REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujų koronaviruso atvejų Lietuvoje skaičiai nuteikia optimistiškai, tad dažnai visuomenėje iškyla klausimas – galbūt  artėjame link pabaigos?

Naujų koronaviruso atvejų Lietuvoje skaičiai nuteikia optimistiškai, tad dažnai visuomenėje iškyla klausimas – galbūt  artėjame link pabaigos?

REKLAMA

Kaip vertinti dabartinę koronaviruso plitimo situaciją šalyje, kalbėjome su epidemiologe Daiva Razmuviene.

Laba diena, tai kaip vertint situaciją po ilgojo savaitgalio? Vieną parą buvo nustatyti tik 4 atvejai, kitą – 9. Tai gal jau geri dalykai?

Manau, kad praėjusi savaitė, gegužės 1-oji, rezultatus parodys po kokių 10–14 dienų. Tai reikia pralaukti inkubacinį laikotarpį, tada žiūrėsim, kokie sergamumo yra rodikliai.

Bet jeigu pasižiūrėt atgaline data, kai buvo paskelbtas karantinas kovo 16 dieną, jis buvo paskelbtas labai laiku, nes nuo kovo trečios savaitės pradėjo sergančiųjų skaičius mažėt. Ir tai įvyko po mėnesio karantino paskelbimo pirmas atpalaidavimas, tai būtent balandžio 16 d. Nuo tada sergančiųjų skaičius kiekvieną dieną vis buvo registruojamas mažesnis.

O pastarosios dvi savaitės, tai lygiai 14 dienų, rodiklis skaičiuojant šimtui atliktų testų, kiek yra teigiamų išskiriama, jis nebesiekia net pusės procento. Tai reiškia, kad mes ir Velykinį laikotarpį, ir atpalaidavimo laikotarpį, pirmą etapą visuomenė ir mes visi tikrai elgėmės labai tvarkingai. Nes sergamumo skaičiai nebuvo aukštesni, bet, žinoma, židiniai registruojami, protrūkiai vyks ir toliau, nes virusas tarp mūsų tebecirkuliuoja, niekur jis neiškeliavo iš Lietuvos, todėl tas mūsų tolimesnis teisingas elgesys būtent turės parodyti rezultatus, kaip elgėmės šį praėjusį ilgąjį savaitgalį.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kai buvo tas atlaisvinimas, jau, berods, savaitė ir kirpyklos, lauko kavinės, parduotuvės, mes baiminomės, kad gali būt situacija, kad žmonės labiau užsikrės, vėl banga ateis, bet tai nevyksta. Tai gal to viruso jau mažiau pas mus cirkuliuoja aplinkui?

REKLAMA

Viruso tikrai cirkuliuoja tiek, kiek jo cirkuliavo, nes jis paplitęs visuomenėje, tiesiog tas elgesys tiek mūsų visų, tiek tų verslo atstovų, kurie teikia paslaugas ar prekybos, ar kokias kitokias, jos yra prieinamos teisingai.

Apie kaukes trumpai – nemažai matom žmonių, kad jie arba nuleidžia kaukę, tai jau čia nėra ką ir kalbėt, yra kad kaukę užsideda, bet nosį iškiša. Ar iš tiesų tas nosies iškišimas toks nekaltas?

Ne, tikrai, nes žmogus gali virusą platint su sekretais, kur yra gleivinė. O gleivinė yra: burna, nosis ir akys.

Žinoma, reikia saugot ir nosį, ir burną būtinai, nes kaukė negali būt nešiojama, kad nosis būtų atvira. Nes čiaudime, kosime ir tos visos išskyros, sekretai gali užkrėsti artimai esantį asmenį, todėl tos kaukės nešiojimas tiek mano kaip sergančio asmens ar galimai sergančio arba ir sveiko. Jeigu ir yra virusas, žmogus serga besimptome forma, vis dėlto šios priemonės leidžia to viruso nepaskleisti į išorę.

REKLAMA
REKLAMA

O kaip jūs vertintumėt – ar mes jau pasiekėm piką, nes pastarosiom dienom tų atvejų nėra daug, tai gal pasiekėm ir į tą nuokalnę riedam?

Kol kas mūsų sergamumo, jeigu imti tą grafinį pavaizdavimą, tai jis ėjo kylančia linija, dabar yra horizontali. Nes 14 dienų yra tų teigiamų atvejų registracija iki pusės procento, tai būtent ta linija sergamumo yra horizontali, dar nesileidžianti žemyn, bet nesinorėtų, kad jinai labai staigiai pradėtų kilt į viršų, jeigu atsirastų kažkokie protrūkiai ne uždarose patalpose, bet tokie susirgimai, kaip užsikrėtė žmogus kažkur ar šeimose. Tada jau būtų sunkiau suvaldyti, tai gali būti taip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet kol kas, jeigu nepakils po šio savaitgalio sergančiųjų lygis labai stipriai, gal mes taip ir gyvensim iki nežinau, vasaros. Bet reikia suprasti tai, kad tas virusas iš mūsų niekur neiškeliavo, mes vis tiek turėsim visi prasirgti 60–70 procentų asmenų ir tai gali užtrukti laike iki dviejų metų. Gal net ir ilgiau.

Kaip jūs manytumėt, artimiausiu metu, kaip mes toliau gyvensim? Džiaugiamės tais 9 atvejais, 4, kaip toliau bus?

Aš manau, kad po trupučiuką turėtų tie skaičiai tokiam lygmeny ir laikytis kurį laiką, bet, aišku, tų židinių naujų bus tuose globos namuose, nes tai pati ta vieta, kur virusui palankiausia terpė plisti, o dėl sergamumo bendrai – visuomenėje jis tikrai bus registruojamas.

REKLAMA

Neturėkime dar kol kas vilčių, kad mes jau dabar, gegužės mėnesį, turėsime visišką nulį ir nebus nei teigiamo atvejo, nei mirties atvejo. Dar gali daugėti, nes hospitalizuotų yra, yra reanimacijoj gulinčių žmonių apie 20 ir jie sunkios būklės. Ir mirties išeičių dar bus, nusiraminti tikrai neverta.

Ir galvoti, kad jau pasibaigė karantinas, pandemija, tikrai to dar nebus. Dar turėsime tokiame režime kaip dabar gyvename gyventi ko gero ilgokai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų