REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos uostas greitai turės naują vadovą, tačiau maištas dėl jo kyla kandidatui dar net nepradėjus eiti pareigų. Susisiekimo ministerijos konkursą laimėjo buvęs ilgametis uosto darbuotojas Algis Latakas – tas pats, kuris kartu su pirmtaku Arvydu Vaitkumi vos prieš metus buvo valstiečių sąrašo kandidatas į Klaipėdos tarybą.

Klaipėdos uostas greitai turės naują vadovą, tačiau maištas dėl jo kyla kandidatui dar net nepradėjus eiti pareigų. Susisiekimo ministerijos konkursą laimėjo buvęs ilgametis uosto darbuotojas Algis Latakas – tas pats, kuris kartu su pirmtaku Arvydu Vaitkumi vos prieš metus buvo valstiečių sąrašo kandidatas į Klaipėdos tarybą.

REKLAMA

Seimo opozicija tvirtina, kad valstiečiai į svarbų ir šiltą postą įsisodino savą žmogų. O vietos politikai Lataką kaltina netiesiogiai prisidėjus ir prie garsiosios uostamiesčio taršos juodomis dulkėmis. Pats Latakas, o ir Karbauskis bet kokius įtarinėjimus, kad konkursas buvo neskaidrus, neigia.

Buvęs Klaipėdos jūrų uosto vadovas Arvydas Vaitkus iš pareigų atleistas maždaug prieš metus. Tuometis susisiekimo ministras Rokas Masiulis jį nušalino dėl galimo interesų konflikto – Vaitkus valstiečių sąraše dalyvavo rinkimuose į miesto tarybą, o patį sąrašą finansiškai rėmė su uosto direkcija susijusios įmonės, taip pat – ir baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas Igoris Udovickis.

REKLAMA
REKLAMA

Algis Latakas su valstiečių sąrašu bandė laimę rinkimuose, tik pritrūko balsų. Tačiau dabar iki sėkmės netrūko nieko – būtent Latakas iš visų 13-os kandidatų laimėjo Susisiekimo ministerijos konkursą vadovauti uosto direkcijai. Seimo opozicija trimituoja, kad tokių sutapimų nebūna – esą valstiečiai pasirūpino, kad į svarbų postą sėstų saviškis.

REKLAMA

„Pretendentas dalyvavo rinkimuose su valstiečiais, o valstiečių sąrašą lėmė verslas. Taigi yra du aspektai: tas asmuo yra susijęs su verslu. Kitas dalykas – aiškios sąsajos su viena politinių jėgų – valstiečiais“, – sako konservatorė Agnė Bilotaitė.

Konfliktas dėl Vaitkaus nuvertimo ilgainiui virto tikru Roko Masiulio ir Ramūno Karbauskio karu. O konservatoriai šioje istorijoje nemato jokio skirtumo tarp Vaitkaus ir Latako. Jie abu atstovavo tam pačiam sąrašui, taigi, jeigu dėl supainiotų interesų uostui vadovauti negalėjo Vaitkus, esą lygiai taip pat negali ir Latakas. Opozicija jau išsiuntė raštą ministerijai ir svarsto kreiptis ir į teismą. Tuo metu konkurso laimėtojas tikina nesąs valstiečių partijos narys ir net nebendraujantis su jos atstovais. O į rinkimus neva ėjo kitais tikslais.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš jokio ryšio kaip ir nepalaikau. Aš daugiau ėjau kaip uostininkas, kaip šitos šakos atstovas. Paramos iš nieko negavau. Kur čia galėtų būti mano nuodėmė, kaip ir nematau. Nei kažkas palaikė, nei laikė, nei kvietė kažkur“, – pasakoja konkurso laimėtojas Algis Latakas.

Prieš rinkimus valstiečių sąrašą Latakas parėmė trimis tūkstančiais eurų. Pastaruoju metu jis dirbo verslo konsultavimo bendrovėje, tačiau prieš tai kone 20 metų darbavosi uoste, dalį laiko buvo „Achemos grupės“ valdomos Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Klasco“ gamybos direktorius. Taigi, kaip tvirtina, sukaupė daug patirties naujoms pareigoms. Karbauskis irgi atmeta kaltinimus šališkumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Belieka jį pasveikint ir tikėtis, kad jis puikiai atliks savo pareigas. Kad žmogus eina su LVŽS į rinkimus, nereiškia, kad jis nevertas laimėti vieno ar kito konkurso. Manau, kad atvirkščiai. O ar tai ką nors lėmė – esu tikras, kad nieko nelemia, nes nemanau, kad kas nors klausė dalyvių, kokių partijų sąrašuose jie dalyvavo“, – teigia valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Uostamiesčio politikai Lataką kaltina dar ir prisidėjus prie miesto taršos juodomis dalelėmis.

„Blogesnio varianto Klaipėdai negalėjo būti. Žmogus, išaugęs „Klasco“ įmonėje, kuri teršia Klaipėdą labiausiai iš visų uosto įmonių, kuri dirba metodais, kurie jau seniai Lietuvoje užmiršti, kurie nuodija visą Vitės kvartalą“, – kalbėjo tarybos narė Nina Puteikienė.

REKLAMA

„Tai yra strateginė įmonė ir labai dideli interesai. Matyt, yra noras kontroliuoti šitą įmonę ir turėti sau palankų žmogų. Juolab, kad ir ponas Karbauskis turi savo interesų, ir aplinka“, – sako A. Bilotaitė.

„Liberalai, konservatoriai ir Masiulio grupuotė yra labai nepatogioj padėty, nes ne jų atstovas pirmą sykį, kiek man žinoma, iš didelių įmonių, laimi. Toks faktas netikėtas jiems“, – pasakoja R. Karbauskis.

Pernai uostas uždirbo 36 mln. eurų pelno ir yra viena svarbiausių valstybės valdomų įmonių. Generalinio direktoriaus alga „į rankas“ siekia maždaug 3500 eurų, dar 1700 eurų kas mėnesį numatyti kaip priedas už pasiektus rezultatus. Latakas uosto direkcijos vadovu turėtų būti paskirtas po to, kai jo kandidatūrą patikrins teisėsauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų