REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvoje gegužės 9-ąją nevyks jubiliejinis – 75-asis – Pergalės dienos minėjimas, o britų princesei Beatris teko atšaukti vestuves. Pasaulio stačiatikiai šį savaitgalį Velykas raginami švęsti namuose. O štai Kinijoje – skandalas. Jai daugiau nei tūkstančiu padidinus koronaviruso aukų skaičių Uhano mieste, pasaulis kaltina ją nuslėpus tikrąjį epidemijos mastą.

Maskvoje gegužės 9-ąją nevyks jubiliejinis – 75-asis – Pergalės dienos minėjimas, o britų princesei Beatris teko atšaukti vestuves. Pasaulio stačiatikiai šį savaitgalį Velykas raginami švęsti namuose. O štai Kinijoje – skandalas. Jai daugiau nei tūkstančiu padidinus koronaviruso aukų skaičių Uhano mieste, pasaulis kaltina ją nuslėpus tikrąjį epidemijos mastą.

REKLAMA

Į Stanstedo oro uostą Jungtinėje Karalystėje leidžiasi užsakomasis lėktuvas su 150-čia rumunų. Visi jie vyks į britų ūkius nuimti derliaus. Pandemijos akivaizdoje vietos ūkininkams labai trūksta darbo jėgos iš Rytų Europos.

Ūkininkai skundžiasi, kad jei nesulauks daugiau darbo jėgos, jų derlius pasmerktas pražūčiai. Tačiau sprendimas atskraidinti rumunus pykdo dalį britų – beveik pusantro milijono jų dėl koronaviruso neteko darbo. Tačiau įdarbinimo agentūros skelbia, kad vos 30 tūkstančių britų pareiškė norą dirbti laukuose, o įsidarbino vos 125, kai šalies ūkiuose reikia maždaug 80-ies tūkstančių darbininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu padėkos medikams Jungtinėje Karalystėje nesiliauja, nors koronavirusas šalyje nusinešė jau beveik 14-ka tūkstančių gyvybių. Gerokai vėliau paskelbusi karantiną, britų valdžia jo, kaip kitos Vakarų Europos šalys, nešvelnina. Priešingai – pratęsia dar mažiausiai trims savaitėms.

REKLAMA

„Noriu labai aiškiai pasakyti, kad sušvelninus bet kurias šiuo metu taikomas priemones, būtų padaryta žala tiek visuomenės sveikatai, tiek mūsų ekonomikai“, – sako užsienio reikalų sekretorius Dominic Raab.

Pandemija koreguoja ir britų karališkosios šeimynos šventes. Po dešimties metų draugystės gegužės 29-ąją Londone amžiną meilę prisiekti turėjo karalienės Elžbietos II anūkė, princesė Beatrice ir jos sužadėtinis, finansininkas Edoardo, tačiau kvietimų į jų tuoktuvių ceremoniją svečiai taip ir nesulaukė. Pora nusprendė atsisakyti ne tik didelės puotos, bet ir alternatyvos – kuklesnės šventės šeimos rate.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Rusijai šiemet teks apsieiti be pompastiško Gegužės 9-osios parado, kuriuo švenčiama vieno blogio pergalė prieš kitą – Sovietų sąjungos pergalė prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare. 75-osios pergalės metinės buvo bene svarbiausias šių metų renginys Rusijoje, tačiau Vladimiras Putinas nurodė jį atidėti ir surengti vėliau šiais metais

„Epidemija dar nepasiekė piko, todėl su ja susijusios rizikos yra labai didelės. Ir tai nesuteikia man teisės pradėti pasiruošimo paradui ir kitiems viešiems renginiams“, – pasakoja Rusijos prezidentas Vladimir Putin.

Tuo tarpu į Kiniją šiandien skrieja tarptautinės kritikos strėlės. Esą šalis dangstė tikrąjį koronaviruso protrūkio mastą. Kinija tokių kaltinimų sulaukė, kai paskelbė, kad Uhane, iš kurio po visą pasaulį ir išplito COVID-19, mirė 1290-čia žmonių daugiau nei teigta iki šiol – iš viso 3869. 50-čia procentų aukų skaičių padidinusi Kinija, sako, kad nieko neslėpė, o tik apsiskaičiavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ankstyvuoju epidemijos etapu kai kurioms ligoninėms nepavyko laiku prisijungti prie ligos prevencijos ir kontrolės informacinės sistemos. Ligoninės buvo perkrautos, o medicinos personalas gydė pacientus. Buvo vėluojančių, neužfiksuotų, melagingų pranešimų. Tačiau niekada nebuvo jokio slėpimo, ir mes niekada neleistume nieko slėpti“, – teigia užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijian.

Tuo tarpu Jungtinėse Valstijose, kur nustatytų užsikrėtusiųjų skaičius jau artėja prie 700-tų tūkstančių, o mirčių jau beveik 35 tūkstančiai, prezidentas Donaldas Trumpas skelbia apie ekonomikos atvėrimą. Pasak prezidento, kai kuriose valstijose koronavirusas visiškai suvaldytas, todėl jos gali atsiverti tiesiog rytoj, visgi D. Trumpo strategija atsargi – valstijų gubernatoriai, o ne jis iš Baltųjų rūmų, vadovaus atvėrimui

REKLAMA

„Mūsų metodas numatys tris mūsų ekonominio gyvenimo atkūrimo etapus. Neatversime visko iškart, viskas bus daroma atsargiai, žingsnis po žingsnio. Kai kurios valstijos galės atsidaryti anksčiau nei kitos, nes jos mažesnėje bėdoje. Bet dabar, kai pasiekėme naujų atvejų piką, galime grįžti į gyvenimą“, – kalbėjo JAV prezidentas Donald Trump.

O tai jau vaizdai iš ištuštėjusios Jeruzalės, kur miesto graikų ortodoksų patriarchas Teofilius III, sekdamas Kristaus pavyzdžiu, plauna kojas dvylikai dvasininkų. Įprastai ceremonija vyksta prie Šventojo kapo bažnyčios, tačiau šiemet dėl karantino suvaržymų dvasininkas susibūrė prie namų.

REKLAMA

„Meldžiamės už visus, kurie užsikrėtė, ir iš Jeruzalės miesto siunčiame vilties, brolystės ir solidarumo žinutę visoms kenčiančioms šalims“, – sako ortodoksų vyskupas Atallah Hanna.

Pasaulio stačiatikiai, kaip ir katalikai šiemet Velykas švęs be didelių ir tuščiose šventovėse. Laikytis karantino taisyklių ir melstis namuose tikinčiuosius paragino ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupas metropolitas Inokentijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų