REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ši istorija driekiasi 5 tūkst. kilometrų ir keturiasdešimt Audronės Karpavičienės gyvenimo metų. Ji driekiasi nuo Lietuvos, kur lietinga Vilniaus gatve žingsniuoja Audronės advokatas su ką tik nusipirktu laikraščiu. Teismų pradžia jau čia pat, todėl pasipylė naujos publikacijos apie skandalingas milijonininio turto dalybas.

Ši istorija driekiasi 5 tūkst. kilometrų ir keturiasdešimt Audronės Karpavičienės gyvenimo metų. Ji driekiasi nuo Lietuvos, kur lietinga Vilniaus gatve žingsniuoja Audronės advokatas su ką tik nusipirktu laikraščiu. Teismų pradžia jau čia pat, todėl pasipylė naujos publikacijos apie skandalingas milijonininio turto dalybas.

REKLAMA

Ši istorija driekiasi nuo lietingo Vilniaus iki Tenerifės, kur termometro stulpeliai šiuo metu lengvai pakyla iki 25 laipsnių šilumos. Iki Tenerifės, kur stūkso prašmatni vila, priklausiusi pasakiškai turtingam verslininkui Raimondui Karpavičiui. Iki Tenerifės, kurioje praėjusią savaitę laidos „Prieš srovę“ žurnalistai sutiko jo ilgametę žmoną Audronę Karpavičienę. Iki Tenerifės, kur ir šiuo metu veikia Karpavičiui priklausiusi pieno konservų gamykla. Driekiasi ši istorija nuo Vilniaus, kur dirba pirmosios ir jaunosios Karpavičienių advokatai, o ginčas dėl šimtamilijoninio testamento nepalieka abejingų.

„Juk aš su juo gyvenau 40 metų. Tai pavogtas gyvenimas. Ji pavogė iš manęs mano vyrą ir mano gyvenimą“, – vos tramdydama ašaras kalbėjo Audronė Karpavičienė, pirmoji Raimondo Karpavičiaus žmona.

REKLAMA
REKLAMA

„O nesinori, Audrone, nusispjauti?“, – moters klausė Audrė Kudabienė.

„Norisi. Aš dabar į tą šūdą įkritau ir dar turėsiu ilgai jį srėbti kartu su sūnumi. Bet kodėl aš jai turiu dovanoti tą, ką aš sunkiai taip dirbau, su juo gyvenau, ėjau per sunkumus, per gyvenimą? Kodėl aš turiu kažkokiai tai, staiga prieš pusę metų iš kažkur atsiradusiai, palikti viską? Kodėl aš turiu tą padaryti? Aš jau negaliu, aš neleisiu, kad ji į mane kojas nusišluostytų. Ji taip padarė. Aišku, su mano vyro sutikimu. Aš, aišku, nežinau, kas jo galvoje buvo“, – skausmą toliau liejo Audronė.

REKLAMA

„Su jūsų sergančio vyro sutikimu?“, – tikslinosi žurnalistė.

„Taip, su ypatingai sergančiu. Nes smegenų liga. Smegenų augliai, tai čia ne kur kitur. Protas galbūt dirbo, bet jis jau neadekvatus, ne taip, kaip sveiko žmogaus galva. Ir ji tuo pasinaudojo“, – teigė Audronė.

Bet šioje istorijoje svarbu išgirsti ir kitos ginčo pusės nuomonę. Dar rudenį jaunoji Karpavičienė, vardu Aistė, per savo advokatą žadėjo susitikti su laidos „Prieš srovę“ žurnalistais ir neslėpdama akių papasakoti, kaip pamilo mirtina liga sergantį vyrą, kaip likus 4 mėnesiams iki jo mirties už jo ištekėjo ir kaip paveldėjo anapilin iškeliavusio milijonieriaus turtus. Tuomet pažadas susitikti baigėsi paaiškinimu, kad moteris užkimo.

REKLAMA
REKLAMA

Laidos „Prieš srovę“ žurnalistai jai skambino ir dabar, nes norėjo užduoti kelis klausimus, susijusius su testamentu.

„Išjungė“, – nepavykus susisiekti su Aiste Karpavičiene pasakė Audrė Kudabienė.

Nežinia, ar Šerlokas Holmsas imtųsi šios turto dalybų bylos, ar būdamas britas apskritai nesuprastų, kur čia nusikaltimas. Bet jei prisimintume jo išnarpliotas detektyvines istorijas, pastebėtumėme, kad ten dideli nusikaltimai būdavo atskleidžiami per mažas, iš pirmo žvilgsnio nereikšmingas detales.

Detalę, kurią išgirdo „Prieš srovę“ žurnalistai, nereikšminga būtų sunku pavadinti. Milijonierius Raimondas Karpavičius valdydamas savo verslo imperiją sudarinėdavo begales sandorių ir tam turėjo notarus, kuriais pasitikėjo ir juos pažinojo. Kodėl reikšmingiausio dokumento, testamento, patvirtinimui milijonierius staiga pasirinko notarę, kurios iki tol nei matė, nei girdėjo?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matyt, tam tikros aplinkybės padarė įtaką tokiam apsisprendimui. Būtent paimti notarę, kuri anksčiau, iki ponios Aistės atsiradimo Raimondo Karpavičiaus gyvenime, neegzistavo. Nes įprastai, tradiciškai jis naudojosi arba Marijampolėje, arba Klaipėdoje esančių notarų paslaugomis“, – teigė Audronės Karpavičienės advokatas Artūras Jušinskis.

„Jis pasirenka niekam nežinomą, iki šiol negirdėtą notarę, kuri paskui po kelių mėnesių išeina į pensiją?“, – tikslinosi Audrė Kudabienė.

„Šiuo atveju taip buvo ir tai yra faktas“, – pritarė advokatas.

„Tai kas pasirinko tą notarę?“, – klausė žurnalistė.

„Labai abejoju, ar pats Raimondas Karpavičius. Aš pasikartosiu, kad iki susipažinimo su ponia Aiste mes neradome duomenų, kad Raimondas kada nors naudotųsi būtent tos notarės paslaugomis“, – tvirtai atsakė A. Jušinskis.

REKLAMA

„Kad jis kokius nors didelius sandorius tvirtintų? Juk būnant tokios didelės įmonės vadovu tų sandorių yra daug, daugybė“, – toliau klausė Audrė Kudabienė.

„Daug, daugybė. Dešimtys per metus gali būti“, – aiškino advokatas.

„Ir niekada ji nefigūravo niekur?“, – tikslinosi žurnalistė.

„Niekada. Tradiciškai buvo arba Klaipėda, arba Marijampolė“, – dar kartą jau minėtą faktą patvirtino teisininkas.

„O čia Kaunas. Vieta, kurioje registruota ir iki šiol gyveno pati ponia Aistė. Ir notarė, kuri greitai viską patvirtino ir išėjo į pensiją“, – kalbėjo Audrė Kudabienė.

„Taip, taip yra“, – patvirtino advokatas.

REKLAMA

Jei tik būtų teisiškai pagrįstai atsakyta į visus kamuojančius pagrindinius klausimus, ginčo dėl šimtamilijoninio palikimo nebūtų. Ir jie skamba taip. Ar būtų Karpavičiaus gyvenime atsiradusi ponia Aistė, jei milijonierius nebūtų susirgęs mirtina smegenų liga? Kaip keitėsi jo pasaulio matymas jo ligai progresuojant? Ar jis apskritai suvokė, kad šalia jo esanti moteris yra ne 40 metų kartu su juo gyvenusi Audronė, o dvigubai jaunesnė staiga atsiradusi Aistė?

„Pamatėme jo neadekvatumą, nelogišką kalbėjimą, kalbėjo kažką, net nemoku pasakyti, apie skyles danguje. Tokius dalykus kalbėjo ir apsaugai ir man jie viską dabar papasakojo. Tai tomografą padarė ir pamatė du darinius galvoje. Kaip jis grįžo iš ligoninės, jis iškart prie manęs skambino gydytojui Žaliūnui ir pasakė, kad nori atvažiuoti pas jį, nes jam rado du darinius galvoje. Sako, gerai, tu pasistenk iki pietų atvažiuoti. Aš padariau jam valgyti, sudėjau daiktus, mes sėdome į mašiną, vairuotojas laukė“, – lemtingas akimirkas prisiminė Audronė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir jūs čia nekalbate apie tai, kad yra dar kažkokia moteris, kad jis turi kažką svarbaus jums pasakyti?“, – klausė Audrė Kudabienė.

„Nieko. Vakare, kai jis visai nebeatsikėlė tą dieną, tiksliau išvakarėse, kai jis visą dieną pragulėjo, aš ėjau į miegamąjį ir vis klausiau „Raimi, aš padariau valgyti, kada tu atsikelsi?“, nes jis visada atsikeldavo apie aštuntą, eidavo sportuoti, o jis nesikelia. Jis pasakė, kad nori pailsėti. Sakiau gerai, pailsėk. Aš einu, einu, o jis vis guli. Vėliau jau pasakiau „Tėveli, tu jau gal į apačią nusileisk“. Jis nusileido, pavalgė ir vėl atsigulė ant sofos. Aš pasakiau, kad eisiu prasieiti į lauką, nuėjau prie jūros. Kai grįžau, jis taip ir gulėjo ant sofos. Jis man pasakė, kad jam taip silpna, kad eis į lovą anksčiau. Tai buvo prieš devynias“, – prisiminimais dalijosi Audronė.

REKLAMA

Šiandien būdama tolimoje Tenerifėje savo vyro viloje Audronė prabilo apie sunkiai paaiškinamą Raimondo elgesį – ji ėmė pastebėti, kad namuose rytais jos vyras klausosi vieno ir to paties garso įrašo. Jame moteriškas balsas nuolat kartojo kažinkokius, iš pirmo žvilgsnio padrikus žodžius, vėliau sakinius. Į kambarį užsukus Audronei Raimondas įrašą tuoj pat išjungdavo. Ar galima žmogų užprogramuoti? Klausė Audronė ir pati netiki, kad jai tenka kalbėti apie tokius keistus ir jų šeimai svetimus dalykus.

„Būtų kas anksčiau man taip pasakęs, būčiau pirštą prie smilkinio pasukiojusi ir nuėjusi, bet po to, kai vyras visus savo turtus užrašė nežinia iš kur atsiradusiai damai ir broliui, su kuriuo nebendravo, kai nepaliko nieko ne tik man, bet ir savo anūkams, kuriuos dievino, kuriais didžiavosi, tuomet nežinia, ką ir begalvoti“, – teigė Audronė Karpavičienė.

REKLAMA

„Aš prisimenu Audronės Karapavičienės pasakojimą, kai jinai dar tuo metu gyveno su juo jų namuose, kad ji pastebėdavo, jog jis kartais sėdi kambaryje ir klauso kažkokio tai įrašo, moteriško balso, jau yra pasikeitęs, jau yra keistai bendraujantis, jau yra pakankamai atšalęs. Ir jis girdi tą keistą įrašą ir jis nesiteikia paaiškinti savo žmonai Audronei, ko jis čia klauso, kas čia per dalykas. Kaip jūs galvojate, kas tai galėtų būti?“, – Audronės advokato paklausė Audrė Kudabienė.

„Ta aplinkybė, kurią pasakojo Audronė, esu girdėjęs iš jos, bet tai iškart neatkreipė mūsų dėmesio. Bet bendravimas su įmonių kolektyvu mus privertė grįžti į tas aplinkybes ir pasiaiškinti, ar iš tikrųjų taip buvo, ar tai išvis įmanoma. Tam tikri įmonės darbuotojai pasakojo, kad būtent Aistės Raimondas Karpavičius buvo vežamas į vieną iš Lietuvos medicininių įstaigų su tikslu atlikti jam neurolingvistinį žmogaus programavimą. Dėl to natūraliai kilo klausimas pasigilinti, kas tai yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi nesu šios srities žinovas, tai, kad būčiau pakankamai tikslus, pacituosiu: „Žmogaus neurolingvistinis programavimas – tai technologija, skirta paveikti žmogaus pasąmonę, siekiant pakeisti žmogaus mąstymą, elgesį, požiūrį ir įsitikinimus. Neurolingvistinis programavimas yra viena iš prieštaringai vertinamų psichologijos sričių, kadangi juo taip pat gali būti siekiama manipuliuoti žmogumi“, – į klausimą atsakė advokatas Artūras Jušinskis.

Laidoje „Prieš srovę“ imta kalbėti apie dar vieną tik dabar į viešumą iškilusią detalę – apie įvykį, kuris nutiko Karpavičių Tenerifės viloje ir sukėlė dar didesnių klaustukų, kas iš tiesų dalyvauja milijonieriaus turto dalybose.

REKLAMA

Tai buvo liepos mėnuo, kai vilos prižiūrėtojas užfiksavo išlaužtas vilos spynas ir iškvietė ispanų policiją – Raimondas Karpavičius tuo metu dar buvo gyvas, gulėjo mirties patale, kai tarsi jau žinant, kam testamente užrašyta vila, čia spynas pakeisti ir prižiūrėtoją išguiti pasirodė labai paslaptingi asmenys, spėjama atstovaujantys naujosios Karpavičiaus žmonos pusei.

„Iš tikrųjų labai nustebome, kai sužinojome ir turime įrodymus, tų žmonių nuotraukas, filmuotą medžiagą, kas tie žmonės. Nei daug, nei mažai, tai yra policijos pareigūnai, veikiantys policijos pareigūnai. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato dabartinis viršininkas, laikinai nušalintas nuo pareigų, Darius Žukauskas ir to paties vyriausiojo policijos komisariato organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Giedrius Skladas“, – teigė advokatas Artūras Jušinskis.

REKLAMA

„Aukštesnių pareigūnų Kaune nėra?“, – klausė Audrė Kudabienė.

„Na, tai yra aukščiausia policijos pareigūnų grandis tame komisariate. Priskiriami prie tų kategorijų“, – aiškino advokatas.

„Tai jūs norite pasakyti, kad Kauno policijos vadas, dabar laikinai nušalintas nuo pareigų, atvažiuoja į Tenerifę, išlaužo spynas, eina į namą, nepaisydamas nei ispanų policijos, nei ten esančių žmonių prašymų to nedaryti?“, – klausė žurnalistė.

„Taip, tame procese dalyvavo Darius Žukauskas“, – teigė teisininkas.

„Vyriausiasis Kauno policininkas važiuoja į Tenerifę paprašytas nežinia kieno, ar ne?“, – klausė Audrė Kudabienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip yra, taip buvo“, – tvirtino advokatas.

Užfiksuotą vaizdo įrašą iš Tenerifės vilos galite pamatyti šiame vaizdo siužete:

Laidos „Prieš srovę“ žurnalistams susisiekus su aukščiausiu Kauno policijos vadu, laikinai nušalintu nuo pareigų, jis nepaneigė fakto, kad Karpavičių viloje išsigandusio prižiūrėtojo filmuotuose įsilaužimo vaizduose iš tiesų yra užfiksuotas jis – aukštas policijos pareigūnas. Jis žurnalistams tepaaiškino, kad laisvu nuo tarnybos metu jis gali veikti ką nori.

Bet ar tikrai? Tai pabandė išsiaiškinti laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

„Ar jums žinoma apie dviejų aukštų Kauno policijos pareigūnų dalyvavimą turtingų žmonių konflikte dėl milijoninio turto?“, – paklausė Audrė Kudabienė policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio.

„Taip, tam tikra informacija tyrėjams, kurie šiuo metu aiškinasi šio pareigūno ir kitų galimai susijusių pareigūnų tam tikrus veiksmus, yra žinoma. Nežinau, kokią informaciją jūs turite, bet tyrimas vyksta ir, kai jis bus baigtas, ta informacija tikrai bus atskleista visuomenei“, – atsakė Ramūnas Matonis.

„Aš turiu tą informaciją, jeigu leisite aš dabar parodysiu vieną fotografiją, bent jau mums sakoma, kad čia yra Darius Žukauskas“, – policijos atstovui nuotrauką parodė Audrė Kudabienė.

REKLAMA

„Taip“, – trumpai ir aiškiai patvirtino jis.

„Ar policijos pareigūnas, juolab toks aukštas policijos pareigūnas, Kauno policijos vadas, savo atostogų metu iš tiesų gali veikti, ką jis sugalvoja?“, – toliau aiškinosi žurnalistė.

„Pareigūnams galioja tam tikri etikos standartai ir, aišku, įstatymai. Daryti, ką nori, nesvarbu, ar tu esi tarnyboje, ar ne tarnyboje, pareigūnas negali. Ne veltui mes sakome, kad pareigūnas yra pareigūnu 24 valandas per parą. Tai tam tikri reikalavimai yra taikomi kiekvienam pareigūnui, ypač aukšto rango“, – teigė Ramūnas Matonis.

Dėl milijoninio turto dalybų, dėl visai neeilinio testamento, jau prasidėjo teismai. Tačiau vos tik prasidėjus teisminiam procesui buvo nuspręsta, kad posėdžiai bus uždari ir slapti. Ten kur milijonai, ten ir paslaptys, ten kur milijonai – ten ir daugybė neatsakytų klausimų.

Vienas labai mįslingas klausimas iki šiol kankina Audronės advokatą.

Visą reportažą, kuriame pateikti visi pokalbiai, įsilaužimo į Tenerifės vilą vaizdo įrašas ir advokatą kankinantį klausimą, žiūrėkite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje, arba čia:

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų