REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvai pasipiktino gavę sąskaitas už darželius – esą kai kur kainos Vilniuje padidėjo keliasdešimčia eurų. Savivaldybė tikina, kad kainos išaugo dėl pabrangusio maisto ir ugdymo. Tiesa, nuo Naujųjų metų vilniečiai daugiau mokės ne tik už darželius, bet ir šiukšlių tvarkymą bei automobilio statymą miesto centre.

Tėvai pasipiktino gavę sąskaitas už darželius – esą kai kur kainos Vilniuje padidėjo keliasdešimčia eurų. Savivaldybė tikina, kad kainos išaugo dėl pabrangusio maisto ir ugdymo. Tiesa, nuo Naujųjų metų vilniečiai daugiau mokės ne tik už darželius, bet ir šiukšlių tvarkymą bei automobilio statymą miesto centre.

REKLAMA

Kol vaikai nerūpestingai leidžia laiką darželyje, jų tėvai suka galvas, kodėl nuo Naujųjų sostinėje gerokai pabrango valstybiniai darželiai. Tėvus kaip reikiant nustebino pakelti tarifai.

Vilnietė Laima, auginanti du vaikučius, lankančius valstybinį darželį, turės mokėti maždaug 30 eurų daugiau nei pernai. Moteris sako, kad kaina kyla, tačiau kokybė nuo to nesikeičia.

„Tikrai pasijautė pabrangimas, sakyčiau, ženkliai. Bet koks brangimas tikrai nėra smagus, nes vis dėlto tikrai kokybės už tai niekas daugiau nepridėjo. Kas buvo, tas ir liko“, – sako mama Laima.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė teisinasi, kad darželiai nuo sausio pabrango dėl padidėjusių maisto kainų, taip pat ir dėl brangstančio ugdymo.

Pasak savivaldybės, vidutiniškai darželiai turėtų brangti nuo 11 iki 15 eurų, priklausomai nuo amžiaus grupės. Tačiau kai kurie tėvai piktinasi, kad jiems darželio kaina už sausį padidėjo daugiau nei 20 eurų.

REKLAMA

„Vieniems pabrango 22 eurais, kitiems, pavyzdžiui, 10 eurų. Tai iš tiesų labai sunku lyginti gruodį ir sausį. Kadangi gruodyje buvo 19 darbo dienų, sausyje yra 22 darbo dienos. Jei vaikas lankė visą gruodį ir visą sausį, tai jau automatiškai 10,5 euro sumokėjo tėveliai daugiau, nes plius trys darbo dienos“, – pasakoja Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Tiesa, kai kurie darželiai iš anksto perspėjo tėvus apie būsimą pabrangimą. Lopšelio darželio „Ąžuolas“ direktorė tikina, kad visi tėvai buvo informuoti apie pasikeisiančius tarifus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak direktorės, šio darželio kaina lankymo didėja ne tik dėl brangstančių maisto produktų, bet ir sveikatai palankių valgiaraščių:

„Į ekologiškumą kreipiame dėmesį. O taip pat ir padaugėjo racione ir vaisių, ir daržovių, taip pat ir šviežių uogų. Taip pat užsakome ir perlinį kuskusą, makaronai pilno grūdo, duona pilno grūdo ir miltai speltos. Tai šie produktai tikrai yra brangesni.“

Na, o vilniečius piktina ne tik didėjančios kainos darželiuose, bet ir miesto gatvėse pasikeitusios automobilių parkavimo rinkliavų zonos. Prie Operos ir baleto teatro buvusi Raudonoji zona po Naujųjų metų pasikeitė į Mėlynąją, kur 12 minučių kainuoja 50 euro centų, tad už valandą čia dabar teks pakloti 2,5 eurų – euru daugiau nei anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniečiai sako, kad tuoj išvis bus neįmanoma įvažiuoti į centrą: „Ponams pritrūko vietų mašinoms pasistatyti, nes jie važiuoja, nori statyti ten, kur jie atvažiavo. Netvarka, reikia daryti tvarką, tuos, kurie negali susimokėti, išmėtyti į pakraščius, tegu jie su trolikais važiuoja į centrą. O mes statysime centre, nes mes turime tų pinigų.“

„Parkingo brangimas Vilniuje labai jaučiasi, nes ypatingai, jei kuo arčiau centro atvažiuojame, į Senamiestį, tai valandas labai atidžiai skaičiuojame.“

„Turėtų būti daugiaaukštės parkavimo aikštelės. Ar mes tam turime vietos? Miestas didelis. Jei būtų ieškoma sprendimų, juos būtų galima rasti ir nekeliant kainų.“

REKLAMA

Įmonės „Susisiekimo paslaugos" atstovai tikina, kad daugelyje sostinės gatvių automobilių stovėjimo vietų užimtumui viršijus 85 procentus, pasikeitė ir rinkliavų zonos. Esą sostinės centre ir Senamiestyje žmonės automobilius stato chaotiškai, dėl to vairuotojams sunku prasilenkti, formuojasi spūstys.

„Būtent zonų plėtra yra numatyta į tas gatves, kur parkavimo užimtumas buvo labai didelis, kas lėmė ir netvarkingą automobilių stovėjimą, chaotišką parkavimą, ilgą laiką ieškant automobilio stovėjimo vietos. Ir būtent dėl to buvo nustatyta parkavimo zonų plėtra“, – teigia įmonės direktorė Modesta Gusarovienė.

REKLAMA

Sostinėje brangsta ne tik parkavimas, bet ir šiukšlių tvarkymas. Skaičiuojama, kad 60 kvadratinių metrų butas už šiukšlių išvežimą mokės 5 eurus per mėnesį, o tai yra dviem eurais daugiau nei anksčiau.

Savivaldybė tokį drastišką brangimą aiškina tuo, kad didėjo šiukšlių išvežimo kaina. Esą dar 2018 metais paskelbus konkursą vežėjai nurodė itin žemas kainas, tačiau vėliau supratę, kad tokios kainos yra per mažos, nutraukė sutartis.

„Todėl vėliau buvo paskelbti nauji konkursai, jie įvyko, vežėjai pradėjo vežti. Nuo to laiko pradinė kaina atliekų išvežimo buvo paskaičiuota tų pirminių konkursų sąlygomis, todėl ilgą laiką savivaldybė ėjo į minusą atliekų vežime, todėl ta kaina turėjo būti keliama ir jinai, gal dėl to ir atrodo, kad taip drastiškai pakilo“, – kalbėjo sostinės savivaldybės energetikos skyriaus patarėjas Vytautas Budreika.

Savivaldybė pripažįsta, kad toks brangimas yra drastiškas, tačiau metų pabaigoje kainos turėtų būti perskaičiuotos. Ar jos keisis, kol kas nėra aišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų