REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visoje šalyje vidurdienį gaudė policijos automobilių sirenos: taip Lietuvos policijos pareigūnai atsisveikino su tarnyboje žuvusiu kolega iš Mažeikių Sauliumi Žymantu. Smurtautojo šeimoje kulkos pakirstas kinologas palaidotas Viekšnių kapinėse.

Visoje šalyje vidurdienį gaudė policijos automobilių sirenos: taip Lietuvos policijos pareigūnai atsisveikino su tarnyboje žuvusiu kolega iš Mažeikių Sauliumi Žymantu. Smurtautojo šeimoje kulkos pakirstas kinologas palaidotas Viekšnių kapinėse.

REKLAMA

Kaunas – centre prie apskrities policijos komisariato vidurdienį atvažiuoja apie 30 policijos pareigūnų. Lygiai vidurdienį visi policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, muitininkai ir kitų tarnybų pareigūnai išlipa ir tylos minute pagerbia žuvusį kolegą.

„Tai parodo, koks mūsų darbas yra sunkus. Ir koks jis yra trapus –  kai visiškai nesitikint jokio pavojaus įvyko pats baisiausias dalykas, kas galėjo įvykti. Ir tos pamokos, mokomės, treniruojamės, atliekame tuos taktikos pratimus -juos ne visą laiką įvertini. Ir nutinka kaip nutiko penktadienį. Kas labai yra gaila“, – sako Kauno policininkas Lukas Vaičkauskas.

40-metį Mažeikių kinologą Saulių Žymantą pakirto žudiko kulka. Žuvo dviejų vaikų tėvas.

„Sužinojus apie nelaimė pirmiausia mintis buvo apie jo šeimą. Nei žinojom, turi neturi – pirmiausiai – kaip dabar šeima – mes ir policijos bendruomenė esame viena šeima, turim ir savo šeimas. Pirma mintis nusmelkė – kokia baisi yra netektis“, – pasakoja Kauno policininkė Virginija Bagdzevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

52-ejų metų Birbiliškės gyventojas policijos pareigūnus apšaudė penktadienį. Į juos ugnį įtariamasis paleido iš pasalų, net neišėjęs į lauką, vos tik pareigūnai prisiartino prie smurtu artimoje aplinkoje įtariamojo namo.  Po šūvių vyriškis padegė namą ir žuvo pats liepsnose. 40-metį Mažeikių rajono policijos kinologą Saulių Žymantą kulka pakirto į krūtinę, pareigūnas mirė iš karto. Jo kolegei policininkei žudikas pataikė į koją, per stebuklą pareigūnė nenukraujavo ir liko gyva. 

REKLAMA

„Pažinojau 12 metų, iš tų 12-os septyneri – labai gerai. Nes mus susiejo labai artimai patys šuniukai… mus baisiai pradėjo rišti šunys, pomėgiai tokie pat. Ir labai gerai pažinojau. Geras labai, šiltas žmogus buvo. Kitoks nei visi“, – teigia žuvusiojo kolega Artūras Antanavičius.

Tarnyboje žuvęs policininkas šiandien palaidotas Viekšnių kapinėse. Laidotuvėse ir be šeimininko likęs žuvusio pareigūno tarnybinis šuo Grantas. Jį padės globoti žuvusiojo kolega.

„Jaučia, kiekvienas gyvūnas jaučia emocijas, stresą, skausmą. Taip kaip ir žmogus jaučia. Tik mes gal žmonės nelabai galim suprast ir įžvelgt tai“, – kalbėjo A. Antanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tragedija pribloškė visus, ir kolegas, ir giminaičius, ir net žmones, nepažinojusius policijos tyrėjo:

„Labai skaudžiai, net vakar negalėjau nuvykti, nebuvo sveikatos. Labai gerai, sūnaus krikšto tėvas buvo.“

„Nekaltą žmogų nužudė, negerai. Nepažinojau.“

„Nors ir nepažinojom, bet vis tiek, gailestis yra.“

„Nu mes jau jaučiam, kad yra policija, kad dirba, kad apsaugo. Nes jei tokios nebūtų, aš nežinau, kas dėtųsi. Juk vyrams užplaukia ir ką mums daryti, moteriškoms.“

„Sąžiningai atlieka savo pareigas, bet kad tenka tokioje jaunystėje išeit iš gyvenimo, tai yra labai sunku ir artimiesiems, ir bendradarbiams, ir mums visiems“, – sako žuvusiojo dėdė Juozas Vitkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ta tokia mirtis, kuri smurtinė mirtis, kada žmogus išeina natūraliai, yra viena, o kada pareigūnas žūva vykdydamas tarnybines pareigas, tai yra visai kita“, – pasakoja Viekšnių seniūnas Kornėlijus Kryžius.

„Tai buvo puikus, iniciatyvus pareigūnas, kur galima daug gerų žodžių pasakyti. Ir jis pats parodė iniciatyvą, prie to, kad buvo tyrėjas papildomai tapo ir kinologu“, – teigia vyresnysis komisaras Vaclovas Akavickis.

„Jis atvažiuodavo pas mus atlikti savo gyvūnui profilaktinius skiepus, atvykdavo nusipirkti maisto į kliniką, tekdavo pabendrauti. Žmogus labai šiltas, malonus. Visą laiką mėgdavęs pajuokauti“, – kalbėjo Veterinarijos gydytojas Andrius Maciulis.

REKLAMA

„Jisai visada buvo geros nuotaikos, kupinas optimizmo, labai mylėjo savo šeimą, be abejo mylėjo savo darbą, šešeri metai jam buvo priskirtas tarnybinis šuo“, – sako Kinologijos centro valdybos viršininkas Aleksandas Aleksandravičius.

Generalinis komisaras atskleidžia priežastį, kodėl Saulius Žymantas buvo be liemenės: policininkas galbūt jos neužsidėjo, nes pažinojo Stasį Brasą, paleidusį mirtiną šūvį.

„Negaliu atsakyti, kada jie susipažino, tačiau žmonės kalba, kad jie buvo pažįstami“, – pasakoja generalinis komisaras Renatas Požėla.

Policininko neperšaunama liemenė greičiausiai ir nebūtų apsaugojusi nuo seno, tačiau galingo karinio Mosino karabino šūvio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų