REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija siekia dar labiau dekriminalizuoti smulkias vagystes. Jei iki šiol prekių iki 150 eurų pavogę ilgapirščiai atsipirkdavo bauda, tad dabar siūloma šią sumą kilstelti iki ketvirčio tūkstančio. Prekybininkai išsigandę – vagysčių iš prekybos centrų bei parduotuvių pastaruoju metu tik daugėja, tad sumažinus bausmes už vagystes ilgapirščiai dar labiau siautės ir vogs brangesnius daiktus.

Teisingumo ministerija siekia dar labiau dekriminalizuoti smulkias vagystes. Jei iki šiol prekių iki 150 eurų pavogę ilgapirščiai atsipirkdavo bauda, tad dabar siūloma šią sumą kilstelti iki ketvirčio tūkstančio. Prekybininkai išsigandę – vagysčių iš prekybos centrų bei parduotuvių pastaruoju metu tik daugėja, tad sumažinus bausmes už vagystes ilgapirščiai dar labiau siautės ir vogs brangesnius daiktus.

REKLAMA

Kovo pabaigoje Beinaičiuose, Kėdainių rajone, į maisto prekių parduotuvę įsilaužę kaukėti vagys nuo prekystalių šluoja viską, kas po ranka. O parduotuvės stebėjimo kameros užfiksuotame įraše – dvi moterys į rankinę slapčia dedasi įvairius drabužius. Apie tokias vagystes prekybos centruose ar mažesnėse parduotuvėse policijai pranešama kasdien.

Dažniausiai ilgapirščiai užsukę vidury baltos dienos bando nugvelbti prekių iki 150-ies eurų, nes žino, kad už smulkią vagystę išvengs baudžiamosios atsakomybės. Na, o dabar Teisingumo ministerijos iniciatyva Vyriausybei pritarus, Seimui bus siūlomos baudžiamojo kodekso pataisos, kurios dar labiau susiaurintų atsakomybę už turtinius ir finansinius nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA

Žalos kartelė, už kurią vagis ar sukčius jau būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn kiltų iki 250 eurų. Na, o kalėjimas grėstų pasiekus 500 eurų ribą. Dabar ji siekia 250.

REKLAMA

„Veikų kriminalizavimas toks buvo atliktas prieš 20 metų. 20 metų šie dydžiai nebuvo peržiūrėti. Ir tai kas buvo tuomet buvo 150 eurų vertės, šiandien jis tos vertės jau neturi“, – sako ministro patarėja Rasa Svetikaitė.

Prekybininkai tokiems siūlymams griežtai nepritaria. Jie tikina, kad smulkių vagysčių pastaruoju metu ir taip daugėja, o ilgapirščiai tapo itin įžūlūs. Sykį sulaikyti apsaugininkų į parduotuvę dažnai grįžta dar tą pačią dieną. Skaičiuojama, kad vagysčių verslui per metus padaroma žala kartais siekia net iki 0,4 proc. apyvartos, tad gali sudaryti daugiau nei 48 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Rimi Lietuva“ apsaugos skyriaus vadovas Gintaras Alekna pastebi, kad karantinas itin pasitarnavo vagišiams. Jų veidus dabar ne tik legaliai slepia kaukės, bet ir kiek mažesnis apsaugininkų dėmesys, mat jiems tenka stebėti pirkėjų srautus, rūpintis klientų atstumo laikymusi. Net ir pagauti vagys jaučiasi drąsūs, priešinasi. O ir parduotuvę eina gerai pasiruošę – rankinėse turi įsirengę slėptuves, naudoja priemones, blokuojančias prekių apsaugos antenų veikimą.

„Lyginant šių metų periodą su pernai metais, tai mes matome, kad vagysčių padidėjo beveik 50 procentų. Ir visos pagrinde visos vagystės iki baudžiamosios atsakomybės“, – pasakoja apsaugos sk. vadovas Gintaras Alekna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak policijos, smulkių vagysčių iš parduotuvių per pirmus tris 2020-ųjų mėnesius išties buvo padaugėję – apie 10-15 procentų, tačiau per karantiną ši statistika apie 10-ia procentų ir susitraukė. Visgi problemos pareigūnai neatmeta.

Pastebimos ne tik pavienės vagystės, kurias atlieka narkomanai ar asocialūs asmenys, tačiau ir sistemingų atvejų, kai veikiama grupėmis. Ramūnas Matonis sako, kad dažnai išieškoti baudas iš tokių žmonių sunku, o baudžiamosios atsakomybės kartelę dar kilstelėjus, vagišiai rinksis prabangesnes prekes. Dabar populiariausios tarp ilgapirščių – alkoholiniai gėrimai, ikrai, lašiša, kava. Šiuos produktus vagims lengviausia parduoti.

REKLAMA

„Jiems yra skirta ir po kelis šimtus ir po kelioliką tūkstančių eurų baudų, bet išieškojimas yra pakankamai sudėtingas, nes jie negauna jokių pajamų, oficialiai niekur nedirba. Jeigu dabar tos bausmės būtų padidintos, tai galima prognozuoti, kad vagysčių vertė išaugs ir vogs jau už didesnę sumą iki kurios jau atsiras baudžiamoji atsakomybė“, – teigia policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Už atskiras vagystes žala nėra sumuojama, tad teisingumo ministerija siūlo į situaciją pažvelgti nuodugniau, vertinti nusikaltimo kontekstą. Todėl siūloma baudžiamosios atsakomybės netaikyti tiems asmenims, kurie smulkias vagystes vykdo ne sistemingai. Na, o chroniškus vagišiams jau derėtų bausti įvertinus visą jų veiklą, tačiau tai vertinti turi policija ar prokuratūra.

REKLAMA

Na, o dauguma tautiečių mano, kad vagystė  ne juokai ir į tokį nusikaltimą negalima žiūrėti pro pirštus:

„Aš manau, kad reikėtų griežčiau bausti, nes ganėtinai sudėtinga su jais kovoti. Jie įvaldę daug būdų kaip išnešti iš parduotuvės, žino daug niuansų ir tuo naudojasi.“

„Šiaip tai visuose prekybos centruose yra apsauga. Tai gal apsauga blogai dirba.“

„Liberaliajame amžiuje mes visi apeliuojame į tam tikrą liberalumą, demokratiją, bet mano asmeniniu supratimu, reikėtų visgi siaurinti ir griežtinti patį kodeksą, net žeminant kartelę.“

Seimas baudžiamojo kodekso pataisų klausimą kol kas iš darbotvarkės išbraukė. Parlamentarams pasiūlius, jas dar nagrinės teisės ir teisėtvarkos komitetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų