REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šuns ir vilko hibridė Luna, kurią moteris laikė galvodama, kad tai šuo, jau pora savaičių gyvena zoologijos sode. Jos likimas bus sprendžiamas po karantino. Planuojama ją vežti į rezervatą Vokietijoje. Kad pilkė liktų Lietuvoje – ją auginusiai panevėžietei iškelta sunkiai įgyvendinama sąlyga – įrengti milžinišką voljerą. Tad moteris ieško advokato ir žada teismuose kovoti dėl buvusios augintinės.

Šuns ir vilko hibridė Luna, kurią moteris laikė galvodama, kad tai šuo, jau pora savaičių gyvena zoologijos sode. Jos likimas bus sprendžiamas po karantino. Planuojama ją vežti į rezervatą Vokietijoje. Kad pilkė liktų Lietuvoje – ją auginusiai panevėžietei iškelta sunkiai įgyvendinama sąlyga – įrengti milžinišką voljerą. Tad moteris ieško advokato ir žada teismuose kovoti dėl buvusios augintinės.

REKLAMA

Dar prieš mėnesį meiliai glaudusi ir glosčiusi savo augintinę Luną, dabar jos šeimininkė gyvena tik gražiais prisiminimais. Vasario 5-ąją šuns ir vilko hibridė iš prieglaudos „Laukinė lesė“, kur praleido kone pusmetį, jau pervežta į zoologijos sodą ir panevėžietei jos matyti nebeleidžiama, kad vilkė nestresuotų. Moteris ieško teisybės.

„Kad galėčiau matytis su ja, nes taip negalima, nes teisė būti jos šeimininke man neatimta, teisę gali atimti tik teismas. Aš vis dar esu jos šeimininkė. Man tik apribotos galimybės į laikymą“, – sako Lunos šeimininkė Silva Budrė.

REKLAMA
REKLAMA

Ir gautą Aplinkos apsaugos agentūros neigiamą sprendimą – dėl Lunos laikymo ateityje, moteris žada skųsti. Ieško advokato, sako dėl mylimos augintinės kovos ir teismuose.

REKLAMA

„Čia yra beprecedentė byla ir tikrai ne bet koks advokatas, manau, imsis, tai tikiuosi surasti advokatą kuris taip pagelbės. Tikrai nepaleisiu, nežinau, kiek tai tęsis, kiek jėgų kainuos, kiek pinigų… Viską sudėsiu, ką turiu, bet tikrai kovosiu už Luną, kad ji grįžtų į namus. Turi būti teisybė, jeigu gyvūnėlis augintas namuose, šuniukas, tai ir turi grįžti šuniukas į namus“, – pasakoja S. Budrė.

Moteris nepraranda vilties vėl džiaugtis pilkės draugija, o štai aplinkos ministras sako, kad tam reikia išpildyti sunkai įgyvendinamas sąlygas –  vilkei įrengti milžinišką 800 kv. m. voljerą – tokia prabanga džiaugiasi reto zoologijos sodo žvėrys.

REKLAMA
REKLAMA

„Įsirengs tinkamą voljerą r gaus leidimą, tai yra galimybė, kad jis nebus išvežtas į Vokietiją, kitu atveju, jam bus ieškomi nauji namai. Nes tai yra laukinis gyvūnas ir jam tokios sąlygos yra reikalingos“, – teigia aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Kitu atveju, vilkė esą tikrai iškeliaus į Vokietijoje esantį rezervatą, mat zoologijos sode ši hibridė pasilikti negali.

„Mes nesame guminiai, kaip čia pasakius, ir plius yra hibridinis gyvūnas, ir tai neįeina į mūsų bendrą tikslą – laukinų gyvūnų laikymas, veisimas ir edukacija apie tai“, – kalbėjo zoologijos sodo direktorius Benas Arūnas Noreikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pilkė sterilizuota ir paskiepyta. Ji jau pora savaičių gyvena zoologijos sode Kaune, štai šiame nuošaliame voljere. Jai karantinas. Luną pamatyti nėra lengva, nuo lankytojų žvilgsnių ji slepiama, ir tik akylai įsižiūrėjus iš tolo galima ją išvysti vis pribėgančią prie aptvaro .

„Turi 140 kvadratų voljerą, kuris yra apsodintas, apželdintas, turi vaizdą į mišką ir turi vidines patalpas. Gyvūnas pats renkasi, kur jam būti ar viduje, ar lauke“, – sako B. A. Noreikis. 

Prižiūrėtojai į vidines patalpas užeina tik paduoti ėdalo ir šviežio vandens. Stengiamasi, kad vilkė kuo rečiau matytų žmones, tad daugiausia darbuotojai plėšrūnę stebi per vaizdo kameras.

REKLAMA

„Čia yra jos vidaus voljeras, čia yra tokia atsigult aukščiau, kaip lentynom mes vadinam. Tai ji čia mėgsta va šitoj vietoj gulėt atėjus. Čia panašiai būna pašaras padėtas – ji ateina apsiuosto“, – pasakoja Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė.

Pradžioje kiek visus išgąsdinusi ir atsisakiusi ėsti, dabar vilkė apetitu nesiskundžia.

„Iš pradžių virtą mėsą ėdė, kaip nekeista, bet pabandėm, jautienos virš kilogramo tokį gabalą, supjaustėm, iš kart suėdė. Tai ji tą pasirinko ir duodam jautieną, gal kurią dieną pakeisim“, – teigia A. Grebliauskienė.

Zoologijos sodo atstovai sako, kad Luna jau gerokai nusiraminusi. Kad tai vilkė, abejonių nekyla – išvaizda ir elgesys kaip kitų jos giminaičių plėšrūnų.

REKLAMA

„Elgiasi panašiai, kaip mūsų arktiniai vilkai, lygiai tas pats. Mūsų vilkai paguli, tada pabėgioja, kaip aš sakau sportuoja, kol kas viskas gerai. Taip, ji yra smulkesnė kaip mūsų pilkasis vilkas, bet išorė visa, sakyčiau, lyg jauna vilkė būtų“, – kalbėjo A. Grebliauskienė.

Panevėžietė ją priglaudė nuo mažutėlės, augino kaip šuniuką, beveik pustrečių metų. Į prieglaudą ją atidavė ieškodama laikinų namų augintiniui, mat planavo išvykti į užsienį. Planams nesusiklosčius norėjo susigrąžinti. Bet paaiškėjus, kad jos augintinė iš tiesų šuns ir vilko hibridas, kuriuos žmonėms auginti draudžia įstatymas – Luną atgauti keblu. Dabar jos tolimesnis likimas bus sprendžiamas kovo pradžioje, kai pasibaigs karantino laikotarpis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų