REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nei koronavirusas, nei sostinėje paskelbta gripo epidemija vilniečių neišgąsdino. Penktadienį sostinėje prasidėjusi Kaziuko mugė sausakimša. Miesto gyventojai ir svečiai, nesulaukę oficialaus mugės atidarymo, užpildė Gedimino prospektą, kur ne visi prekybininkai laikosi higienos reikalavimų ir naudoja papildomas apsaugos priemones.

Nei koronavirusas, nei sostinėje paskelbta gripo epidemija vilniečių neišgąsdino. Penktadienį sostinėje prasidėjusi Kaziuko mugė sausakimša. Miesto gyventojai ir svečiai, nesulaukę oficialaus mugės atidarymo, užpildė Gedimino prospektą, kur ne visi prekybininkai laikosi higienos reikalavimų ir naudoja papildomas apsaugos priemones.

REKLAMA

Nors visuomenės sveikatos specialistai ir Sveikatos apsaugos ministerija ragina vengti masinių renginių, Kaziuko mugė penktadienį vyksta kuo puikiausiai, 20 minučių iki vidurdienio čia žmonių pilna.

Vilniečiai ir miesto svečiai Kaziuko mugę šturmavo iš karto po to, kai prekybininkai atvėrė savo prekystalius. Nors koronaviruso šešėlis dengia visą Europą ir užkrato atvejų aplink vis daugėja, mugės lankytojai rekomendacijų vengti masinių susibūrimo vietų nesureikšmina.

„1974-aisiais metais Kazachstane cholera sirgau, nesibaiminu.“

„Domėjausi, sakė, jaunų neima. Aš nesijaudinu dėl to ir džiaugiuosi Kaziuko muge.“

„Imuosi visų reikalingiausių priemonių: plaunu rankas, neliečiu veido, tiesiog nepergyvenu per daug. Žinau, dabar gripo epidemija prasidėjo, bet kaip ir kiekvienais metais.“

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu čia atėjau, tai turbūt nesibaiminu, ar ne? O kaukė, aš manyčiau, kad per mažai su tomis kaukėmis. Nors nuo koronaviruso jis neapsaugo, bet nuo gripo, sako, apsaugo.“

REKLAMA

„Loterija, jei bus lemta, ištrauksim tą bilietą ir susirgsim, ar mes būsime masiniuose renginiuose, ar ne. Mums užteks praeiti gatve iki parduotuvės nusipirkti duonos, neišvengiama.“

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje paskelbus ekstremalią situaciją, Kaziuko mugė sostinėje nebuvo atšaukta, tačiau renginio organizatoriai namų darbus sakosi padarę: biotualetuose pakabino dezinfekcinio skysčio, atšaukė dalį programos.

„Atsisakėm uždarų renginių. Didžiausias mūsų projektas, turėjome nustebinti visus Kaziuko mugės lankytojus, tai didžioji Kaziuko menė, kuri buvo planuota Katedros aikštėje, buvo numatytas uždaras 1500 kvadratinių metrų pavilijonas, kurio viduje turėjo vykti koncertinė programa“, – sako Kaziuko mugės organizatorius Renaldas Gražys.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek organizatoriai, tiek maisto inspektoriai iš anksto prekybininkams rekomendavo skirti daugiau dėmesio maisto saugai, dezinfekcinėms priemonėms ir priminė taisykles, kaip turi būti parduodamas maistas.

„Apie meduolius, riestainius, žuvį, mėsos gaminius, turi būti veiksmingai atskirti nuo išorinės taršos, tai reiškia, kad nebūtų liečiami lankytojų rankomis, kad nebūtų galimybės patekti, rankinės nesiliestų, skėčiai, paltai, striukės“, – pasakoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Daiva Ruželienė.

Tvarką turi užtikrinti ir vietoje maistą gaminantys verslininkai.

„Tie prekeiviai, kurie vykdo viešojo maitinimo paslaugas, verda, kepa, gamina maisto produktus, turėtų užtikrinti galimybę lankytojams nusiplauti rankas vandeniu, nesant tokios galimybės, turi turėti pakankamai dezinfekcinių medžiagų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie įrengtų lauko valgyklų dezinfekcinio skysčio yra, dalis prekybininkų į papildomas saugos priemones iš tiesų pasižiūrėjo labai rimtai.

„Kaip sakė daktarai, užsitvėrėm plėvelę, turim dezinfekcinių priemonių, pilnai turim. Esam apsisaugoję ir kitus saugom.“

„Dezinfekcinio skysčio, kad būtų plėvelė, uždengti maisto produktai. Ir atsiskaitymas negrynais pinigais, šito jau ne.“

Tiesa, visgi neuždengto ir nuo apsikrėtusiųjų prisilietimų neapsaugoto maisto mugėje taip pat pilna. Kaip ir kasmet, galime matyti kabančias virtines riestainių, kitų skanėstų ir net mėsos gaminių.

„Yra gripas, Vilniaus mieste 99 žmonės iš 10-ies tūkstančių serga gripu ar ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Šitai infekcijai plisti galimybės yra labai didelės. Žmonių sambūris didelis, atstumai tarp jų maži. Lysti prie maisto, netyčia gali apkosėti, apčiaudėti“, – teigia R. Lingienė.

REKLAMA

Maisto inspektoriai pačios mugės metu tikrins, ar prekeiviai laikosi saugumo reikalavimų valgomiems produktams. Tiesa, tokios patikros daromos kasmet, ne tik šiemet, kai centrinė valdžia baiminasi koronaviruso protrūkio. Sveikatos specialistai žmonėms, kurie vis dėlto pasiryžę rizikuoti ir apsisprendė eiti į Kaziuko mugę, pataria laikytis vieno dalyko, kuris mugėje vargu ar įmanomas – tai laikytis nuo svetimų žmonių atstumo. 

„Jeigu eitų, pasistengtų eiti ne tokiu laiku, kai žmonių pilna, nebūti minioje, pasitraukti, jeigu matai akivaizdžiai sergantį, kosintį žmogų, patiems laikytis čiaudėjimo kosulio etiketo, taip pat labai rekomenduočiau turėti kišenėje dezinfekantą.“

Visuomenės sveikatos specialistai vyresnio amžiaus, turintiems lėtinių sveikatos problemų, lankytis Kaziuko mugėje iš viso nepataria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų