REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senėjimas siejamas su laipsniškai prastėjančia sveikata ir akivaizdžiais išvaizdos pokyčiais. Tačiau kaip iš tiesų vyksta senėjimo procesas? Apie tai ir daugiau – laidos „Būk sveikas“ pokalbyje su biomedicinos mokslų daktare Lolita Rapoliene.

Senėjimas siejamas su laipsniškai prastėjančia sveikata ir akivaizdžiais išvaizdos pokyčiais. Tačiau kaip iš tiesų vyksta senėjimo procesas? Apie tai ir daugiau – laidos „Būk sveikas“ pokalbyje su biomedicinos mokslų daktare Lolita Rapoliene.

REKLAMA

„Senėjimas vyksta visuose lygiuose. Prasideda ląstelėje, kurios mes nematome, bet tęsiasi audinyje, organe, o vėliau mes tai pamatome kūne. Kiekviena mūsų ląstelė kinta, sensta, sugeba atsisakyti nereikalingų medžiagų ir kinta mūsų baltymai. Jeigu dar turime aplinką, kuri lemia senėjimą, taršą ir ligas, o mes negeriname savo gyvensenos, tai senėjimo procesas tampa dar greitesnis“, – laidoje „Būk sveikas“ atskleidė biomedicinos mokslų daktarė Lolita Rapolienė.

Specialistai sako, kad senėjimo procesus atitolina itin galinga biologiškai aktyvi medžiaga – resveratrolis. Jis randamas daugiau nei 70 augalų rūšių, tačiau daugiausia šios medžiagos aptinkama japoninėse plačialapėse rūgtyse. Tačiau kaip resveratrolis paveikia žmogaus organizmą?

REKLAMA
REKLAMA

„Resveratrolis yra medžiaga, kuri veikia įvairius taikinius. Šiandien skaičiuojami net 50 taikinių organizme, į kuriuos taikydamasis resveratrolis duoda savo efektą. Ištirtas labai stiprus antioksidacinis, priešuždegiminis, imuninę sistemą veikiantis, širdies apsaugą duodantis, nervų sistemą saugantis, mūsų endokrininei sistemai insuliną reguliuojantis, senėjimą stabdantis efektas. Jis leidžia mums gintis nuo to senėjimo“, – atskleidė pašnekovė.

REKLAMA

Dėl struktūrinio panašumo į estrogeną, resveratrolis taip pat gali veikti kaip fitoestrogenas, todėl yra tinkamas, sprendžiant policistinių kiaušidžių sukeliamas problemas. Taip pat resveratrolis veikia kaip estrogenų agonistas ir palengvina menopauzės simptomus.

Įdomu tai, kad skirtinga resveratrolio koncentracija pasižymi nevienodu poveikio mechanizmu skirtingiems ląstelių tipams.

„Jeigu mes duodame didesnes dozes resveratrolio, mes duodame prooksidacinį efektą. Tai reiškia, kad mes sukeliame pažeistų, nesveikų organizmo ląstelių destrukciją. Mes atjauniname organizmą. Ypač svarbu rasti ir sunaikinti tas pažeistas ląsteles. Jeigu mes duodame mažesnes dozes resveratrolio, pastebėta, kad jis stimuliuoja imuninę sistemą. Tai reiškia, kad stimuliuodamas sistemą jis padeda gyti uždegimui“, – pasakojo Lolita Rapolienė.

REKLAMA
REKLAMA

Resveratrolio yra raudonosiose vynuogėse, žemės riešutuose, spanguolėse ar mėlynėse. Tiesa, vien iš šių maisto produktų pakankamo kiekio neįmanoma gauti. Specialistė sako,  į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis resveratrolio preparatus.

„Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį, kokia yra resveratrolio forma. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad transresveratrolio forma yra efektyvesnė negu visos kitos. Svarbu ir tai, kiek ji susmulkinta, nes mažesnė dalelė bus įsisavinama geriau, pateks į kraujotaką ir nukeliaus į tuos organus, kurių teigiamų pokyčių mes tikimės. Taip pat svarbu, iš ko gautas tas resveratrolis. Japoninėje plačialapėje rūgtyje jo randama daugiausia, todėl iš čia mes galime tikėtis didesnio kiekio, didesnio efekto“, – teigė biomedicinos mokslų daktarė.

Visą pokalbį su biomedicinos mokslų daktare Lolita Rapoliene žiūrėkite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Būk sveikas“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 10:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų