

Tuo metu neramumai vyko ir Jungtinėje Karalystėje. Taikūs protestai dieną, vakare čia virto policijos ir protestuotojų karo lauku. Štai Londone įsiutusi minia veja pareigūnus – šie mažai ginkluoti, tad jie bėga nuo protestuotojų. Į juos skrieja pagaliai, skardinės, buteliai. Bet tokie minios veiksmai patinka ne visiems protestuotojams, tad net jie stoja į policijos pusę ir ima raminti įsiaudrinusius žmones.

Bet situacija Londone kaito visą naktį. Per neramumus mieste buvo sužeisti aštuoni pareigūnai – protestuotojai į juos svaidė stiklinius butelius, deglus, o teisėsaugininkai riaušininkus vaikė lazdomis. Per neramumus Britanijos sostinėje buvo suimta 12 žmonių, bet protestuotojai grasina – tai ne pabaiga.

O Bristolyje prieš rasinę nelygybę protestuojantys britai džiūgauja – čia jie nuvertė XVII amžiuje gyvenusio vergų pirklio Edwardo Colstono paminklą.

Nuversti skulptūrą buvo negana. Britai ją demonstratyviai rideno Bristolio gatvėmis tol, kol  ją įmetė ir nuskandino Eivono upėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų