REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas įsibėgėja. Trečiadienį nustatytas pirmasis vietinis COVID-19 atvejis. Susirgusį vyresnio amžiaus asmenį užkrėtė saviizoliacijos nesilaikiusi, iš Jungtinės Karalystės kovo 11 dieną sugrįžusi dukra. Šią akimirką šalyje patvirtintų koronavirusu užsikrėtusiųjų skaičius siekia daugiau nei 30.

Koronavirusas įsibėgėja. Trečiadienį nustatytas pirmasis vietinis COVID-19 atvejis. Susirgusį vyresnio amžiaus asmenį užkrėtė saviizoliacijos nesilaikiusi, iš Jungtinės Karalystės kovo 11 dieną sugrįžusi dukra. Šią akimirką šalyje patvirtintų koronavirusu užsikrėtusiųjų skaičius siekia daugiau nei 30.

REKLAMA

Naujų koronaviruso atvejų Lietuvoje sparčiai daugėja. Trečiadienį po pietų Sveikatos apsaugos ministerija pranešė apie dar 7 naujus susirgimus. Tad Lietuvoje užsikrėtusiųjų jau per trisdešimt atvejų. Be to, nustatytas pirmasis atvejis šalyje, kuomet žmogus užsikrėtė kojos iš Lietuvos niekur nekėlęs.

„Turim pirmą klasterinį atvejį. Asmenį, kuris užsikrėtė šiuo virusu Lietuvoje nuo parvykusio asmens“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Šis atvejis užfiksuotas Kauno klinikinėje ligoninėje: čia atsidūrė vyras, užsikrėtęs nuo namo grįžusios dukros.

„Užsikrėtė nuo dukros, kuri grįžusi iš Anglijos, iš Didžiosios Britanijos. Ir turim tokį atvejį. Taip, tai tėvas. Nenorim atskleisti informacijos, nes turime laikytis paciento apsaugos įstatymo, bet tiek galime pasakyt, kad dukra vidutinio amžiaus, tai, vadinasi, tėvas jau artėja prie to (rizikos grupės – aut. past.)“, – pasakoja ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

REKLAMA

Kol kas vyresnio paciento būklė stabili, papildomo deguonies jam nereikia. Beje, viešai skelbiama, kad ligoninėje gydoma vyro dukra prieš diagnozę apsilankė ir pas odontologą.

Dar du trečiadienį šalyje nustatyti atvejai: vienas gydomas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kitas Vilniaus Santaros klinikose, kartu su pacientu, grįžusiu iš Švedijos.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorės Rolandos Lingienės, Vilniuje yra ir gerų žinių, ir nelabai. Esą visi 14 Vilniaus apskrityje fiksuotų atvejų – nepatenka į rizikos grupę. Tačiau nustatyta, kad 6 iš sergančiųjų galimai iki diagnozės laisvai lankėsi viešose vietose.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie žmonės lankėsi prekybos centruose, baruose, net koncerte. Ta rizika yra didesnė, ypatingai, jei buvo su kitais žmonėmis artimame sąlytyje daugiau nei 15 minučių, tad labiausiai neramina koncertas“, – teigia direktorė R. Lingienė.

Dviejų naujų pacientų su jau patvirtinta koronaviruso diagnoze sulaukė ir Klaipėdos universitetinė ligoninė. Uostamiesčio medikų gydomi izoliuoti pacientai grįžo iš Austrijos.

„Grįžę jie yra slidinėję, šeima. Vyras ir žmona iš Austrijos. Grįžę sava mašina, nekontaktavę su niekuo, gyvena vienkiemyje, vieni, tai kontaktų kažkokių jie neturėjo. Jiems yra virš 50 metų“, – kalbėjo vyr. gydytojas Vinsas Janušonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos meras sako, kad uostamiesčio netrukus lauks bene rimčiausi išbandymai visoje šalyje. Mat dar šį vakarą į Klaipėdą atplaukė keltas su grįžtančiais lietuviais, latviais ir kitais kaimynais. Tad uostamiestyje užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičius galo gerokai šauti į viršų. Tad Klaipėdos meras prašo didesnės paramos iš centrinės valdžios.

„Siekis ir prašymas yra, kad būtų duotas pavedimas, arba ieškoma sprendimų, kaip dar keleiviams esant laive, ypač kalbant apie tuos keleivius, kurie yra kelte be savo transporto priemonės, ir atvykus į Klaipėdą, kad būtų sprendžiamas jų transportavimo, išgabenimo klausimas į jų savivaldybes“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

REKLAMA

Naujas ligonis su patvirtinta koronaviruso diagnoze ir Šiaulių medikų rankose. Beje, vyrui Šiaulių ligoninė imasi šalyje dar netaikytos praktikos – apsirgusiam vyrui, grįžusiam iš Anglijos, medikai leis gydytis pačiam namie.

Po to, kai Respublikinėje Panevėžio ligoninėje vienam keturias dienas kitas ligas besigydžiusiam pacientui buvo nustatytas koronavirusas, kontaktą su juo turėję visi medikai – izoliuoti. Iš viso net 51-as darbuotojas.

Ligoninės vadovas ramina – esą nors didžiulis būrys medikų ir išsiųsti į izoliaciją, tačiau gydymo įstaigoje darbuotojų tikrai nepritrūks.

„Ne, nė kiek nesutrukdė darbų, nes vis tiek planinė pagalba, tai yra planinės konsultacijos poliklinikoje yra sustabdytos. Mūsų konsultacinėje poliklinikoje dirba apie 300 žmonių. Jie yra perkelti į ligoninę. Tai jokio specialistų trūkumo, ar tai būtų gydytojai, ar slaugytojos, neturime. Personalo turime pakankamai ir tikrai labai komfortabiliai galime dirbti. Jokio trūkumo nėra. Visi dirba ligoninėje, visi skyriai dirba budinčiu režimu po 12 valandų. Yra brigados sesučių, gydytojų. Jie keičiasi kas 12 valandų“, – pasakoja ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas.

REKLAMA

Pirmieji priverstinėje izoliacijoje atsidūrusių Panevėžio medikų COVID-19 testų rezultatai – neigiami. Visi jie, pasak ligoninės vadovo, kol kas jaučiasi puikiai.

„Nė vieno negaluojančio, netgi sloguojančio nėra. Bet jiems yra pilna galimybė, pilna kontrolė, iš ryto pasitikrinam, ar yra nukrypimai, ar nėra nukrypimų. Pirmas testavimas yra baigtas. Kontrolinis testavimas bus po 5 – 7 dienų. Jeigu bus du neigiami atsakymai, jie grįžta atgal į mūsų ligoninę“, – teigia A. Skorupskas.

Iš Pietų Afrikos respublikos grįžusio, į rizikos grupę patenkančio ir kitų ligų turinčio paciento būklė išlieka stabili, tačiau vis tiek sunki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Klaipėdos universitetinė ligoninė džiaugiasi jau pati galinti atlikinėti COVID-19 testus. Tiesa, tam reagentų iš Vilniaus kol kas gauta tik trims šimtams tiriamų asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų