REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino akivaizdoje Prezidentūroje verslininkai raštiškai pasižadėjo Lietuvos gyventojams nemažinti darbuotojų atlyginimų. Tiesa, su viena sąlyga. Verslininkai žada laikytis šio pažado tik tada, jei Seimas pritars Gitano Nausėdos mokesčių mažinimo planui. Tiesa, kai kurios profsąjungos tokį memorandumą vadina beprasmiu dokumentu, o valdantieji jau dabar yra įsitikinę, kad dalis Prezidento pasiūlymų bus atmesti.

Karantino akivaizdoje Prezidentūroje verslininkai raštiškai pasižadėjo Lietuvos gyventojams nemažinti darbuotojų atlyginimų. Tiesa, su viena sąlyga. Verslininkai žada laikytis šio pažado tik tada, jei Seimas pritars Gitano Nausėdos mokesčių mažinimo planui. Tiesa, kai kurios profsąjungos tokį memorandumą vadina beprasmiu dokumentu, o valdantieji jau dabar yra įsitikinę, kad dalis Prezidento pasiūlymų bus atmesti.

REKLAMA

Dėl Lietuvoje paskelbto visuotinio karantino ir visų kitų galiojančių apribojimų, dauguma viešbučių šiuo metu Lietuvoje neveikia. Verslininkams dėl to tenka spręsti daugybę iššūkių. Pirmasis, kaip išlaikyti prastovose esančius darbuotojus. Antrasis, kaip išlaikyti jų atlyginimų dydį, kad darbuotojai uždirbtų lygiai tiek pat, kiek jie uždirbo prieš karantiną.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė  prognozuoja, kad viešbučių rinką galėtų atsigauti tik kitais metais. Iki tol galima tikėtis visko ir darbuotojų skaičiaus mažėjimo, ir jų atlyginimo susitraukimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Apyvartos taip greitai nepaliks nei viešbučiuose, nei restoranuose ir be abejo tuos darbuotojus išlaikyti bus be galo sudėtinga. Kaip rinka padiktuos, jeigu bus antra banga ir bus uždarytos sienos, viešbučiai galės įvykdyti šitą įsipareigojimą“, – sako asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

REKLAMA

Kol dalis verslininkų ateitį paišo niūriomis spalvomis, prezidentas G. Nausėda stengiasi situaciją taisyti, į Prezidentūrą susikvietė verslininkų ir profsąjungų atstovus. Kiekvienas susitikimo dalyvis pasirašė dokumentą, memorandumą.

Tai verslininkų pažadas nemažinti atlyginimų savo darbuotojams, jei Seimas sumažins mokesčius ir palaimins 2 prezidento idėjas. Prezidentas nori 5 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokestį ir 50 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį.

Susitarimo, anot prezidentūros, prireikė dėl to, kad gali atsirasti nesąžiningų darbdavių. Dalis politikų nepasitiki verslininkais, esą mažinant mokesčius kai kurie įmonių savininkai gali pradėti gudrauti ir sumažinti savo pavaldinių atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Visos pagrindinės verslo organizacijos ir didžioji dalis profsąjungų aiškiai deklaravo siekį, kad jeigu šie įstatymo projektai būtų priimti, tai nepaveiktų žmonių darbo sutarčių ir visa nauda, visas papildomas pajamų padidėjimas atitektų darbuotojams“, – pasakoja Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

„Sieksime, kad įmonės sąžiningai atsižvelgtų į mūsų idėjos palaikymą ir nemažintų atlyginimų savo darbuotojams“, – teigia pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Šį dokumentą pasirašė ne visos darbuotojus vienijančios organizacijos. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija memorandumą vadina tuščių pažadų rinkiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Memorandume yra vienas sakinys su žodžiu sieksime galbūt nemažinti atlyginimų, tai norisi pasakyti, kad apsižvalgykime aplinkui, atlyginimai mažėjai. Darbdaviai sėkmingai tai daro net ir nelaukdami GPM mokėjimo“, – kalbėjo profsąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė.

Parašus ant dokumento sudėję verslininkai iš karto po sutarties pasirašymo patys patvirtino dalies profsąjungų nuomonę. Esą tikėtis, kad dėl karantino smarkiai nukentėję verslininkai visiškai nemažins atlyginimų, naivu.

„Jeigu įmonės apyvartos krito 40–50 proc., jeigu reikia atleisti žmones jie be abejonės optimizuos. Dėl to, kad jiems reikia šiandien išlikti“, – sako R. Dargis.

REKLAMA

„Memorandumas nėra teisiškai įpareigojantis. Ir nebus baudų, jeigu kas nors jo nevykdys, nebus baudžiamosios, administracinės ar civilinės atsakomybės, tiesiog bent jau jeigu aš asmeniškai sužinosiu, kad kažkokios įmonės tuo pasinaudojo ir sumažino atlyginimą, tai tikrai gėda bus tokioms įmonėms“, – pasakoja verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus.

Nors dokumentas teisinės galios neturi jis įpareigoja valdančiuosius. Jei Seimas atmes prezidento mokesčių mažinimo planą, parlamentas neva palaikys atlyginimų mažinimą. Tiek finansų ministras Vilius Šapoka, tiek valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis žada palaikyti neapmokestinamojo pajamų dydžio kėlimą, tačiau gyventojų pajamų mokesčio mažinimo tikriausiai bus atsisakyta.

REKLAMA

„Jeigu žmogus, uždirbantis 10 tūkst. eurų per mėnesį gaus papildomai 200 eurų iš GPM sumažinimo, tikrai nemanau, kad tai yra taiklu“, – teigia ministras Vilius Šapoka.

„Klausimas, kad tas sprendimas, dėl kurio verslininkai pasirašinėja memorandumą, tikriausiai nebus palaikytas. Kadangi argumentai, kodėl nereikia mažinti pajamų mokesčio gyventojų, pakankamai rimti“, – kalbėjo valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

Ekonominius iššūkius šiandien įvertino ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentė pasitiki Vyriausybės planais, tačiau ragina prieš rinkimus vengti populizmo.

„Vyriausybė elgiasi santykinai, išskyrus niuansus kai kuriuose, atsakingai. Palaikau tuos atsakingus veiksmus. Na ir aišku nepasiduoti politiniam populizmui visada yra sunku ypač prieš rinkimus. Reikės ir išmanumo, ir drąsos ir sugebėti atmušti, pasiūlymus, kurie dabar atsiranda kaip grybai po lietaus, kurie mėgina pakovoti, kas daugiau pasiūlys išleisti“, – sako prezidentė D. Grybauskaitė.

Prezidento pasiūlymai valstybei kainuotų apie pusę milijardo eurų. G. Nausėda šiuos siūlymus Seimui pateikė trečiadienį, tačiau Seimas kol kas jų nesvarstė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų