REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje augant nerimui dėl koronaviruso, TV3 žinios pasidomėjo, kaip šalies gydymo įstaigos pasiruošusios galimam protrūkiui. Žemaitijoje ir Aukštaitijoje prireikus visi užsikrėtusieji būtų saugiai izoliuojami atskirose ir tam pritaikytose infekcinėse palatose. Visą infekcinę ligoninę pasiruošęs atiduoti ir Panevėžys, čia kaip tik atvežtas ir pagal visas numatytas tvarkas paguldytas vienas pacientas iš Rokiškio, kuris tikrinamas dėl koronaviruso. Jaunas vyras vasario pradžioje lankėsi Milane, o grįžęs prieš tris paras sukarščiavo.

Šalyje augant nerimui dėl koronaviruso, TV3 žinios pasidomėjo, kaip šalies gydymo įstaigos pasiruošusios galimam protrūkiui. Žemaitijoje ir Aukštaitijoje prireikus visi užsikrėtusieji būtų saugiai izoliuojami atskirose ir tam pritaikytose infekcinėse palatose. Visą infekcinę ligoninę pasiruošęs atiduoti ir Panevėžys, čia kaip tik atvežtas ir pagal visas numatytas tvarkas paguldytas vienas pacientas iš Rokiškio, kuris tikrinamas dėl koronaviruso. Jaunas vyras vasario pradžioje lankėsi Milane, o grįžęs prieš tris paras sukarščiavo.

REKLAMA

Greitosios pagalbos automobilis į Panevėžio infekcinę ligoninę tiesiai iš Rokiškio atvežė galbūt koronavirusu užsikrėtusį pacientą. Panevėžio medikai ligonio jau laukia pasiruošę, kaukę dėvintis jaunas vyras per kiemą skubiai vedamas tiesiai į izoliatorių.

Spec. kostiumais apsirengęs ir greitosios ekipažas. Paramedikai mūvi pirštines, jų veidus taip pat dengia respiratoriai, net akys apsaugotos specialiais akiniais.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš Rokiškio pirminės sveikatos priežiūros centro gavo info, kad atvyko žmogus, grįžęs iš šiaurės Italijos,  ir šiandien sukarščiavo. Rokiškėnai iš karto susirūpino, iškvietė greitąją, atvežė pas mus, šiuo metu jis yra izoliuotas. Šiandien bus atlikti visi tyrimai ir bus išvežta į nacionalinę laboratoriją dėl koronaviruso“, – sako infekcinių ligų klinikos vedėjas Eugenijus Preidis.

REKLAMA

Jaunas vyras išties prieš 19 dienų lankėsi Milane, tačiau į medikus kreipėsi, kai prieš tris dienas sukarščiavo. Įtarus koronavirusą kraujo mėginiai skubos tvarka bus ištirti per 6 val., jei susirgimas pasitvirtins, vyrui teks Panevėžyje pasigydyti ilgiau.

„Kol išsiaiškinsim, ar yra, ar nėra, o šiaip tai, jeigu būtų, jis bus gydomas ir ilgai taip laikomas. Ne, ne čia, nes Lietuvoj yra 5 centrai“, – pasakoja E. Preidis.

Jei stebimų ligonių dėl koronaviruso mieste atsirastų daugiau, Panevėžio respublikinės ligoninės infekcinių ligų klinika būtų pasiruošusi karantinuoti keliasdešimt pacientų.  Pasak klinikų vedėjo, jau dabar paruoštas pirmas aukštas. Čia palatos dar sovietmečiu buvo įrengtos su atskirais įėjimais.

REKLAMA
REKLAMA

Tik perėjęs vonios kambarį ligonis patektų į izoliuotą palatą.

Tokioje bokso tipo palatoje koronavirusu užsikrėtę galėtų būti izoliuojami du pacientai su nuo išorinio pasaulio atskirtais ligoniais medikai galėtų bendrauti per stiklą arba telefonu.

„Turim 12 boksų, visą apačią, šiuo metu mes tik užsidarę vieną kraštą, o po to užsidarysim taip – kiti ligoniukai iškeliami kitur, o čia bus skirta, jeigu reikės“, – teigia E. Preidis. 

Pasak Panevėžio ligoninės vadovų, kilus protrūkiui būtų galima atiduoti visą infekcinių ligų kliniką. Tačiau joje tilptų tik 80 pacientų. Vis dėlto medikai ramina, esą galimam koronaviruso plitimui pasiruošę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priemones turim užsipildę. Apsaugos priemones gydytojams ir kaukių turim, ir skafandrų, chalatų apsirengimui, respiratorių, akinių apsisaugojimui, tai tas viskas yra“, – kalbėjo ligoninės pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus.

Nustačius uostamiestyje pirmąjį koronos atvejį, pacientas bus atvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Į specialiai pritaikytą, vienvietę palatą, ir paguldytas į šią lovą.

Tačiau čia pakliuvęs galimas ligonis daug ilgiau lauktų atsakymo, serga koronavirusu ar ne, nei pacientas Vilniuje. Mat nors Klaipėdos universitetinė ligoninė ir turi modernią techniką, tačiau iš Vilniaus negauna reagentų – medžiagos, kuri reaguodama su iš žmogaus paimtu mėginiu parodo – užsikrėtęs asmuo koronavirusu ar ne.

REKLAMA

Todėl iš Klaipėdos tokius mėginius reiktų vežioti 300 kilometrų į Vilnių ir laukti atsakymų. Vis dėlto universitetinės – vienintelės ligoninės Klaipėdoje, į kurią būtų vežami įtariami virusu užsikrėtę pacientai – vadovas tikina, kad gydymo įstaiga yra pasirengusi priimti net kelis šimtus pacientų. Jei reikės, sako, tam skirs ir visą ligoninės korpusą. Medicininių kaukių, dezinfekcinio skysčio ir kitų būtinų priemonių įtaigoje taip pat netrūksta.

„Pasirodžius pirmam atvejui Lietuvoje, iš karto pradeda veikti mūsų planas ir jau tą pačią dieną atlaisvinam vieną aukštą, kitą aukštą, esant reikalui ir net visą korpusą, jei iškiltų reikalas. Turėjom patirtį ir dėl Ebolos viruso pasiruošimo, ir dėl ypač pavojingų infekcijų, senokai, žinoma, bet turėjom ir choleros, buvom izoliavę 30 žmonių dėl choleros iš lėktuvo“, – sako vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

REKLAMA

Pagal Sveikatos misterijos pateiktus duomenis, sostinėje 50 vietų užsikrėtusiems pacientams šiandien yra numatęs Vilniaus universiteto Santaros klinikų Infekcinių ligų centras, 25 vietos paruoštos Kauno klinikinėje ligoninėje, 3 numatė Respublikinė Šiaulių ligoninė ir 25 Respublikinė Panevėžio ligoninė. Taip pat mažesnės gydymo įstaigos visoje Lietuvoje. Sveikatos specialistai patvirtina ligoninių vadovų žodžius, kad vietų bus rasta ir daugiau.

Vis dėlto, gyventojų nuomonė apie šalies medikų pasiruošimą koronavirusui prieštaringa. Kaip ir bet kuriuo kitu svarbiu klausimu – vieni optimistai, kiti pesimistai. Dalis tautiečių apskritai netiki, kad koronavirusas pasieks Lietuvą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiktai pašnekam, o daugiau nieko. Nevykdoma nieko. Galbūt mus aplenks ta korona.“

„Nepasiruošusi, nepasiruošusi, manau, nepasiruošusi. Bet nereikia bijoti, reikia savo organizmą stiprinti kiek įmanoma.“

„Na, viduriuką vis tiek duočiau, jei lygintume ten su kokiomis Afrikos šalimis ar su pažangesnėmis. Nemanau, kad verta panikuoti per daug.“

„Tikiuosi, kad nereiks to pasiruošimo, tik tiek.“

„Yra galvos didelės, kurios sprendžia, ir mes pasitikim labai. Ir tikim, kad viskas bus padaryta mūsų visų labui.“

Sveikatos apaugos specialistai gyventojams pritaria – panikuoti tikrai nereikia. Be to, akcentuoja – jei jūs nesilankėte šalyje, kurioje užfiksuoti koronos atvejai, bei nekontaktavote su ten buvusiais žmonėmis, tačiau jums pasireiškė peršalimo simptomai – kreipkitės į šeimos gydytoją.

REKLAMA

Tačiau, jei 14 dienų laikotarpiu keliavote į tokią šalį, bendravote su žmogumi, kuris galimai užsikrėtęs virusu, dirbote aplinkoje, kurioje tokie žmonės gydomi ir jūs karščiuojate, kosite, skauda gerklę, sunku kvėpuoti – skambinkite skubios pagalbos numeriu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų