REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje beveik pusė visų viešose vietose įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų – nesaugios. Lietuvius lengvai gali stebėti ir sekti tiek užsienio valstybės, Kinija ar Rusija, tiek kibernetiniai nusikaltėliai. Tokias išvadas trečiadienį visuomenei pristatė Nacionalinis Kibernetinio saugumo centras. Anot centro specialistų, nesaugių Kinijos gamintojų „Hikvision“ ir „Dahua“ vaizdo kamerų galima rasti net ir Seime, posėdžių salėse, kur nagrinėjami Nacionalinio saugumo klausimai. 

Lietuvoje beveik pusė visų viešose vietose įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų – nesaugios. Lietuvius lengvai gali stebėti ir sekti tiek užsienio valstybės, Kinija ar Rusija, tiek kibernetiniai nusikaltėliai. Tokias išvadas trečiadienį visuomenei pristatė Nacionalinis Kibernetinio saugumo centras. Anot centro specialistų, nesaugių Kinijos gamintojų „Hikvision“ ir „Dahua“ vaizdo kamerų galima rasti net ir Seime, posėdžių salėse, kur nagrinėjami Nacionalinio saugumo klausimai. 

REKLAMA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas ruošiasi posėdžiui. Pirmasis darbotvarkės klausimas – kibernetinio saugumo aktualija, kiniškų vaizdo stebėjimo kamerų klausimai. Specialistai Seimo nariams už uždarų durų pristatė Kinijos gamintojų „Hikvision“ ir „Dahua“ kamerų saugumo spragų tyrimą.

Pasirodo, prie šių įrenginių lengvai gali prisijungti kibernetiniai nusikaltėliai. Situacija rimta dėl to, kad šių gamintojų kameros Lietuvoje labai paplitusios. Jų galima rasti net ir Seime, toje pačioje salėje, kur renkasi Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

„Bandysim aiškintis, kaip čia tos kameros atsidūrė, kas pirko, kada tai buvo daroma, kodėl Seimo kanceliarija taip neapsižiūrėjo šitoje vietoje, kodėl neįvertino saugumo požymių, dalykų, tai mums didžiulė staigmena“, – sako Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

REKLAMA

Įslaptintą informaciją Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas aptarinėja saugesnėje vietoje, tačiau ir šioje salėje ne visi klausimai yra vieši.  Viską stebinčios nesaugios kameros įrengtos ne tik Seime. Skaičiuojama, kad beveik pusė visų viešose vietose įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų Lietuvoje yra „Hikvision“ arba „Dahua.“

„Šiuo metu bent 57 institucijos naudoja viešajame sektoriuje šitas kameras. Kameros turi nuotolinio valdymo funkciją, prie jų gali vartotojas prisijungti ir valdyti kameras, tai perėmus slaptažodį įjungti, išjungti, pakeisti vaizdelį, žiūrėti, ką kamera veikia, nustatymus, ryškumus, bet ką iš esmės atlikti. Tai yra viena iš bėdų“, – pasakoja kibernetinio saugumo centro vadovas Rytis Rainys.

REKLAMA
REKLAMA

Kibernetinio saugumo specialistai aiškina, kad šių Kinijos gamintojų kamerų apsaugos standartai tokie seni, kad į jas įsilaužti labai paprasta. Esą skyles, kuriomis gali lengvai pasinaudoti kibernetiniai nusikaltėliai, galima skaičiuoti dešimtimis. Negana to, kameros ar su jomis susijusios išmaniosios programėlės gali rinkti įvairiausius duomenis ir juos perduoti į Kiniją, Rusiją ar kitas užsienio šalis.

„Vartotojų skaičius Lietuvoje šitų kamerų yra tikrai nemažas, jis vienas iš populiariausių parduodamų ir prekiaujamų kamerų šalyje“, – teigia kibernetinio saugumo centro vadovas Rytis Rainys.

Kibernetinio saugumo centras parengė rekomendacijas, kaip naudotis šiomis kameromis tam, kad įranga negalėtų pasinaudoti piktavaliai. Tiesa, Vilniaus miesto savivaldybė aiškina, kad to nepakanka. „Hikvision“ ir „Dahua“ kameros ne pirmą kartą atsiduria dėmesio centre. Šios Kinijos gamintojų įrangos Jungtinės Amerikos Valstijos jau atsisakė. Vilniaus miesto savivaldybė šiais metais klausė valstybės institucijų, ar miestas gali nepirkti šių kamerų, tačiau tikslaus atsakymo nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paklausėme, ar galime pirkimo dokumentuose numatyti apribojimus tam tikriems gamintojams, ar jų įrangai, ar tam tikromis valstybėmis, ir viešųjų pirkimų tarnyba irgi nuo tiesaus atsakymo išsisuko, davė atsakymą, kad reglamentuoja viską Vyriausybės nutarimas ir pagal jį mes turim spręsti. Tada parašėm kreipimąsi į Vyriausybę“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gintaras Leperskas.

Vilniaus mieste savivaldybė valdo daugiau nei 100 viešų vaizdo stebėjimo kamerų. Didžioji dalis kamerų yra būtent „Dahua“. Dar dešimtį nesaugių kamerų sostinės sankryžose kontroliuoja savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“. Tiesa, nepirkti šių vaizdo stebėjimo kamerų savivaldybės negali, nes jų tiekėjai konkursuose dažnai pasiūlo pačią geriausią kainą.

REKLAMA

„Valstybės institucijos aiškaus atsakymo neduoda, teisės aktai nereglamentuoja, kad mes galime nepirkti, tai mes negalime kitaip elgtis“, – sako G. Leperskas.

„Reikėtų eiti amerikietišku keliu, kai aiškiai vardinami, kokie yra juodieji sąrašai tiekėjų ir kurie yra baltieji. Mes turime pirmenybę teikti Europos sąjungos ir NATO šalių tiekėjams ir technologijoms ir nebijoti pasakyti, kokios technologijos kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – pasakoja L. Kasčiūnas.

Šiuo metu tarp ministerijų vyksta diskusija, kaip viešuosiuose pirkimuose nacionalinis saugumas galėtų tapti svarbesniu prioritetu. Premjeras Saulius Skvernelis aiškina, kad Lietuvai tikriausiai teks keisti įstatymus.

REKLAMA

„Jeigu atsiras sąlyga įstatyme, kad tai negali būti panašaus pobūdžio įranga įsigyjama iš vienos ar kitos šalies, jeigu tai kelia grėsmę, reikės, matyt, koreguoti įstatymus ir prikimo sąlygos perkančiosioms organizacijoms, nes visa įranga, kokia turi būti tiekiama, IT, IT technologijų, vaizdo stebėjimo, ji turi atitikti mūsų Nacionalinio saugumo kriterijus“, – teigia ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Nesaugias Kinijos gamintojų „Hikvision“, „Dahua“ vaizdo stebėjimo kameras taip pat naudoja: Lietuvos Vadovybės apsaugos, Migracijos, Policijos departamentai, taip pat Valstybės sienos apsaugos ir Viešojo saugumo tarnybos, valstybės įmonė „Oro navigacija“ ir kitos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų