REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje – jau dešimta mirtis, siejama su koronavirusu. Šį kartą Covid-19 pasiglemžė klaipėdietės, buvusios gydytojos, gyvybę. Moters dukra TV3 žinioms pasakojo, kad pensinio amžiaus jos mama Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gulėjo dėl visai kitų problemų, tačiau virusu užsikrėtė perkelta į Akių ligų skyrių, kaip vėliau paaiškėjo, tapusį infekcijos židiniu.

Lietuvoje – jau dešimta mirtis, siejama su koronavirusu. Šį kartą Covid-19 pasiglemžė klaipėdietės, buvusios gydytojos, gyvybę. Moters dukra TV3 žinioms pasakojo, kad pensinio amžiaus jos mama Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gulėjo dėl visai kitų problemų, tačiau virusu užsikrėtė perkelta į Akių ligų skyrių, kaip vėliau paaiškėjo, tapusį infekcijos židiniu.

REKLAMA

Nuo šeštadienio ligoninė laikinai uždaro skubios pagalbos skyrių. Kauno greitosios medicinos pagalbos stotyje apsilankęs prezidentas Gitanas Nausėda paragino Vyriausybę nedaryti klaidos ir neskubėti švelninti karantino sąlygų. Susirgusiųjų koronavirusu Lietuvoje jau daugiau kaip 770.

Lietuvoje – jau 10 su koronavirusu siejamų mirčių, o trys iš jų – už Klaipėdos universitetinės ligoninės sienų. Šeštadienio naktį Infekcinių ligų skyriuje mirė 83-ejų Stanislava Bukartienė, pati daug metų dirbusi medike ir gydžiusi ligonius. Jautriu įrašu socialiniame tinkle apie netektį pranešė jos dukra. Agnės Bukartaitės teigimu, mama keliolika metų sirgo Alzheimeriu, o pastarąjį pusmetį po traumos gulėjo slaugos skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Pati dukra dėl karantino jos nematė nuo vasario pabaigos, taigi neabejoja, kad niekieno nelankoma pacientė infekciją pasigavo būtent ligoninėje.

„Kadangi Slaugos skyrius yra Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekciniame skyriuje, kovo 1 d. perkėlė visus slaugos ligonius į Akių ligų skyrių. Kaip žinote, tame skyriuje sirgo gydytoja, taip sakoma. Kaip įvyko užsikrėtimas Covid-19, sunku pasakyti, bet tokie gandai ir niekas artimiesiems nepranešė“, – kalbėjo mirusios moters dukra.

REKLAMA

Dėl išplitusio koronaviruso ligoninėje jau uždarytas ne tik Akių ligų, bet ir Neurochirurgijos skyrius. Šią savaitę čia susirgo ir traumatologas.

„Man pranešė praeitos savaitės vidury, gal trečiadienį, apie teigiamą mamos testą. Ji buvo pervežta atgal į Infekcinį korpusą, kur šiąnakt mirė“, – tęsė kalbinta moteris.

Agnė Bukartaitė pabrėžia medikų nekaltinanti, nes pacientė priklausė rizikos grupei, turėjo ir daugiau sveikatos problemų, o virusas jas galėjo tik pagilinti. Visgi abejonių, ar ligoninė imasi visų priemonių, kad apsaugotų pacientus nuo Covid-19, dukteriai kyla.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt buvo pavėluotas slaugos ligonių perkėlimas iš Infekcinio korpuso, ta žmonių grupė yra labiausiai pažeidžiama „Covid-19“ viruso. Bet čia tik insinuacijos, interpretacijos.“

Sveikatos apsaugos ministerija patvirtina, kad šis mirtis priskiriama prie koronaviruso aukų. O mamos netekusi Agnė Bukartaitė ragina žmones nejuokauti su Covid-19.

„Karantinuotis ir išbūti tą laiką. Nes jeigu mes jo neišbūsim, panaši situacija, kuri nutiko mano mamai, nutiks ir bet kurio kito mamai, kuri yra pavojaus zonoje. Man svarbu, kad žmonės suprastų, kad virusas yra tikras ir pavojus yra tikras“, – ragino mamos netekusi Agnė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis jau keletą dienų žurnalistams nepasiekiamas. Tačiau penktadienio vakarą išplatintas jo įsakymas dėl per didelės rizikos uždaryti skubiosios pagalbos skyrių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos meras tikina, kad sprendimas, ligoninei pačiai tapusiai infekcijos židiniu, logiškas.

„Infekcinį korpusą visi stengiasi apeiti lanku. Žmogiškai suprantama, tai supraskim, kokiomis sąlygomis dirba medikai, kokias rizikas patiria jie“, – tikino Klaipėdos miesto meras.

Dar šeštadienį ryte ligoninėje lankėsi ir Vyriausybės komisija. O skubiąją pagalbą klaipėdiečiams kol kas teiks tik Respublikinė ligoninė. Universitetinėje ligoninėje darbą tęsia tik infekcijų, akušerijos ir onkologijos skyriai.

„Pacientai, kurie dabar gydosi universitetinėje ligoninėje, pabaigs gydymą pagal nustatytą kursą, keliaus namo, o naujieji nebebus guldomi“, – aiškino Vytautas Grubliauskas.

REKLAMA

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda ankstų rytą nuvyko į Kauno miesto greitosios pagalbos stotį, kur pluša į žmonių skambučius dėl koronaviruso atsakinėjantys žmonės. Į jų kėdę labai trumpam sėdo ir Nausėda.

Prezidentas taip išreiškė padėką 600-ams savanorių, keliomis pamainomis dirbančių visą parą.

„Atsakiau į vieną skambutį. Tai buvo šiaulietė. Tikiuosi, atsakiau kvalifikuotai, nes šalia sėdėjo konsultantas, labai stengiausi ir šiek tiek jaudinausi. Moteris susidūrė su problema, kad jau ketvirta diena, kai nėra testo atsakymo“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Nausėda taip pat suabejojo ministro Verygos šią savaitę išsakyta idėja, kad Vyriausybė pasirengusi svarstyti švelninti karantiną maitinimo įstaigose ar prekybos vietose, jei verslas sugebėtų užtikrinti žmonių saugumą.

REKLAMA

„Būčiau labai atsargus. Tikrai nesinorėtų padaryti klaidų tokioje lemtingoje stadijoje, kai, viena vertus, tikimės perlaužti stuburą tam koronavirusui, kita vertus, jei padarysime per anksti, galime susilaukti antrosios bangos, o jos mums mažiausiai reikėtų. Suprantu tuos ekonominius samprotavimus, jie yra svarbūs – nuosmukis, darbo vietos – bet tai neturi būti daroma mūsų sveikatos sąskaita.“ 

Neskubėti imtis švelninimų valdžią ragina ir epidemiologai.

„Reikia palaukti kol bent jau nebus fiksuojama vietinio užsikrėtimo atvejų. Blogasis scenarijus – kai atsiranda antroji banga, antrasis pikas. Ar tokiu atveju šalies sveikatos sistema yra pasirengusi susidoroti su staiga padidėjusiu sveikatos paslaugų panaudojimu ir ar tai nekainuos daugiau gyvybių“, – sakė epidemiologas Paulius Gradeckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu premjeras feisbuke dalijasi dar viena nuotrauka su siunta iš Kinijos. Pasak Sauliaus Skvernelio, lėktuvas su dviem tūkstančiais dėžių dieną nusileido į Kauną. Dėžėse – vienkartinė medicininė įranga ir vienkartinės chirurginės kaukės.

O pačių koronaviruso atvejų Lietuvoje paskutinę parą jau fiksuota 771. Palyginti su užvakar, skaičius gerokai šoktelėjo, tiesa, ir mėginių paimta šimtu daugiau, iš viso – beveik 3000. Vos per keturias pastarąsias paras užsikrėtusiųjų Covid-19 padaugėjo daugiau nei dviem šimtais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų