REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus oro uoste tęsiasi iš Šiaurės Italijos atvykusių keleivių patikros. Savanoriai laukia iš netoli Venecijos esančio Trevizo parskrendančių žmonių.

Vilniaus oro uoste tęsiasi iš Šiaurės Italijos atvykusių keleivių patikros. Savanoriai laukia iš netoli Venecijos esančio Trevizo parskrendančių žmonių.

REKLAMA

„Čia būna tik iš Italijos paveiktų regionų atvykę keleiviai. Yra organizuojama jų apklausa, pildomos keleivių kortelės, yra renkama kontaktinė informacija, kad vėliau kiekvieną dieną su šiais keleiviais būtų galima susisiekti ir vykdyti aktyvią stebėseną“, – sako Visuomenės sveikatos centro atstovė Ginreta Megelinskienė.

Žmonės, grįžę iš koronaviruso apimtų teritorijų, turi ne tik užpildyti klausimynus. Jiems taip pat matuojama temperatūra, veikia specialūs kūno temperatūrą rodantys termovizoriai, vyksta konsultacijos dėl tolimesnio būvimo Lietuvoje.

„Buvo šiek tiek panikos, kaip išeis sugrįžti, nes mes nuvažiavom labai trumpai, ten kelias dienos, panardėme ir žmonės turi savo reikalų. Kam prezentacija, kam pristatymas. Toks sujudimas buvo.“

REKLAMA
REKLAMA

„Yra nerimas. Nesijaučiam pakankamai saugiai. Visa kita bus matyti su laiku.“

„Mes, kur buvome, aplinkui daug miestelių uždaryta buvo. Įvažiuoti nebuvo galima. Jautėsi ir parduotuvėse, kad lentynos ištuštėjusios, didelė panika.“

REKLAMA

Po viruso protrūkio Italijoje pasisakė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Jo nuomone, asmenų patikra dėl koronaviruso vykdoma per silpnai.

„Deja, kaip rodo labai konkretūs pavyzdžiai, žmonių atsiliepimai, kartais mes tiktai žodžiais deklaruojame, kad kažką tai tikriname, bet realiai žmonės praeina be jokios patikros ir paskui apsisukę žiūri, kur čia jie turėjo būti patikrinti. Puikiai suvokiame, kad, pavyzdžiui, vien tik oro uostuose tikrinima yra tik pusė problemos, nes kiti žmonės gali patekti Rygos ar kituose oro uostuose“, – pasakoja G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Pastabų Nausėda turėjo ir Vyriausybei, pasigedo JAV viešinčio Sveikatos apsaugos ministro.

„Tokiai situacijai pareigūnas, ypač vadovaujantis šiai ministerijai, privalo atšaukti savo komandiruotes, nes jis kur kas labiau reikalingas čia.“

Vyriausybė, panašu, prezidentą išgirdo. Ne tik Aurelijus Veryga, bet ir premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį bus Lietuvoje.

Be to, siekiant suvaldyti koronaviruso grėsmes, Vyriausybė paskelbė ekstremalią situaciją. Tuo pat metu Lietuvoje atsirado ir specialus operacijų centras, kuriam vadovaus Aurelijus Veryga. Šią naujieną paskelbė premjerą pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybė priėmė sprendimą paskelbti valstybės lygio ekstremalią padėtį šalyje. Šis žingsnis orientuotas į prevenciją, geresnį pasirengimą. Operacijų centro vadovas turi būti aiškus, Vyriausybės narys, toks buvo šiandien apsisprendimas“, – teigia Vaičiūnas.

Vyriausybė prezidento kritiką atmeta, esą Lietuva į koronaviruso plitimą reaguoja pakankamai greitai, o tikrinti žmonių, parskridusių iš Pietų Italijos, ten, kur karantino nėra, esą nebūtina. Ekstremali situacija, pasak Vyriausybės, leis naudoti papildomas lėšas, pirkti apsaugos priemones, išvengiant viešųjų pirkimų. Iš Vyriausybės rezervo kovai su koronavirusu planuojama skirti 150 tūkstančių eurų.

REKLAMA

„Tai yra sveikatos sistemos užtikrinimui, darbui ekstremaliomis situacijomis, jeigu ta situacija atsirastų“, – kalbėjo viceministras Algirdas Šešelgis.

Tiesa, papildomos priemonės pirmiausiai bus perkamos ligoninėms. Eilinių piliečių aprūpinti respiratoriais kol kas valstybė neplanuoja, tačiau tokios galimybės neatmeta. Ekstremali situacija taip pat leidžia rekomendacijas pakeisti privalomais įsakymais.

„Vaikams mokyklose arba priešmokyklinėse ugdymo įstaigose, kad būtinai būtų jų patalpose, kur jie būna prieš valgant, kad jie galėtų savo rankytes dezinfekcinėmis priemonėmis gražiai nusivalyti, dezinfekuoti. Dar papildoma priežiūra. Tai jau būtų prievolė įstaigoms turėti. Ir jeigu neturėtų, tada jau būtų bandoma kalbėtis su vadovais. Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras gali net liepti taksi vairuotojams vežiotis specialias dezinfekavimo priemones, uždrausti valstybės tarnautojams atostogauti, vykti į komandiruotes“, – sako A. Šešelgis. 

REKLAMA

Visuomenės sveikatos centras taip pat užtikrino, kad savanorių oro uostuose užtenka. Nepaisant vakar kilusių diskusijų dėl savanorių saugumo, jiems esą pavojus negresia.

„Visi savanoriai ir ne tik savanoriai. Nacionalinio sveikatos centro darbuotojai, dirbantys visuose oro uostuose, yra aprūpinti būtinomis, netgi daugiau nei būtinomis apsaugos priemonėmis“, – pasakoja Visuomenės sveikatos centro vadovė Rolanda Lingienė.

„Paprastai, kada būna tie nešvarūs lėktuvai, tai ten savanoriauja vidutiniškai tarp 20-30 savanorių šaulių. Aišku, kad bijome, bet gaunam apsaugos priemones, kurias Nacionalinės sveikatos centras nešioja. Šauliai yra ta visuomenės dalis, kuri sąmoninga, kuriai rūpi tėvynės ateitis, frontas“, – teigia šaulys Žilvinas Neliubšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras ir pirmą posėdį rinksis ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų