REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sodininkai ragina nepraleisti šiemet išskirtinės progos ir pasimėgauti įspūdingais sodų vaizdais. Mat gegužę pats obelų žydėjimo metas, o šiemet dėl šalto pavasario visų augalų net ir gėlių žydėjimas nepaprastai ilgas.

Sodininkai ragina nepraleisti šiemet išskirtinės progos ir pasimėgauti įspūdingais sodų vaizdais. Mat gegužę pats obelų žydėjimo metas, o šiemet dėl šalto pavasario visų augalų net ir gėlių žydėjimas nepaprastai ilgas.

REKLAMA

Ant obels baltus it sniegas žiedus skaičiuojantis sodininkas Gytis Kuliešius džiūgauja, šiemet jo sodo šakos turėtų linkti nuo obuolių. Dabar obelų soduose pats žydėjimo metas ir laikas, kada gali būti lemtingas būsimam derliui.

„Viskas bus gerai, reikia pabelst triskart į medį, kol kas tendencija yra labai gera, po sausos žiemos besniegės šiuo metu pakanka drėgmės, gal galėtų šiek tiek keliais laipsniais būti šilčiau, kad bitės galėtų intensyviau skraidyti“, – sako Dembavos medelyno vadovas Gytis Kuliešius.

Didžiausias siaubas sodininkams – negailestingos gegužės šalnos, bet kadangi šis pavasaris išskirtinis, kol kas smarkių šalnų pavojaus nėra. Tad tikėtina, kad lietuviškų obuolių į valias galės krimsti ne tik panevėžiečiai, bet ir Pasvalio bei Biržų krašto smaguriai. O kol vaisių dar nėra, pats metas pasigrožėti sodais.

REKLAMA
REKLAMA

Obuolių augintojai dairytis ragina į žiedais vis dar aplipusius vaismedžius, pažvelgti į nuo pienių geltonuojančias pakeles ar ryškiaspalviais rapsais nusėtus laukus. Neįtikėtinai ilgai šiemet žydi ir narcizai su tulpėm.

REKLAMA

„Galbūt mes labai akcentuojam, kuris laikas sakuras, bet mūsų lietuviškos obelys tikrai ne ką prasčiau žydi“, – pasakoja G. Kuliešius. 

„Kadangi palyja karts nuo karto, tai šalną akumuliuoja drėgmė, jeigu būtų labai giedra ir sausa, tai tikrai būtų su pasekmėm, kol kas gražus ilgas žydėjimas, kas nori pasigėrėti tai tikrai“, – teigia Pasvalio „Naradavos“ sodų vadovas Aloyzas Grygalis.

Panevėžietis Gytis kasmet neatsispiria nepaprastam obelų žydėjimui ir magišką laiką stengiasi įamžinti.

Šiemet ir pasvaliečių akimis šis šaltas pavasaris tikra priešingybė pernykštiems metams.

„Nu, pavasaris tikrai šaltas, priešingybė, tas buvo 1987 m., kada birželio pirmoj dekadoj iki 5-7 d. baigė sodai žydėti“, – kalbėjo A. Grygalis. 

REKLAMA
REKLAMA

Nors toks įspūdingas žydėjimas prognozuoja gausų derėjimą besniegė žiema turėjo ir trūkumų. Pasak Gyčio Kuliešiaus, Dembavos medelynas neatsigynė kiškių, o pasvaliečiai džiaugėsi lapių ir suopių draugija. Mat šie puikiai medžioja peles ir kitokius graužikus, tad padeda apsaugoti sodą.

„Gan keistas reiškinys zuikiai užpuolė sodus, pagraužė nemažai medžių ir gan senų medžių. Tai padarė nemažai žalos. Bet ką padarysi“, – sako G. Kuliešius.

Tik obuolių augintojai pasigenda dabartinės valdžios dėmesio, kai pernai daugumai net 90 proc. nušalo sodai, žadėtų kompensacijų laukia iki šiol. Kaimynai latvių ir lenkų augintojai pinigus nuostoliams dengti gavo senai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų