REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno auksinis tualetas, Vilniaus auksiniai šaukštai ir Telšių auksinė stotelė: nepagautas – ne vagis, bet pripažinkime, kad 93 tūkstančiai eurų už vieną autobusų stotelę Telšių pakraštyje skamba neįtikėtinai. Dar įdomiau tai, kad, pasak vietinių, joks autobusas pro tą stotelę net nevažiuoja. Tai kodėl, kam ir kaip nuspręsta ją statyti? Tai bandė išsiaiškinti laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

Kauno auksinis tualetas, Vilniaus auksiniai šaukštai ir Telšių auksinė stotelė: nepagautas – ne vagis, bet pripažinkime, kad 93 tūkstančiai eurų už vieną autobusų stotelę Telšių pakraštyje skamba neįtikėtinai. Dar įdomiau tai, kad, pasak vietinių, joks autobusas pro tą stotelę net nevažiuoja. Tai kodėl, kam ir kaip nuspręsta ją statyti? Tai bandė išsiaiškinti laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

REKLAMA

„Mūsų rajone tokių „auksinių“ daiktų yra daug. Kiekvienais metais išlenda gyventojus sukrečiančios istorijos. Kažkada buvo auksinis stogas, kai remontavo metrikacijos biuro stogą ir sąmatoje užrašė daugiau kvadratų. Ir viskas buvo apmokėta“, – pasakojo aršiai miesto valdančiuosius kritikuojantis opozicijos atstovas, Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius.

Tačiau savivaldybės atstovas, statybos poskyrio vedėjas Adomas Žvirzdinas nesupranta, ko žmonės nerimsta. Pasak jo, viskas atlikta teisėtai.

REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybė ir savivaldybės administracija vadovaujasi Lietuvos Respublikos įstatymais, teisės aktais ir darbai atlikti kokybiškai ir pagal techninį projektą“, – teigė Adomas Žvirzdinas.

REKLAMA

Telšių rajono savivaldybės opozicijos atstovas laidos „Prieš srovę“ žurnalistams parodė stotelės sąmatą. Paaiškėjo, kad darbų kainos yra nurodytos dvigubai didesnės nei rinkoje.

Pats stotelės paviljonas, toji konstrukcija iš atramų ir stiklinių stendų, rinkoje kainuoja 2-3 tūkst., o čia kainuoja 7 tūkst. eurų. Tuo metu žolės pasodinimas šalia stotelės atsiėjo 5 tūkst. eurų.

„Už tokius pinigus stadioną apsodintumėm. <...> Ten kvadratų prirašyta ir niekas netikrina. Pas mus jie žino puikiausiai, kad niekas netikrins ir niekas neginčys. Jeigu darbų priežiūrą vykdo mūsų savivaldybės skyrius, tai iš jų naudos nėra, nes po jų priežiūros mes su žurnalistais važiuojame ir iš naujo stebime pretenzijas.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė yra užsakovas. Kelių direkcija skiria lėšų savivaldybei kelių remontui, yra kelių plėtros programos – pernai savivaldybė gavo apie du milijonus. Savivaldybė savo nuožiūra žiūri, kokius kelius remontuoti. Kas yra savivaldybė? Savivaldybė yra trys žmonės, kurie valdo savivaldybę ir visą rajoną – meras, administracijos direktorius ir dar kažkas ten iš valdančiosios koalicijos. Visi kiti yra techniniai darbuotojai. Pasakyta sąmatą padidinti, pamažinti – jie yra techniniai darbuotojai.

Departamentas skyrė lėšų, savivaldybė savo nuožiūra ką nori, tą daro. Sugalvojo savivaldybė padaryti stotelę – viskas. Taryba balsuoja už viską, kas yra siūloma, nes yra ta pati valdančiųjų dauguma“, – pasakojo Algirdas Bacevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė teigia, kad vykusiame viešųjų pirkimų konkurse jie pasirinko mažiausią kainą pasiūliusią kompaniją. Tačiau, pasak Algirdo Bacevičiaus, jokios konkurencijos nebuvo.

„Kompanija viena tik laimėjo tą pirkimą. Nebuvo konkurencijos, viena kompanija dalyvavo konkurse. Ji laimėjo. Beje, mes gerai žinome tą kompaniją. Ta kompanija turbūt yra valdžios draugai, nes jie laimi daug konkursų. Jie ir šiukšles veža, ir miesto apšvietimą prižiūri už didžiules kainas. Kiti verslininkai merdėja, nes jie nelaimi konkursų kažkodėl – jie dirba Jurbarke, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Jie Telšiuose konkursų kažkodėl nelaimi“, – teigė Algirdas Bacevičius.

REKLAMA

Tačiau savivaldybės atstovas, statybos poskyrio vedėjas Adomas Žvirzdinas toliau neigia A. Bacevičiaus įtariamą klastą.

„Parinktas rangovas, pasiūlęs mažiausią kainą“, – sakė A. Žvirzdinas.

„Kiek dalyvių buvo konkurse?“, – klausė laidos „Prieš srovę“ žurnalistė.

„Statybų skyrius šitos informacijos nedisponuoja, kadangi tai yra viešųjų pirkimų informacija“, – atsakė atstovas.

„Aš kiek žinau, buvo vienas“, – teigė žurnalistė.

„Aš negaliu pasakyti, kiek buvo. Žinau, kad mažiausią kainą pasiūlęs rangovas laimėjo“, – aiškino savivaldybės atstovas.

„Mažiausia kainą iš vieno dalyvio?“, – klausta toliau.

„Negaliu pasakyti, kiek buvo“, – besijuokdamas atsakė A. Žvirzdinas.

Tikslaus atsakymo iš savivaldybės taip ir negavę žurnalistai nusprendė atlikti savo tyrimą. Statybos poskyrio vedėjas buvo paklaustas, kiek pagal sąmatą šalia naujos autobusų stotelės turėjo atsirasti vejos bortelių. Pasak savivaldybės atstovo, jų turėjo būti 241 – vienas bortelis lygus vienam metrui.

REKLAMA

Žurnalistei paskaičiavus bortelių skaičių paaiškėjo, kad skaičius, nurodytas sąmatoje, niekaip neatitinka realybės. Esą ji šalia stotelės suskaičiavo tik 133 bortelius.

Daugiau apie visą šią situaciją ir žurnalistų atliktą paprastą, bet efektyvų tyrimą pamatykite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje, arba čia:

Beje, praėjusiais metais šia situacija Telšiuose domėjosi ir portalo tv3.lt žurnalistai. 

Portalas tv3.lt paprašė Vilniaus miesto savivaldybės paskaičiuoti, kiek sostinei kainuoja vienos viešojo transporto stotelės įrengimo darbai. Svarbu pabrėžti, kad tiesiogiai lyginti Telšiuose ir Vilniuje įrengiamų stotelių negalima, mat Vilniuje stotelės įrengiamos ne pavieniui, o urmu ir pagal sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, Vilniaus miesto savivaldybė pabrėžia, kad sostinėje skiriasi darbų poreikis, atnaujinimo ar remonto mastas, apylinkės bei stotelės pradinė būklė ir kiti faktoriai.

„Svarbu ir tai, ar darbus atlieka konkretus tiekėjas tam tikram skaičiui stotelių, ar dirba tik vienoje stotelėje – tai yra, ar sudarome ilgalaikio bendradarbiavimo sutartis, ar tik pavieniams darbams. Natūralu, jog kainos abiem atvejais skiriasi“, – 2019 m. rugpjūtį atsakyme tv3.lt pažymėjo Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Miglė Bielinytė.

Ji taip pat pabrėžė, kad pagal konkrečią Telšių rajono savivaldybės stotelės remonto sąmatą matyti, jog dauguma darbų atliekant sostinės stotelių remontą nėra numatomi, nes tam nėra poreikio.

REKLAMA

„Konkrečiau palyginti galime tik autobusų laukimo paviljono įrengimą. Pavyzdžiui, pagal šiuo metu galiojančią mūsų įmonės sutartį su tiekėju, vienos stotelės laukimo paviljono pagaminimas ir įrengimo darbai kainuoja 2970 EUR (be PVM). Visgi svarbu paminėti, kad ši kaina yra sutarties, kurioje numatytas tam tikras kiekis stotelių, o ne pavienė stotelė, dalis. Kaip minėta, tiesioginis lyginimas nėra teisingas – reikėtų detalizuoti, kas kiekvienu atveju įtraukta konkrečioje sąmatos eilutėje ir apie kokį mastą kalbama“, – tada teigė M. Bielinytė.

Išsamiau situacija nagrinėta straipsnyje „Lietuvos miestelyje – sujudimas: ar normalu, kad stotelę įrengė už 93 tūkst. eurų?"

Tuo metu šios konkrečios stotelės paviljonas Telšiams kainavo 7 tūkst. eurų be PVM.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų