REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po dviejų mėnesių pertraukos Lietuvoje vėl veikti pradėjo vaikų darželiaisporto klubai, barai, restoranai, viešojo maitinimo įstaigos. Tiesa, visiems jų lankytojams teks pratintis prie naujos realybės. Darželiuose vaikams matuojama temperatūra, maitinimo įstaigų ir sporto klubų veiklą toliau riboja karantino taisyklės. Kaip atrodo mažiausiųjų Lietuvos gyventojų kasdienybė ir su kokiais iššūkiais susiduria vėl atsidaręs verslas?

Po dviejų mėnesių pertraukos Lietuvoje vėl veikti pradėjo vaikų darželiaisporto klubai, barai, restoranai, viešojo maitinimo įstaigos. Tiesa, visiems jų lankytojams teks pratintis prie naujos realybės. Darželiuose vaikams matuojama temperatūra, maitinimo įstaigų ir sporto klubų veiklą toliau riboja karantino taisyklės. Kaip atrodo mažiausiųjų Lietuvos gyventojų kasdienybė ir su kokiais iššūkiais susiduria vėl atsidaręs verslas?

REKLAMA

Šiaulių miesto darželyje „Trys nykštukai“ ypatingas rytas, nes 2 mėnesius karantine su tėvais dienas leidę vaikai vėl keliauja pas auklėtojas. Tiesa, sugrįžimas į darželį ne toks, kaip įprasta. Tėveliai mažuosius palydi tik iki durų, čia vaikus perima auklėtojos, kurios pirmiausia pamatuoja vaikų temperatūrą.

Po trumpos patikros vaikai atsiduria grupelėse. Tokiu principu darželiai veikia ne tik Šiauliuose. Štai Vilniaus darželyje „Medynėlis“ šiandien pasirodė 52 vaikai, jie buvo padalinti į 10 grupių. Kai darželis veikia pilnu pajėgumu, jame telpa daugiau nei 240 vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

„Labiausiai turbūt nerimavome, kaip teks vaikams sugrįžti po tokio ilgo nebūvimo, bet viskas praėjo puikiai. Žaislai yra palikti tie, kuriuos lengva nuplauti, lengva dezinfekuoti, neturime minkštų žaisliukų. Atrodo grupės tuštesnės, bet tikimės gero oro ir tikimės kuo daugiau gero laiko leisti lauke“, – sako Darželio direktorė Vijolė Leleikienė.

REKLAMA

Visi darželiai laikosi privalomų karantino reikalavimų. Taikomis griežtos higienos normos, vaikų grupės viena su kita nesusitinka. Dalis darželių vadovaujasi ir neprivalomomis rekomendacijomis. Darželiuose, kuriuose netrūksta jaunesnių darbuotojų, rizikos grupei priklausantys vyresni asmenys gali toliau darbuotis iš namų, ugdyti vaikus, kurie dienas kartu su tėvais vis dar leidžia namuose.

„Šią savaitę mes sutarėm, kad tie darbuotojai, kurie dirba su vaikais nuotoliniu būdu, tie kurie liko vaikai namuose, o jaunesnio amžiaus dirba darželiuose. Iš viso sostinės darželiuose šiandien pasirodė 6600 vaikų. Tai sudaro ketvirtadalį viso mažųjų srauto“, – pasakoja Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Atsidarė ne tik darželiai bet ir sporto klubai. Nors karantino metu treniruotės persikėlė į namus, sportininkas ir treneris Artūras Zikis pasakoja, kad karantino metu pakeisti profesionalią sporto salę sunku.

„Grįžus į salę kur kas geriau, nes yra specialūs treniruokliai atlikti pratimams, gali izoliuoti tam tikrus raumenis ir kur kas efektyviau atlikti treniruotes. Yra dabar daug žmonių, kurie tiesiog bijo eiti į sales dėl karantino, nes salėse būdavo kur kas daugiau žmonių nei šiuo metu, kai dabar esam. Žmonės dar laukia neskuba eiti“, – teigia treneris Artūras Zikis.

Sporto klubai kaip ir darželiai laikosi visų reikalavimų. Patalpos nuolat prižiūrimos, dezinfekuojamos, valomos, palaikomas atstumas tarp žmonių, ribojamas klientų srautas. Tiesa, sporto klubų atstovai norėtų, kad karantino sąlygos būti dar labiau švelninamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienas turbūt dabar iš pagrindinių reikalavimų, kuris yra sudėtingas. Tai yra grupinių užsiėmimų treniruotėje 10-imt žmonių. Tai irgi labai priklauso nuo salės, jeigu yra 100-o kvadratinių metrų salė, jeigu 200-ų kvadratinių metrų salė – kitoks. Tai aš sakyčiau – žiūrėti pagal plotą tuos pačius atstumus būtų teisingiau, negu visiems užmauti vienodą kurpalių apie kiekį“, – kalbėjo „Lemon Gym“ vadovas Vidmantas Šiugždinis.

Šiandien atsidarė ir uždarose erdvėse įrengtos kavinės, restoranai. Viešojo maitinimo įstaigų atstovai džiaugiasi, kad gali pradėti veiklą, tačiau mano, kad dalies karantino reikalavimų reiktų atsisakyti. Ypač taisyklės įpareigojančios vienam klientui skirti 10-imt kvadratinių metrų kavinės  ploto.

REKLAMA

„Dėl kvadratinių metrų vienam žmogui. Restorane sėdi ne žmogus, o staliukas. Jeigu staliukas 5-i žmonės, tai 50 kvadratinių metrų, čia yra labai didelis atstumas. Ir kitas dalykas, tas toks konservatyvus darbo laikas iki 10-os vakaro. Viena, dvi valandos restoranams daug pakeistų, nes į tai pateiktų vakarienė, o naktiniai visi barai, naktiniai klubai, jie neatsidaro tokiu laiku“, – sako „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.

Tiesa, premjeras Saulius Skvernelis ir sveikatos pasaugos ministras Aurelijus Veryga žada greitus pokyčius viešojo maitinimo sektoriuje. Esą 10 kvadratinių metrų ploto reikalavimo greitai neliks.

„Tai bus įforminta, kaip operacijų vadovo sprendimas ir jis turėtų įsigalioti rytoj“, – pasakoja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tiesa, dalis apribojimų lieka. Uždarose erdvėse kavinės, restoranai, barai toliau veikia tik iki 22-os valandos. Atstumas tarp staliukų privalo būti ne mažesnis kaip 2 metrai. Jei tarp staliukų įrengtos specialios pertvaros – 1 metras. Prie vieno staliuko gali sėdėti iki 5 žmonių. Jei restorane aptarnaujama viena šeima žmonių kiekis neribojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų