REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje patvirtintos dar dvi naujos mirtys nuo koronaviruso. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje mirė senyvo amžiaus pacientė, prieš tai gydyta Kartenos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. Joniškio rajone nuo Covid 19-a infekcijos mirė kiek jaunesnis gyventojas, priklausęs 60 –70 metų amžiaus grupei. Negana to, naujas viruso židinys auga laikinojoje sostinėje Respublikinėje Kauno ligoninėje.

Lietuvoje patvirtintos dar dvi naujos mirtys nuo koronaviruso. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje mirė senyvo amžiaus pacientė, prieš tai gydyta Kartenos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. Joniškio rajone nuo Covid 19-a infekcijos mirė kiek jaunesnis gyventojas, priklausęs 60 –70 metų amžiaus grupei. Negana to, naujas viruso židinys auga laikinojoje sostinėje Respublikinėje Kauno ligoninėje.

REKLAMA

Šioje Kretingos rajono Kartenos miestelio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje daugiau nei 20-imt Covid-19-a infekcijos atvejų nustatyti dar balandžio pabaigoje. Aptikus židinį, specialistai aiškino, kad pacientų būklė nebuvo stipriai pablogėjusi dėl koronaviruso, tačiau praėjus savaitei situacija pasikeitė. Slaugos ligoninėje fiksuota 47-oji mirtis nuo koronaviruso Lietuvoje.

„Pacientė, kuri Kartenoje prieš savaitę buvo diagnozuotas koronavirusas, šiandien mirė.Tai buvo 84-ių metų moteris, kuri turėjo gretutinių ligų. Vertinti mirtį visada yra komplikuotas dalykas, kitą vertus mes visi suprantam, kad tokios ligoninėse, kur žmonės guli ne lengviausių būsenų, tos mirtys ateina šiuo atvejų atėjo su Covid-19 pagalba“, – sako Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot visuomenės sveikatos centro, mirusi moteris sirgo onkologine liga. Specialistų nuomone, viruso plitimas Kartenoje dar nėra visiškai suvaldytas.

„Suvaldyta tikrai dar nėra, bet laimei nėra daug naujų atvejų, pavieniai atvejai. Apie suvaldymą kalbos nėra, vakar kalbėjau apie tai, kad susirgo šios ligoninės darbuotojo giminaitis, taip, kad židinys negaliu sakyti, kad labai plečiasi, bet nėra pilnai lokalizuotas. Situacija nėra gera: mes neturim nei vieno asmens pasveikusio dar. Nei pacientų, nei darbuotojų“, – pasakoja Visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

REKLAMA

Kartenoje šiuo metu fiksuoti 5-i atvejai, kai covid-19-a infekcija pasigavo medikai ir kiti užsikrėtusieji – 24-i yra pacientai. Anot visuomenės sveikatos specialistų, labiausiai tikėtina, kad virusas ligoninėje pateko pacientų perkėlimo metu.

Antroji mirtis nuo koronaviruso šiandien fiksuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Čia mirė Joniškio rajono gyventojas priklausęs 60–70 metų amžiaus grupei, jis taip pat sirgo gretutinėmis ligomis. Kovo pabaigoje asmuo gydėsi namuose, jam balandžio pradžioje buvo atliktas tyrimas dėl koronaviruso. Po to Joniškio rajono gyvnetojas atsidūrė ligoninėje. Koronavirusu taip pat užsikrėtė vienas jo šeimos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Be dviejų mirčių specialistus suneramino kita žinia: naujas infekcijos židinys gydymo įstaigoje. Koronavirusas aptiktas ir Respublikinėje Kauno ligoninėje. Čia jau keturiems asmenims nustatyta Covid-19-a infekcija. Pirmoji koronavirusu užsikrėtusi moteris į gydymo įstaigą atvežta balandžio viduryje, ji karščiavo, buvo pneumonijos požymių, tačiau, atlikus tyrimą dėl koronaviruso, tąkart gautas neigiamas rezultatas.

Dėl to moteris buvo perkelta į bendrą palatą su dar keturiomis pacientėmis. Moteriai koronavirusas nustatytas prieš perkeliant ją į Slaugos kliniką. Anot ligoninės atstovų, pacientė galėjo turėti sąlyti ir su 90-ia medikų. Visiems su šia moterimi kontaktavusiems asmenims atliekami testai dėl koronaviruso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra atlikti tyrimai šios skyriaus visiems darbuotojams, visiems pacientams ir ne visi atsakymai dar gauti. Tai neatmestina, kad gali židinys didėti“, – teigia R. Lingienė.

Vakar patvirtinti tik 4-i nauji covid-19-a atvejai. Bendras atvejų skaičius šoktelėjo iki 1423. Vienženkliai naujų atvejų kiekiai per parą fiksuojami nuo pat gegužės pradžios. Gegužės pirmąją patvirtinti 7, antrąją 4, o trečiąją 9-i nauji atvejai. Bendra atvejų kreivė dar labiau suplokštėjo. Tai rodo, kad situacija daug geresnė nei žemyno vakaruose – Italijoje, Ispanijoje ar kitapus Atlanto vandenyno. Lietuvoje jau atlikta beveik 150 tūkstančių tyrimų dėl koronaviruso, mirė 48, pasveiko 678 žmonės.

REKLAMA

Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai prognozuoja, kad situacija šalyje dėl koronaviruso toliau gerės, net ir švelnėjant karantino sąlygoms. Esą jau nuo gegužės vidurio turėtų būti aptinkamas vos vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejis per dieną,

„Vienas ar kitas „židinėlis“ pasirodo, bet labai jau didelio iškreipimo nebeturėtų būti ir šitokį mažėjantį nustatytų atvejų skaičių turėtumėme matyti iki gegužės vidurio, iki gegužės pabaigos dar vieną dieną vienas, du, kitą dieną ir ne vienas atvejis dar pasirodys“, – kalbėjo VDU rektorius Juozas Augutis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškina, kad tokios prognozės realios, tačiau laiduoti už jas nedrįsta. Esą koronaviruso plitimas labai sunkiai nuspėjamas. Dėl to galima dar tikėtis įvairių scenarijų.

REKLAMA

„Ar vienas atvejis yra realu, aš nedrįsčiau nei spėlioti nei prognozuoti. Žmonės yra ne matematikai, jeigu nueis kas nors užsikrėtęs į senelių namus ir ten visus užkrės, tai visa matematika nueina šuniui ant uodegos. Šitą virusą prognozuoti yra labai sudėtinga“, – sako A. Veryga.

Vyriausybė planuoja karantiną pratęsti dar dviem savaitėms iki gegužės pabaigos. Tiesa, rytoj gali atsirasti daugybė naujų rėžimo sušvelninimų. Kalbama apie individualias treniruotes sporto klubuose, vidaus kavinių atsidarymą, renginių organizavimo lengvatas, darželių veiklą.

„Mes matom šiandien turime daug siūlymų dėl renginių organizavimo, taip pat turime sprendimų su švietimo sistema. Ką darysime artimiausiu metu su darželiais, mokyklomis“, – pasakoja Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, galutinių sprendimų teks palaukti iki rytojais. Tik per Vyriausybės posėdį paaiškės kaip keisis karantino sąlygos Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų