REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žvejai iš Suvalkijos nepagailėjo į savo upę Šešupę suleisti 2000 upėtakių. Ir leidžia šias žuvis žvejoti visiems. Tik yra viena sąlyga. Pagavai riebų upėtakį – paleisk atgal į upę. Užkietėję žvejai įsitikinę, kad žvejyba neturi būti dėl maisto.

Žvejai iš Suvalkijos nepagailėjo į savo upę Šešupę suleisti 2000 upėtakių. Ir leidžia šias žuvis žvejoti visiems. Tik yra viena sąlyga. Pagavai riebų upėtakį – paleisk atgal į upę. Užkietėję žvejai įsitikinę, kad žvejyba neturi būti dėl maisto.

REKLAMA

Prie Marijampolės esančios Šešupės žvejai, įmerkę meškeres, susikaupę laukia. Vienam štai užkimba nemenkas laimikis. Ir ne bet koks – stambus upėtakis.

Žvejas ištraukė maždaug kilogramą sveriantį upėtakį. Tik nesineša jo į krantą ir nesiveža namo vakarienei. O vos pagavęs, apžiūri, pasigroži ir paleidžia žuvį atgal į Šešupę.

Vienas Suvalkijos žvejų klubas pradėjo projektą, kokio Lietuvoje iki šiol nebuvo. Ne tik žuvauti mėgstantys, bet ir gamtą saugantys žvejai į kelių kilometrų Šešupės atkarpą prileido vaivorykštinių upėtakių.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, prieš tai suderinę su gamtos apsaugos ir kitomis institucijomis. Jie siūlo šalyje vis labiau prigyjantį žuvavimo būdą: pagavai – paleisk. Tai yra visos žuvys, kurios čia bus pagautos, privalo būti paleistos.

REKLAMA

Lietuvoje tokios žvejybos iki šiol įstatymai neglobojo. O dabar, jei kas čia bus sučiuptas betempiantis kokį upėtakį namo – bus nubaustas kaip brakonierius. Klubo nariai sako, kad tikram žvejui neturi būti gaila paleisti laimikio.

„Mes šitą principą siekiame visiems į galvas įsprausti. Ir daug stebime upę, daug senyvo amžiaus žmonių raginame paleisti žuvį, nes kiekvienais metais tos žuvies mažėja, mažėja“, – sako žvejas Martynas.

Žuvis meškeriotojai pirko už savo pinigus. Upėtakių į Šešupę paleista nei daug, nei mažai – 2000 vienetų. Parinkta tokia atkarpa, kad žuvys neišplistų po visą upę. Žvejoti leista pradėti prieš kelias savaites, tačiau žuvys jau įleistos prieš gerus metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu tiksliau tai 1700 vienmečių ir 300 dvimečių. Tai žuvys jau didelės. Dvimetės siekia ir tris kilogramus. Upėje daug maisto, greitai auga žuvis“, – pasakoja Klubo prezidentas Remigijus. 

Žvejoti gali kas nori, tik reikia klubui sumokėti kelis eurus ir privalu laikytis taisyklių. Bet jų ne visi nori paisyti. Štai vienas klubo narys užtaikė ant itin aršaus žvejo, kai norėjo perspėti apie pažeistas taisykles:

„Norėjau gražiai perspėti, kad čia žvejoti negalima, kad pereitų kažkur kitur žvejoti ir buvau kaip ir užpultas, apipurkštas pipirinėmis dujomis. Teko bėgti, teko kviesti policiją.“

Nuo brakonierių Suvalkijos žvejų klubo nariai upėtakius saugo kaip tik išmano. Pristatė ir stebėjimo kamerų, ir patys nuolat atvažiuoja tikrinti ar žvejyba vyksta taip kaip turi būti. Bei neslepia, kad priežiūrai reikia daug laiko ir kantrybės.Ypatingai su įstatymų nenorinčiais paisyti žuvautojais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo laikotarpiu daugiau prie upės būnu nei namuose. Tai ir žmona tai jau supranta. Čia kiekvieną dieną kaip veiksmo filme būna“, – teigia Martynas. 

Suvalkijos klubo nariai džiaugiasi, kad norinčių mėgautis upėtakių žvejyba – labai daug. Nors dar tik kelios savaitės, kai leidžiama žvejoti. Žvejus tenkina ir pagrindinė sąlyga – pagauti ir paleisti.

„Marijampolėje apsilankė keli šimtai žvejų ne vietinių. Iš Vilniaus, iš Kauno, iš Šiaulių, iš Klaipėdos ir tie skaičiai kiekvieną dieną didėja. Ir manau, jei ne karantinas, šie skaičiai būtų bent trigubi“, – kalbėjo Martynas.

„Žuvies visada galima nusipirkti parduotuvėje, o visą laiką smagu, kai žuvies yra upėje. Todėl aš būčiau už tai, kad paleisti žuvį“, – sako žvejė Jovita.

Žvejai tikisi, kad tokia žvejyba – pagavai paleisk – Lietuvoje prigis. Ir ne tik žuvaujant upėtakius, bet ir kitas žuvis. Tai esą naudinga patiems žvejams. Vandens telkiniuose būtų daugiau ir įvairesnės žuvies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų