REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Slaugos ir globos namuose „Senevita“ Nemenčinėje, kuriuose gyvena 200 sunkių ligonių ir globotinių, dirba 150 žmonių. Nuo ryto vartus į juos veria Nacionalinio visuomenės sveikatos specialistai, Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Slaugos ir globos namuose „Senevita“ Nemenčinėje, kuriuose gyvena 200 sunkių ligonių ir globotinių, dirba 150 žmonių. Nuo ryto vartus į juos veria Nacionalinio visuomenės sveikatos specialistai, Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

REKLAMA

Aiškinamasi, ko imtis, kai COVID-19 užsikrėtė šiai ypatingai jautriai virusui įstaigai maistą vežiojęs darbuotojas. Jis galėjo turėti kontaktą su 13 dirbančių žmonių.

„Tai buvo vairuotojas, kuris vežiojo maistą – atveža iš Antavilių. Jis įveža, padeda ir išeina“, – sako slaugos namų „Senevita“ vadovas Petras Jurgilas.

Nuspręsta pirmiausia testuoti čia dirbančius, vėliau – slaugomus žmones.

„Kažkur bus tiriama apie 350 žmonių vienoj vietoj. Tai užims, aišku, ne vieną dieną. Reikia suplanuoti, matyt, reikės gyventojams imti vietoje“, – pasakoja P. Jurgilas.

REKLAMA
REKLAMA

Slaugos namams dirbęs vyras – siuvyklos „Vilnika“ darbuotojos, kuriai taip pat nustatytas COVID19, vyras. Įmonėje užsikrėtusiųjų kasdien daugėja, iš maždaug 300 darbuotojų jau nustatyta 16 susirgusių.

REKLAMA

„Tikrai galima vadinti židiniu ir tai yra didžiausias ne sveikatos priežiūros įstaigose Lietuvoje esantis COVID-19 židinys. Nesiseka taip lengvai, kaip norėtume, nes šiandien gavome dar du patvirtintus atvejus iš sveikatos priežiūros įstaigų, kad šioje siuvimo įmonėje susirgo papildomai du“, – teigia NVSC departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Siuvykla „Vilnika“ uždaryta. Tačiau specialistai sako, kad siuvyklos administracija tinkamai nebendradarbiauja, o bent trečdalis darbuotojų – nesilaiko karantino.

„Nepavyko susisiekti su vadovybe, bet nežiūrint to, mes rašome raštus, laukiame atsakymų“, – kalbėjo R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Iš maždaug trijų šimtų siuvyklos darbuotojų trečdalis esą namuose užsidarę nebūna, nors tai daryti privalo.

„Gavome daugybę žinučių, kad apie 30 proc darbuotojų, kurie turi būti izoliacijoje – apie 80 nesilaiko izoliacijos. Ką tai reiškia? Infekcija plis toliau“, – sako R. Lingienė.

Siuvyklos vadovas aiškina, kad elgėsi pagal rekomendacijas. Sužinojus, kad susirgo vienas darbuotojas, izoliavosi visi su juo kontaktavę. Kai COVID-19 patvirtinta dar keturiems siuvyklos darbuotojams, darbas įmonėje sustabdytas neva anksčiau nei buvo gautas nurodymas. Dėl viruso plitimo jis kaltina pačią valdžią, kuri neleido tirtis visiems, turintiems simptomų, neva dėl to žmonės su peršalimo požymiais po nedarbingumo ėmė grįžinėti atgal į darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šokas, šokas visiems. To tikrai nesitikėjom. Griežtas tas testo prieinamumas kažkiek užtęsė tą visą plitimą. Nes ką dabar matom, kad žmonės, kurie turėjo ten kažkokius galbūt ne visai būdingus simptomus, nebuvo siunčiami tirtis. Ir tik atsiradus pirmam atvejui, kada visų darbuotojų, kurie karščiavo, prašėm kreiptis, tada pamatėm realią situaciją“, – pasakoja siuvyklos „Vilnika“ direktorius Rolandas Jackevičius.

„Įstaigos vadovas gali imtis priemonių, kurios leistų plitimą be tyrimų valdyti. Darbuotojai, kurie turi simptomų, tai jie neturėtų bet kokiomis aplinkybėm sugrįžti. Nesvarbu, kad jų manymu, pasibaigęs biuletenis“, – teigia Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Po protrūkio siuvykloje, bijoma ir dėl Antavilių pensionato. Čia gyvena 300 senyvo amžiaus žmonių, o dirbantys žmonės taip pat turėjo kontaktą su siuvyklos ir slaugos namų darbuotojais.

„Mūsų darbuotojų kelios dukterys dirba „Vilnikoje“, paprašėme tų darbuotojų nebeišeiti į darbą, kad jie izoliuotųsi, liktų karantine“, – teigia pensionato direktoriaus pavaduotoja Birutė Šarakauskienė.

Atrodo, kad Nemenčinės gyvenimas verda įprasta karantinui vaga. Net vyresni žmonės aiškina nebijantys lankyti parduotuvių ar vaikščioti po miestą:

„Nebaisu, visi karantine uždaryti sėdi.“

„Aš atėjau už anteną sumokėti ir už butą.“

„Visas Vilnius vaikščiojo be kaukių, čia – su kaukėm, čia jau seniai visi su kaukėm.“

Vilniaus rajono savivaldybė nuo penktadienio miesto gatves, laiptines valo, plauna ir dezinfekuoja.

REKLAMA

„Šiandien vyksta visų Nemenčinės miesto ir aplinkinių kaimų laiptinių dezinfekcija. Dirba labai intensyviai viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska.

Bendrai visoje Nemenčinėje kol kas patvirtinta 17 COVID-19 atvejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų