REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijoje per parą drastiškai padidėjo mirčių ir užsikrėtimų koronaviruso mastai. Nauji ir gerokai bauginantys skaičiai išaiškėjo pakeistus viruso aukų skaičiavimo metodiką. Dabar pasaulyje kyla nerimas, kad mirtino viruso mastas iki šiol buvo nuvertinamas. 

Kinijoje per parą drastiškai padidėjo mirčių ir užsikrėtimų koronaviruso mastai. Nauji ir gerokai bauginantys skaičiai išaiškėjo pakeistus viruso aukų skaičiavimo metodiką. Dabar pasaulyje kyla nerimas, kad mirtino viruso mastas iki šiol buvo nuvertinamas. 

REKLAMA

Tikrasis korona, arba „Covid-19“, viruso mastas gali būti gerokai didesnis, nei manyta iki šiol. Kinijos pareigūnai pakeitė užsikrėtimo atvejų skaičiavimo metodiką. Dabar į kasdienes suvestines įtraukiami žmonės, kuriems medikai įtariamą viruso infekciją patvirtina ir pagal plaučių rentgenogramas, o ne vien atlikus standartinius nukleino rūgščių testus.

Dėl to gerokai išaugo tiek mirčių, tiek užsikrėtimų virusu rodikliai. Remiantis naująja metodika, per parą Kinijoje fiksuotos net 254 mirtys ir daugiau nei 15 tūkstančių užsikrėtimų. Tai – rekordiniai paros pokyčiai nuo protrūkio pradžios. Po to, kai paaiškėjo šie nauji skaičiai, Kinijos valdžia atleido du aukšto rango pareigūnus, taip pat ir komunistų partijos vadą Hubėjaus provincijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuos skaičius reikia vertinti itin atsargiai. Protrūkis vis dar gali pasukti bet kuria linkme“, – sako Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

REKLAMA

Dabar pasaulyje kyla nerimas, kad mirtino viruso mastas iki šiol buvo nuvertinamas. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacijos atstovai ir toliau sako, kad dėl koronaviruso ekstremali padėtis išlieka tik Kinijoje.

„Mes tikrai matome, kad virusas už Uhano, Hubėjaus ir likusios Kinijos ribų šiuo metu neatrodo toks agresyvus ar sparčiai plintantis. Tai yra geras ženklas, suteikiantis mums galimybę pasiruošti, reaguoti ir galimai nutraukti viruso plitimą“, – pasakoja Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas Michael Ryan.

Tuo tarpu internetą apskriejo tokie prievarta Kinijoje pareigūnų į automobilius grūdamų žmonių vaizdai. Ir tai ne pirmas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip kinai, kurie atsisako vykti į karantiną ar tikrintis nuo koronaviruso, yra brutaliai verčiami palikti namus.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, žmogaus teisių aktyvistams nerimą kelia ir tai, kad Kinijoje dingo jau du vadinamieji piliečių žurnalistai. Jie socialiniuose tinkluose dalijosi koronaviruso realybe – Kinijai nepatogiais vaizdais iš perpildytų ligonių, net vaizdais su viruso aukomis. Vienas iš minėtų asmenų dingo praėjusį trečiadienį, kitas – penktadienį. Nuo to laiko nė vienas iš vyrų nepasidalijo jokiais vaizdais iš Uhano miesto.

Tuo tarpu kruizinio laivo, kuris beveik dvi savaites plaukė nuo uosto prie uosto, tačiau niekur nebuvo priimtas, keleiviai pagaliau gali lengviau atsipūsti. Laivui su daugiau nei 2000-iais žmonių leista švartuotis Kambodžoje. Pagaliau laivo keleiviai galės išsiaiškinti, ar kas nors šiame laive užsikrėtęs koronavirusu ir ar pagrįstai kruizo neįsileido net penkios šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiame laive yra sergančių žmonių, bet kol kas niekas nežino, kokia tai liga. Apie 20 jų yra izoliuoti. Šįryt į laivą nusiuntėme savo medikus, jie paėmė keleivių kraujo mėginius ir išskraidino į sostinę Pnom Penį. Visgi manome, kad laive gali nebūti nė vieno žmogaus, užsikrėtusio koronavirusu“, – teigia transporto ministras Sun Chanthol.

Naujausiais duomenimis, virusas „Covid-19“ jau nusinešė per 1350 gyvybių. Apie pirmąją auką – 80-metę senolę – pranešė ir Japonija. Tai – jau trečias asmuo, miręs nuo viruso už Kinijos ribų. Tuo tarpu šiandien į Briuselį išvyko ir ministras Aurelijus Veryga. Ten vyksta neeilinis Europos Sąjungos šalių posėdis dėl koronaviruso plitimo. Briuselyje ministrai tarsis ką daryti kilus ekstremaliai situacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų