REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors naujų koronaviruso atvejų per paskutinę parą fiksuota vos šeši, pranešama ir apie tris mirties atvejus. Visi trys žmonės mirė – labiausiai Lietuvoje liepsnojančiame COVID-19 židinyje – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Skelbiama, kad iš jos infekcija galėjo išplisti ir į kitus miestus, o sveikatos apsaugos institucijas jau pasiekia ir neraminantys šios ligoninės darbuotojų pranešimai apie netinkamas sąlygas. Dėl situacijos Antakalnyje bus kreipiamasi į generalinę prokuratūrą.

Nors naujų koronaviruso atvejų per paskutinę parą fiksuota vos šeši, pranešama ir apie tris mirties atvejus. Visi trys žmonės mirė – labiausiai Lietuvoje liepsnojančiame COVID-19 židinyje – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Skelbiama, kad iš jos infekcija galėjo išplisti ir į kitus miestus, o sveikatos apsaugos institucijas jau pasiekia ir neraminantys šios ligoninės darbuotojų pranešimai apie netinkamas sąlygas. Dėl situacijos Antakalnyje bus kreipiamasi į generalinę prokuratūrą.

REKLAMA

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė Antakalnyje išlieka didžiausiu koronaviruso židiniu Lietuvoje. Sekmadienį čia mirė dar trys žmonės, tad iš viso čia jau septyni mirusieji. Šioje gydymo įstaigoje susirgusių medikų bei darbuotojų fiksuota 15, vidaus ligų skyriuje hospitalizuotų pacientų – 21. Ir iš jų net trečdalis dėl COVID-19 infekcijos mirė.

Dar ir šįryt tiek personalas, tiek ligoninėje besigydantys yra tiriami prie pastato įkurtame mobiliajame punkte. Dalis žmonių tikrintis čia eina tiesiai iš palatų, vilkėdami pižamas ar chalatus. Dėl protrūkio ligoninėje Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nusprendė kreiptis į generalinę prokuratūrą. Buvo apklausta dalis darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie darbuotojai teigė, kad dirba keliuose skyriuose, nėra pastovumo. Gauti atsakymai, kad sudaromos pamainos su per dideliu darbuotojų skaičiumi, bendrose patalpose susirenka daug personalo. Nurodoma, kad pietų metu atsiranda rizika, nedėvimos apsaugos priemonės ir neišlaikomi atstumai. Tai pat darbuotojai nurodė, kad jaučia spaudimą, baimę ir nežinia“, – sako NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

REKLAMA

Pirmadienio rytą šalyje iš viso nustatyti šeši nauji koronaviruso atvejai – 2 iš jų Vilniaus klinikinėje miesto ligoninėje, keturi Kaune. Tiesa du iš jų, Kauno klinikinės ligoninės medikai. Manoma, kad reanimacijos skyriuje dirbantys asmenys galėjo turėti kontaktą su Vilniaus klinikinės ligoninės medikais.

Savaitgalį nustatyti dar keturi nauji atvejai Antavilių pensionate – iš viso ten infekuotų asmenų – 40. Laimė, kol kas koronoaviruso plitimas nebefiksuojamas tarp RIMI darbuotojų Žirmūnuose. Anksčiau buvo skelbiama, kad užsikrėtė du ceche maistą ruošę asmenys. Su pirkėjais kontakto jie neturėjo, tačiau nustatytas sąlytis su 33 kolegomis, 15 jų jau saviizoliacijoje, o artimiausiomis dienomis bus tiriami visi čia dirbantys žmonės. Visgi susirgę darbuotojai pirkėjų neišgąsdino.

REKLAMA
REKLAMA

Tautiečiai ramiai kulniuoja maisto ir kitų produktų. Dauguma jų nė nežino, jog čia būta apsikrėtusių:

„Sužinojome iš medijos. Žinot, dabar jau nebebaisu, nes viskas išdezinfekuota, o anksčiau tiesiog nežinojome, kad kažkas buvo užsikrėtęs.“

„Ne, negirdėjau. Nedažnai mes vaikštome į parduotuves. Kai karantinas tai sėdime namuose.“

„Iš kaimyno, sakė, bet pati negirdėjau savo ausimis.“

„Kad jau išėjome. Bet šiaip visur ta pati rizika yra. Visur reikia saugotis ir tiek.“

„Ne, negirdėjau. Man ne, ko čia bijoti, kiek jau metų man.“

Bendras užsikrėtusių asmenų skaičius Lietuvoje pagal naujausius duomenis – 1547. Iš jų 314 sveikatos priežiūros specialistai. 997 asmenys jau pasveiko, tebesergančių – 485, iš jų 295 – gydosi namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirusiųjų – 59, dar šeši infekuoti tautiečiai mirė dėl kitų priežasčių. Iš 229 pasaulio valstybių, pagal bendrą užsikrėtusiųjų skaičių Lietuva užima 87 vietą, o pagal infekuotų kiekį milijonui gyventojų iš 27 Europos Sąjungos valstybių – 20.

Daugiausiai pagal šį kriterijų sergančių Liuksemburge, Prancūzijoje ir Airijoje. Pagal mirtis milijonui gyventojų mūsų šalis bendrijoje 21. Šioje statistikoje lyderiauja belgai. Tuo metu latviai gali džiaugtis priešpaskutine vieta. Milijonui kaimynų teko tik 10 mirčių, kuomet Lietuvoje šis skaičius dvigubai didesnis.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas tikina, kad tokį rodiklį lėmė efektyvus latvių testavimas. Nuo pat pradžių tyrimai buvo atliekami visiems iš užsienio grįžusiems Latvijos piliečiams bei svečiams. Visgi, pasak pašnekovo, nors rizika ir išlieka aukšta, Lietuva su pirmąja viruso banga susitvarkė neblogai.

REKLAMA

„Tai, kad pačioje pradžioje mums trūko testų ir negalėjome greitai diagnozuoti tų žmonių, kurie atvažiavo su virusais ir jie toliau platino, yra labai blogai, bet gerai, kad dabar pajėgumai yra išplėsti. Blogai tai, kad iki šiol neaiški tų tyrimų kokybė, vilkinami antikūnų tyrimai“, – pasakoja ULAC vadovas Saulius Čaplinskas.

Įvedamos kvotos

O štai pagal ministrą Aurelijų Verygą tikrintis dėl COVID-19 nori per daug tautiečių, tad nuo trečiadienio mobiliuosiuose patikros punktuose įvedamos kvotos.

Vilniuje per parą bus imama 450 ėminių laboratoriniams tyrimams, Kaune – 350, Klaipėdoje – 300, – Šiauliuose – 200, Marijampolėje – 150, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje – po 130.

REKLAMA

Taip pat tikrinimai vyks pagal prioritetus – pirmenybė turintiems simptomų, taip pat dėl lengvos formos viruso namuose besigydantiems asmenims, laukiantiems intervencinių gydymo procedūrų, gydymo įstaigų darbuotojams.

„Kai nėra nustatyta tam tikro limito kiek per dieną galima būtų viename ar kitame mieste registruoti tų profilaktinių patikrinimų, jau susidūrėme su pacientų skundais, kad jau neliko vietos tiems, kurie nori išsitirti prieš stacionarizuojant į gydymo įstaigą. Todėl ir buvo sudėliota tvarka“, – teigia ministras Aurelijus Veryga.

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenė praneša, kad iš Kinijos jau atvyko 32 milijonai apsaugos priemonių iš planuotų 35 milijonų. Likusi dalis šalį turėtų pasiekti iki mėnesio pabaigos. Ruošiantis galimai antrajai COVID-19 bangai planuojama sukaupti priemonių rezervą trims mėnesiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų