REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakarykštis vakaras Lietuvoje buvo siaubingas – gaisruose žuvo du žmonės. Vyro gyvybę liepsnos pasiglemžė Trakų rajone, o Šalčininkų rajone sudegė moteris. Ugniagesiai praneša, kad šiemet žuvusiųjų gaisruose jau daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Pagrindinės nelaimių priežastys išlieka tokios pat – rūkymas viduje, netinkama šildymo įrenginių priežiūra.

Vakarykštis vakaras Lietuvoje buvo siaubingas – gaisruose žuvo du žmonės. Vyro gyvybę liepsnos pasiglemžė Trakų rajone, o Šalčininkų rajone sudegė moteris. Ugniagesiai praneša, kad šiemet žuvusiųjų gaisruose jau daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Pagrindinės nelaimių priežastys išlieka tokios pat – rūkymas viduje, netinkama šildymo įrenginių priežiūra.

REKLAMA

Trečiadienio vakarą apie šeštą valandą gaisras kilo Kozelkiškių kaime, Trakų rajone. Į štai šią sodybą atvykę ugniagesiai pamatė, jog dviaukščio namo stogas jau įgriuvęs. O užgesinę gaisro židinį jie štai šioje vietoje, šalia krosnies, rado namo gyventojo kūną.

Į įvykio vietą ugniagesiai-gelbėtojai atvyko keturiais automobiliais, tačiau apie gaisrą buvo pranešta per vėlai, tad liepsnos jau buvo gerokai įsisiautėjusios ir iš pastato buvo likę tik rėmai be stogo. Nelaimėlio kūnas buvo taip stipriai apdegęs, jog iš pradžių nė nebuvo nustatyta jo lytis. Greta rasti ir du sudegę vyro šuneliai.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvykstant čia jau nuo Aukštadvario plento matėsi, kad namas dega atvira liepsna, matėsi pašvaistės. Ir pamainos vadas paprašė ketvirto automobilio, nežinodamas kokia situacija su vandeniu, vandens šaltiniais. Atvykę pamatė, kad kai kurios sienos sukritusios ir realiai kažkokie žmogaus gelbėjimo darbai buvo neįmanomi“, – sako viršininkas Kęstutis Kirsnauskas.

REKLAMA

Dabar aiškėja, jog čia gyveno pernai į pensiją išėjęs 66-erių vyriškis. Kaimynai pasakoja, jog šis buvęs ramus žmogus, jokių bėdų nekėlė:

„Skambino dukra ir klausė kas ten pas jus kampe dega. Kur sakau, palauk, einu pažiūrėti. Išėjau ant kalniuko ir žiūriu, kad dega taip, kad beveik viskas sudegę.“

Netoliese gyvenanti žuvusiojo pusseserė atskleidžia, jog ši sodyba jau pažymėta nelaimėmis. Prieš kelioliką metų čia iki pamatų supleškėjo dar vienas gyvenamasis namas, kuriame sudegė vakar žuvusio vyro brolis. Pasak moters, nors retsykiais pusbrolis alkoholio vartodavo, tačiau nepiktnaudžiavo. Tad greičiausiai gaisras kilo ne dėl rūkymo lovoje ar neatsargumo, o tinkamai neprižiūrėtos krosnies bei kamino:

REKLAMA
REKLAMA

„Čia buvo ir prieš tai. Vienas sudegė. Prie kelio namas geras buvo. Sudegė vienas brolis. Nežinau, kaip užkeikta vieta. O dabar buvo likęs kitas brolis. Pasidarė tvarte namą ir gyveno. Ateidavo kiekvieną dieną.“

Tačiau tai – ne vienintelė gaisro auka šią savaitę. Vakar liepsnos pasiglemžė namą Šalčininkų rajone, Butrimonių kaime. Nors iš medinio namo gyventojai spėjo išvesti vyrą, užgesinus ugnį viduje rastas moters kūnas. Pavakarę liepsnų liežuviai raitėsi ir sostinėje. Ugniagesiai skubėjo į Žvėryną gesinti Sėlių gatvėje degančio medinio namo. Gelbėtojai su kvėpavimo įrenginiais ėjo į pastato vidų, mat nebuvo aišku ar viduje yra žmonių.  Gaisrą suvaldžius paaiškėjo, kad medinukas negyvenamas. O ypatingai kraupus buvo šventinis vasario 16-osios savaitgalis. Trys žmonės žuvo gaisruose Kėdainių rajone, Vilniuje ir Šiauliuose. Iš viso šiemet liepsnos pasiglemžė jau 17 gyvybių – viena daugiau nei pernai tuo pat metu, nepaisant to, jog žiema šalies taip ir neaplankė ir intensyviai kūrenti namų tautiečiams dar neteko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sąlygos geresnės, bet žūčių daugiau, tai prašome gyventojų būti atidiems. Atsargiau naudoti atvirą ugnį, nerūkyti patalpose, stebėti savo elektros instaliacijas. Būtent vasario-kovo mėnesiais einant sezonui į pabaigą, tokie mediniai statiniai jau būna pakankamai gerai išdžiūvę“, – teigia viršininkas Vidas Kerševičius.

Pagal statistiką 2020-aisiais miestuose žuvo trys, o miesteliuose bei kaimo vietovėse 14 žmonių. 11 gyvybes nusinešusių gaisrų kilo naktį. Dauguma žuvusiųjų vyrai, o amžiaus vidurkis 66 metai. Pagrindinės gaisrų priežastys šios –  penki mirtini gaisrai kilo dėl neatsargaus rūkymo, keturi – dėl šildymo įrenginių pažeidimų, du – dėl neatsargaus elgesio su ugnimi. Dar šešių žmonių žūties priežastys tikslinamos.

REKLAMA

„Ir tie patys namai yra seniai ir neaišku kaip pastatyti. Neaišku kaip tos konstrukcijos yra prie kaminų privestos. Tokie įvykiai ir būna. Aišku žmogui galėtų pagelbėti ir tas pats detektorius, kur mes kiekvienais metais vykdome akcijas“, – kalbėjo viršininkas Kęstutis Kirsnauskas.

Bent pusė iš žuvusiųjų namuose nebuvo įsirengę dūmų detektorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų